Filme de Radu Mihaileanu si Corneliu Porumboiu, la Festivalul de la Berlin
„Traieste!” de Radu Mihaileanu si „A fost sau n-a fost?”, in regia lui Corneliu Porumboiu, sunt incluse intr-un program special Europa Cinemas Label prezentat in cadrul Festivalului de la Berlin, intre 5 si 15 februarie.
Cele doua filme vor fi prezentate alaturi de alte pelicule recompensate din 2003 incoace cu acest premiu de distributie, in cadrul Festivalurilor de la Cannes, Berlin, Venetia si Karlovy Vary. Printre acestea se numara „Control” de Anton Corbijn, „La Moustache” de Emmanuel Carrere, „El camino de los ingleses” de Antonio Banderas, „Albastruinchisaproapenegru” de Daniel Sanchez Arevalo sau „Sztuczki” de Andrzej Jakimowski.
„Traieste!”/”Va, vis et deviens” de Radu Mihaileanu a fost premiat in 2005 la Berlin, unde a fost prezentat in sectiunea Panorama, iar filmul lui Corneliu Porumboiu in 2006 la Cannes, unde a obtinut si Premiul Camera d’Or.
Europa Cinemas este o retea de sali de cinema care din 1992, de la infiintare, si pana azi a acumulat 1945 de sali in 439 de orase din 43 de tari. Premiul pe care il ofera ajuta filmul respectiv sa fie distribuit, politica retelei fiind aceea de a promova filmul european. Din 2004, Europa Cinemas s-a extins si in Asia, America de Sud sau in jurul Marii Mediterane.
In acest an, Europa Cinemas acorda din nou premiul sau unui film prezentat la Berlin in sectiunea Panorama .
De altfel, biroul de presa al Berlinalei a dat publicitatii un nou comunicat in care dezvaluie alte noi titluri din selectia Panoramei. „Amintiri din Epoca de Aur” nu se numara (inca) printre acestea.
Este vorba de cele mai recente filme semnate de Catherine Breillat („La Barbe bleue”), Lucía Puenzo („El niño pez”/”The Fish Child) si Philippe Lioret („Welcome”). In Panorma Dokumente va avea loc premiera mondiala a unui documentar semnat de un cineast iubit si premiat de Berlinala, „The Shock Doctrine” de Michael Winterbottom si Mat Whitecross. Cei doi au primit in 2006 Ursul de Argint pentru „The Road to Guantanamo”.
In subsectiunea „30 Years of Programming – Celebration Presentations” va fi prezentat laudatul „Milk” de Gus Van Sant, impreuna cu documentarul lui Robert Epstein din 1984, „The Times Of Harvey Milk” (Oscarul pentru Cel mai bun documentar in 1985) care se ocupa de acelasi caz pe care-l abordeaza si Van Sant, cel al politicianului gay Harvey Milk.