Sari direct la conținut

Fericirea se învață. Opt strategii să-ți găsești bucuria în lucrurile simple

HotNews.ro
Găsiți bucurie în lucruri simple!, Foto: © Fizkes | Dreamstime.com
Găsiți bucurie în lucruri simple!, Foto: © Fizkes | Dreamstime.com

Cu cât alergăm mai mult după fericire, cu atât suntem mai deprimați și mai anxioși. Adevărata fericire nu ar trebui să reprezinte un scop sau un rezultat, ci mai degrabă, un efect al modului în care ne trăim viața și interacționăm cu tot ce ne înconjoară.

Adevărata fericire sau bucuria care durează este o stare de spirit și provine din interiorul nostru. Este un răspuns deliberat care poate fi cultivat și învățat, în mod conștient și proactiv, indiferent de ce se întâmplă în exterior.

„Ne înșelăm adesea cu privire la lucrurile despre care credem că ne vor face fericiți. De prea multe ori alegem opțiuni care amorțesc mintea, care minimizează efortul, cum ar fi statul pe telefon sau urmăritul emisiunilor TV, în loc să ne angajăm în activități semnificative, revitalizante. Gândește-te la aceste obiceiuri ca la caloriile goale — echivalentul emoțional al alimentelor de tip junkfood”, a explicat dr. Samantha Boardman, psihiatru American și autoarea cărții Everyday Vitality: Turning Stress Into Strength.

O altă recomandare a psihologilor e să ne gândim la emoții ca fiind primare și secundare. Emoțiile primare apar involuntar, dar putem controla modul în care le interpretăm. „De exemplu, este normal să ne simțim imediat iritați dacă un străin ne lovește pe stradă sau să simțim frică dacă auzim un zgomot neașteptat în casă. Dar putem exercita un anumit control asupra modului în care interpretăm acele sentimente și dacă vrem să le menținem sau să încercăm să le înlocuim cu altceva – cu emoții secundare, mai exact. Deci, deși nu este posibil să ne simțim fericiți tot timpul sau să eliminăm complet emoțiile negative experimentate pe tot parcursul zilei, putem alege să ne angajăm în gânduri și comportamente care favorizează bucuria”, a precizat dr. Vaile Wright, psiholog clinician și director la Asociația Americană de Psihologie.

Opt strategii conștiente pentru a crea o stare de fericire durabilă

Iată opt strategii propuse de psihologi pentru a găsi bucuria în lucrurile de zi cu zi.

  • 1. Stabilește așteptări realiste. „Emoțiile apar și dispar, niciun sentiment, pozitiv sau negativ, nu durează pentru totdeauna”, menționează dr. Wright. Prin urmare, este important să ai așteptări realiste, în primul rând – pentru a evita resentimentele, frustrarea și dezamăgirea care decurg din obiectivele neîndeplinite.
  • 2. Nu respinge sentimentele negative. Suprimarea sau negarea emoțiilor negative creează un nivel crescut de stres, care se poate manifesta prin simptome fizice în timp, cum ar fi dureri de cap, hipertensiune arterială, palpitații, probleme digestive. De aceea, recunoașterea și acceptarea întregului spectru de emoții, inclusiv a celor negative, sunt esențiale pentru bunăstarea noastră. „Avem multe de învățat din emoțiile negative și situațiile stresante. Învățând să permitem și să găzduim o serie de emoții, mai degrabă decât să ne propunem să eliminăm în totalitate experiențele negative, ne poate ajuta să devenim mai rezistenți”, explică dr. Boardman.
  • 3. Îmbrățișează-te cu compasiune. „Mulți dintre noi suntem exagerat de autocritici și acel perfecționism interferează cu capacitatea noastră de a experimenta bucuria pe deplin”, spune dr. Kathryn Gordon, psiholog clinician. În loc să te obsedeze fiecare detaliu care nu s-a potrivit așteptărilor tale, dr. Gordon sugerează să-ți oferi compasiune și iubire de sine.
  • 4. Creează relații semnificative. „Relațiile și interacțiunile sociale sunt cea mai sigură sursă de bucurie și bunăstare”, spune dr. Boardman. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Psychological Science, socializarea este cea mai de succes modalitate de a crește nivelul de fericire în comparație cu alte strategii, cum ar fi alimentația sănătoasă, un loc de muncă mai bun, etc.
  • 5. Nu fi tu însuți. Când vine vorba de găsirea fericirii, „fii tu însuți” este sfatul pe care îl auzim tot timpul. „Am o abordare contraintuitivă. Pentru a-i ajuta să-și deschidă mintea, de multe ori, le spun pacienților „să nu fie ei înșiși”. Asta pentru că deseori avem idei fixe despre propria persoană. Așa că, felul în care credem că suntem poate sta în calea creșterii și a fericirii autentice”, spune dr. Boardman. „Încurajez pacienții să extindă modul în care gândesc despre ei înșiși, comportându-se în moduri care nu îi catacterizează,” menționează specialistul.
  • 6. Urmărește-ți gândurile. „Gândurile și emoțiile noastre ne influențează comportamentul, care, la rândul său, ne afectează sănătatea fizică”, spune dr. Gordon. De exemplu, dacă suntem deprimați, gândurile noastre pot fi autocritice și emoțiile pot fi asociate cu rușinea. Dacă ne simțim autocritici și rușinați, este mai puțin probabil să petrecem timp cu prietenii, să ne angajăm în activități fizice sau să avem grijă de noi înșine (de exemplu, să dormim și să mâncăm bine), explică dr. Gordon. În plus, acest lucru poate duce, de asemenea, la comportamente nesănătoase, cum ar fi alimentația excesivă, cheltuielile impulsive, consumul de substanțe, etc.
  • 7. Creează un echilibru între suișuri și coborâșuri. „Cercetările ne arată că stresul cronic necontrolat poate duce la consecințe negative asupra sănătății fizice și mintale, inclusiv hipertensiune arterială, obezitate, boli cardiovasculare, depresie și anxietate”, notează dr. Wright. În timp ce stresul este o componentă inevitabilă a vieții de zi cu zi, cheia este să menții un echilibru între suișuri și coborâșuri, potrivit specialistului.
  • „Putem contracara stresul prin cultivarea sau observarea a cel puțin două momente obișnuite, dar înălțătoare, pe zi, cum ar fi să învățăm ceva nou, să citim o carte sau să gătim împreună cu familia”, spune dr. Boardman. Psihiatrul menționează că e important de știut că doar gândurile despre evenimente fericite nu sunt suficiente. Nici derularea pasivă a filmulețelor de pe rețelele sociale sau răsfoirea canalelor TV. Pentru un impuls real, e nevoie de toată atenția și implică cel puțin un micro-moment de conexiune cu ceva sau cu cineva.
  • 8. Nu aștepta să te cunoști cu adevărat. Deși este important să-ți faci timp pentru a-ți da seama cine ești și cum te identifici, acest lucru nu este o condiție prealabilă pentru fericire. De fapt, această abordare te poate împiedica să experimentezi bucuria, potrivit dr. Boardman. „Acest lucru se datorează faptului că încurajează o gândire inflexibilă și te împiedică să realizezi că ești într-un continuu proces de dezvoltare și de cunoaștere,” conchide specialistul.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro