FIGARO – celebrul barbier din Sevilla – la Opera Comica pentru Copii
Celebrul personaj carismatic, mereu iscusit în a lega şi dezlega tot felul de intrigi, bărbierul Figaro, creat de dramaturgul francez Beaumarchais, a fost sursa de inspiraţie pentru mulţi compozitori ai muzicii de operă. Una dintre cele mai cunoscute opere „Bărbierul din Sevilla” sau „Precauţiuni inutile” semnată de Giovanni Paisiello, realizata intr-o versiune speciala pentru micii spectatori sub titlul „Figaro” se va juca pe scena Operei Comice pentru Copii in fiecare luni şi marţi ale lunii mai.
Celebrul personaj carismatic, mereu iscusit în a lega şi dezlega tot felul de intrigi, bărbierul Figaro, creat de dramaturgul francez Beaumarchais, a fost sursa de inspiraţie pentru mulţi compozitori ai muzicii de operă.
Dacă Rossini a „istorisit” întâmplările lui Figaro în capodopera sa „Bărbierul din Sevilla”, iar Mozart a compus inegalabila partitură „Nunta lui Figaro”, un număr considerabil de alţi compozitori au creat opere similare, una dintre cele mai cunoscute fiind „Bărbierul din Sevilla” sau „Precauţiuni inutile” semnată de Giovanni Paisiello. Un conflict serios s-a născut între Paisiello şi mai tânărul Rossini, când primul şi-a văzut creaţia de succes „ameninţată” de noua operă a celui de-al doilea şi, chiar dacă Rossini a avut de câştigat în faţa posterităţii, opera lui Paisiello este şi ea extrem de atractivă.
Opera comică plină de savoare semnată de Paisiello va prinde viaţă în luna mai pe scena Operei Comice pentru Copii, în versiunea adaptată special pentru micii spectatori, sub titlul „FIGARO”. Spectacolul povesteşte întâmplările hazlii ale contelui Almaviva îndrăgostit de tânăra şi frumoasa Rosina, pe care reuşeşte în cele din urmă să o ia de soţie, ca urmare a întâmplărilor puse la cale de iscusitul Figaro.
În toate zilele de luni şi marţi ale lunii mai (5-6, 12-13, 19-20 şi 26-27), de la orele 11.00 şi 13.00, vă veţi amuza cu personajele întruchipate de artiştii teatrului bucureştean: Oana Şerban, Mirela Deaconu, Ioana Bitere, Andrei Lazăr, Ştefan Schuller, Fang Shuang, Lucia Racoveanu, cu participarea ansamblului SERIOSO. Spectacolul poartă semnătura regizorului Traian Săvinescu, regizor artistic al Teatrului de Păpuşi „Puck” din Cluj-Napoca.