Sari direct la conținut

Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" cere introducerea unui capitol cu Codul de etica in Legea Educatiei, precum si a unui capitol cu obligatiile parintelui in raport cu scoala

HotNews.ro

Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” solicita Ministerului Educatiei Nationale sa modifice Legea Educatiei Nationale, astfel incat aceasta sa cuprinda un capitol distinct privind codul de etica profesionala al cadrului didactic, precum si un capitol cu obligatiile parintelui in raport cu scoala. Marius Ovidiu Nistor, presedintele FSE „Spiru Haret”, sustine ca Legea Educatiei trebuie sa contina si prevederi legate de finantarea activitatilor extracuriculare care se desfasoara in saptamana Scoala altfel”.

Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” (FSE „Spiru Haret”) sustine, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca „fara modificarea Legii Educatiei orice act administrativ care ar aparea ar fi lipsit de substanta”. Marius Ovidiu Nistor, presedinte FSE „Spiru Haret”, declara ca „studiind Legea Educatiei Nationale vom constata ca sunt foarte multe articole ce privesc etica profesionala in invatamantul superior si doar unul in care se face referire la invatamantul preuniversitar”.

„Potrivit art. 98 alin. (2), lit.b) ar trebui sa existe la nivelul unitatii un cod de etica profesionala, de intocmirea caruia raspunde Consiliul profesoral. Acest cod insa nu poate fi realizat deoarece unitatea de invatamant nu are departament juridic, care sa acorde consultanta in privinta intocmirii lui. In acelasi timp, tot potrivit Legii Educatiei, ar trebui sa existe si un contract educational incheiat intre unitatea de invatamant si parinte/tutore, care insa nu este aplicabil din cauza prevederilor ambigue din lege. Mai mult, contractul educational cadru este anexa a Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitatii de Invatamant Preuniversitar, care nici pana la ora actuala nu a fost aprobat prin ordin al ministrului educatiei. Din aceasta cauza, sustinem ca este nevoie de modificarea Legii Educatei, in sensul reglementarii acestor probleme, dar si a celor legate de finantarea activitatilor extracuriculare care se desfasoara in saptamana Scoala altfel”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedinte FSE „Spiru Haret”.

FSE „Spiru Haret” isi declara disponibilitatea „de a participa la orice fel de discutii si negocieri privind Legea Educatiei Nationale, in ansamblul ei, atat in privinta problemelor semnalate, cat si a altor texte din actul normativ care trebuie de urgenta evaluate si schimbate”.

Remus Pricopie, despre Codul Etic: Exista un prim draft de modificare a Legii educatiei in acest sens

Remus Pricopie

Remus Pricopie

Foto: Agerpres

Reactia FSE „Spiru Haret” vine la doua zile dupa ce ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat referitor la Codul de Etica, faptul ca „exista un prim draft de modificare a Legii educatiei in acest sens”. „Nu este deocamdata, nu l-am circulat public, pentru ca asteptam sa vedem o serie de observatii din partea colegilor de la juridic dupa care vom avea o prima consultare cu sindicatele si numai dupa aceasta consultare cu sindicatele documentul va circula si va completa practic dezbaterea legata de Codul Etic”, a explicat ministrul Educatiei, citat de Agerpres.

Potrivit oficialului, „fara aceste instrumente in Legea Educatiei, Codul Etic ar putea sa fie un document excelent, dar care de fapt sa nu produca mari efecte. Daca nu scrie in legea Educatiei ca nerespectarea Codului Etic sau abateri grave fata de Codul Etic poate sa duca la desfacerea contractului de munca, vom pati ceea ce am patit intr-o anumita masura la Scoala 10, unde sunt voci si unele voci sunt ale avocatilor care pretind ca acolo nu ar fi trebuit sa se desfaca contractul de munca. De ce nu dam drumul deocamdata la aceste modificari, am spus mai devreme ca trebuie sa le corelam foarte bine pentru ca sunt elemente de ordin juridic pe care trebuie sa le controlam”.

Pricopie a sustinut ca „acest document este inca in dezbatere publica si am doua motive pentru care acest Cod mai trebuie sa treaca prin procesul de analiza si dezbatere. Un cod etic aprobat asa pur si simplu din biroul ministrului nu va produce niciun efect daca el nu este discutat inainte in primul rand cu profesorii, cu parintii, cu studentii si practic el sa fie cunoscut inainte de a fi aprobat oficial, acesta este primul argument. Al doilea argument, avem nevoie de niste modificari legislative care sa vizeze pe de o parte modalitatea prin care putem sa asiguram un anumit tip de protectie institutionala, pentru ca nu vreau sa se inteleaga altceva pentru cadrele didactice si stiti – noi vorbim de tot felul de situatii in care elevii patesc diferite lucruri in scoala si e foarte rau ca se intampla acest lucru, dar sa nu uitam ca avem si situatii cand profesorii au fost bruscati de elevi, de parinti sau pusi in situatii vulnerabile fara ca profesorii sa aiba vreo vina”.

„Aceste doua instrumente, de respect fata de cadrul didactic, dar si de masuri de protectie pentru scoala, luate impotriva cadrelor didactice care nu respecta legea si nu respecta procedurile, cele doua instrumente impreuna trebuie sa fie dezvoltate in Legea Educatiei”, a adaugat ministrul, potrivit Agerpres.

Secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale: Codul de Etica va fi gata pana pe 15 iunie

Gabriel Ispas

Gabriel Ispas

Foto: HotNews.ro

In urma cu doua luni, dupa scandalul de la Scoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Bucuresti, Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale, anunta dupa o intalnire cu inspectorul general al ISMB Constantin Traistaru si cu directorii scolilor din Bucuresti ca noul Cod de Etica pentru sistemul de invatamant preuniversitar va fi realizat pana la sfarsitul anului scolar, pe 15 iunie.

„Dupa Strategia anticoruptie vom merge mai departe cu Codul Etic si dupa ce vom avea feedback-ul din partea actorilor din educatie. Am declansat o cruciada impotriva coruptiei din sistem. Pana la sfarsitul anului scolar, pe data de 15 iunie, sa avem finalizata toata procedura. Acesta va putea fi valabil in invatamantul preuniversitar romanesc 20-30 de ani”, a declarat Gabriel Ispas, care este si presedintele Comisiei pentru prevenirea coruptiei in invatamantul preuniversitar.

Oficialul a declarat ca acest Cod de Etica va stipula ca persoana care a fost sanctionata nu va mai putea „niciodata” sa mai faca parte din corpul profesoral.

Amintim ca Ministerul Educatiei a publicat un proiect al Codului de Etica pentru invatamantul preuniversitar in aprilie 2012, insa de la acel moment Ministerul nu a luat nicio decizie in privinta acestuia. In forma in care a fost prezentat in urma cu aproape doi ani, proiectul Codului de Etica prevedea „interzicerea oricaror activitati care genereaza coruptie”:

  • a) fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc;
  • b) solicitarea de catre personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri in vederea obtinerii de catre elevi a unor rezultate scolare incorecte;
  • c) traficul de influenta si favoritismul in procesul de evaluare;
  • d) colectarea de fonduri de la elevi sau de la parintii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate in organizarea si desfasurarea unor activitati de evaluare (examene si evaluari nationale, olimpiade, alte concursuri scolare etc.);
  • e) interzicerea meditatiilor cu proprii elevi, contra unor avantaje materiale.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro