Sari direct la conținut

Fenomenul fotovoltaicelor de pe case: Anul viitor am putea avea o putere instalată de 2.000 MW, aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice, Foto: Frank Gaertner | Dreamstime.com
Panouri fotovoltaice, Foto: Frank Gaertner | Dreamstime.com

​Fenomenul instalării panourilor fotovoltaice pe case a luat o amploare atât de mare încât anul viitor s-ar putea să ajungem, în România, la o putere instalată de circa 2.000 de MW, potrivit reprezentanților ANRE. Dacă este să forțăm o comparație, un reactor nuclear de la Cernavodă are o putere instalată de 700 MW. Asistăm la acest fenomen deoarece pentru prosumatori a devenit o adevărată afacere instalarea de panouri fotovoltaice. Prosumatorul „trebuie să producă pentru el, dar începe să fie o mică afacere”, a declarat Gabriel Andronache, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cu ocazia Simpozionului Român al Energiei – SIREN.

Acesta a afirmat că în ritmul actual se va ajunge la nivelul anului viitor la o capacitate instalată de 2.000 MW. Practic sunt depășite toate estimările făcute până acum. În urmă cu doi ani, ANRE estima că se va ajunge la o capacitate de 2.000 MW la nivelul anului 2030.

  • Puterea instalată a crescut de peste 11 ori în 18 luni, ajunând la 973 Mw în iunie 2023.
  • Numărul prosumatorilor a crescut de la aproape 14.000 în ianuarie 2022 la peste 77.600 în iunie 2023 și se estimează să ajungă la circa 140.000 până la sfârșitul acestui an.

Însă, ar putea apărea probleme în păstrarea frecvenței sistemului energetic, așa cum s-a întâmplat și în alte țări, precum Polonia, a mai spus reprezentantul ANRE. De aceea trebuie găsite formule de echilibru și trebuie „să ne gândim la stocare, ca să scadă presiunea pe zona de distribuție”.

HotNews.ro a scris săptămâna trecută că numărul celor care își instalează fotovoltaice pe case (prosumatori) crește într-un ritm foarte mare. Dar și mai mare este ritmul de creștere a puterii instalate de prosumatori, ceea ce înseamnă că fiecare dintre aceștia își pune tot mai multe fotovoltaice, în numeroase cazuri peste necesarul de consum. Ce se întâmplă cu acest surplus de energie? Intră în rețea, iar posesorul de fotovoltaice primește bani pentru fiecare kwh, fără să plătească taxe.

Practic, deținerea de panouri fotovoltaice a devenit o afacere. Însă, fără impunerea unor limite, această afacere ar putea să se întoarcă tocmai împotriva prosumatorilor, deoarece rețeaua energetică este atât de veche și uzată încât nu poate face față, ajungându-se la întreruperi de electricitate.

Prosumatorii sunt încurajați de ajutoarele acordate de stat, prin Administrația Fondului pentru Mediu. Finanțarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Dar nu doar acestea sunt beneficiile prosumatorilor.

Care sunt facilităţile de care beneficiază prosumatorii

Potrivit datelor ANRE, prosumatorii pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţelele electrice furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice.

– Compensarea cantitativă dintre energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrată în reţeaua electrică de prosumatorii persoane fizice şi juridice care deţin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum

– Regularizarea financiară dintre energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrată în reţeaua electrică de prosumatorii persoane fizice şi juridice care deţin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de peste 200 kW, dar nu mai mult de 400 kW pe loc de consum. (Foto: Dreamstime.com)

Citește și

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro