Sari direct la conținut

FBI-ul fără nicio pistă la două zile de la tentativa de asasinat a lui Trump / Motivul lui Thomas Matthew Crooks rămâne un mister

HotNews.ro
FBI-ul fără nicio pistă la două zile de la tentativa de asasinat a lui Trump / Motivul lui Thomas Matthew Crooks rămâne un mister
Candidatul republican Donald Trump, cu sânge pe față, după ce a fost împușcat în ureche / FOTO Rebecca DROKE / AFP / Profimedia

Motivul din spatele tentativei de asasinat a lui Donald Trump rămâne un mister la două zile după eveniment, întrucât FBI nu poate trage o concluzie cu motivele care să-l fi determinat pe Thomas Matthew Crooks, autorul atacului împotriva candidatului republican la președinția SUA, relatează Reuters. 

FBI a preluat conducerea anchetei atacului de la mitingul de campanie din Pennsylvania, care l-a rănit pe fostul președinte.

Serviciul Secret, responsabil cu protecția președinților și foștilor președinți, a intrat luni în defensivă, apărându-se în fața criticilor privind eșecul de a-l detecta pe bărbatul înarmat ale cărui împușcături l-au rănit pe Trump la urechea dreaptă și au ucis un spectator.

„Personalul Serviciului Secret de la sol s-a deplasat rapid în timpul incidentului, echipa noastră de contra-lunetişti neutralizând trăgatorul şi agenţii noştri implementând măsuri de protecţie pentru a asigura siguranţa fostului preşedinte Donald Trump”, a declarat Kimberly Cheatle, directorul Serviciului Secret, într-un comunicat. 

Biden a ordonat o analiză independentă a modului în care bărbatul înarmat, care a fost împușcat de agenți la câteva minute după ce a deschis focul, ar fi putut să fie atât de aproape de a-l ucide sau de a-l răni grav pe Trump, în ciuda securității serioase oferite de Serviciul Secret la evenimentul de sâmbătă din Butler, Pennsylvania.

Detaliile preliminare ale anchetei privind bărbatul înarmat, Thomas Matthew Crooks, un asistent de la o casă de bătrâni, sunt vagi.

Era un tânăr care lucra pe un post de începător lângă orașul său natal, Bethel Park, Pennsylvania. A absolvit liceul în 2022 cu reputația de coleg de clasă inteligent, dar liniștit. Consilierul său l-a descris ca fiind „respectuos” și a spus că nu a știut că Crooks era o persoană interesată de politic.

Ce-l face pe Thomas Matthew Crooks un atacator atipic

FBI-ul a declarat duminică că profilul său de pe rețelele de socializare nu conține niciun limbaj amenințător și nici nu a găsit vreun istoric de probleme de sănătate mintală. Ei au spus că Crooks a acționat singur și că încă nu au identificat un motiv.

Crooks iese în evidență printre alți atacatori recenti, de mare profil, care au deschis focul în școli, biserici, mall-uri și parade pentru că a ajuns la câțiva centimetri de a ucide un candidat la președinția SUA, lucru care nu s-a întâmplat în decenii.

Sâmbătă după-amiază, Crooks a putut să se strecoare pe acoperiș, la 140 de metri de scena unde Trump vorbea în Butler, Pennsylvania. Apoi a început să tragă cu o pușcă semiautomată de tip AR-15, cumpărată de tatăl său, au spus oficialii.

Focurile de armă au ucis un bărbat în vârstă de 50 de ani, au rănit grav alți doi spectatori și au lovit urechea lui Trump.

Oficialii au spus că „un dispozitiv suspect” a fost găsit în vehiculul suspectului, care a fost inspectat de priotehniști și pus în siguranță.

Locuitor din Bethel Park, la aproximativ o oră distanță de locul unde a avut loc atacul, Crooks era un republican înregistrat, care ar fi fost eligibil să voteze pentru primul său scrutin prezidențial la alegerile din 5 noiembrie.

Arhivele publice arată că tatăl său este republican înregistrat și mama lui este democrată înregistrată și că, în vârstă de 17 ani, Crooks a făcut o donație de 15 USD unei cauze a Partidului Democrat.

Crooks era angajat ca asistent la un azil de bătrâni în momentul atacului, a declarat administratorul casei de bătrâni într-un comunicat.

„Suntem șocați și întristați să aflăm despre implicarea lui, deoarece Thomas Matthew Crooks”, a declarat Marcie Grimm, administrator al Centrului de Asistență și Reabilitare Asistentă Bethel Park, care a subliniat că acesta nu avea antecedente.

În urmă cu doi ani, Crooks a absolvit liceul din localitate, unde nu a manifestat niciun interes deosebit pentru politică, potrivit unui coleg de clasă care a cerut să nu fie identificat. 

Interesele lui Crooks s-au concentrat pe construirea de computere și jucând jocuri, a spus colegul de clasă într-un interviu.

“Era super inteligent. Asta m-a dezamăgit cu adevărat, acesta a fost un copil cu adevărat, foarte inteligent, excela”, a spus colegul de clasă. „Nu a apărut niciodată nimic nebunesc în vreo conversație cu el”.

Jim Knapp, care s-a retras din slujba sa de consilier școlar la Bethel Park High School în 2022, a spus că Crooks a fost întotdeauna „tăcut ca șoarecele într-o biserică”, „respectuos” și retras, deși avea câțiva prieteni.

Rareori l-a întâlnit pe Crooks pentru că „nu era care să aibă nevoie de sprijin”, a spus Knapp. 

Crooks se mulțumea să mănânce ocazional singur prânzul la cantina școlii, a spus Knapp, care intra în discuții cu astfel de studenți pentru a vedea dacă doreau companie.

„Copiii nu râdeau de el, copiii nu-l hărțuiau”, a spus Knapp.

Knapp a spus că nu a știut niciodată că Crooks ar fi interesat de politică în vreun fel, chiar dacă alți copii purtau uneori ținute cu mesaje cu Trump sau Biden. El a adăugat că nu-și amintește că acesta să fi fost vreodată pedepsit la școală.

Locuitorii din apropierea casei Crooks au descris că s-au simțit șocați și nemulțumiți că o tentativă de asasinat a fost legată de o persoană din orașul calm de 33.000 de oameni.

Citește și:

Convenția republicană pentru nominalizarea lui Trump: tensiune și măsuri de securitate extremă / Trei nume pentru vicepreședinție

INTERVIURILE HotNews.ro