Finantele vor mai putine taxe marunte
Vosganian vrea sa inventarieze si sa reduca din cele peste 500 de taxe platite de contribuabili catre diferite agentii si autoritati. Ministerul Finantelor intentioneaza sa infiinteze o comisie care sa inventarieze taxele si impozitele marunte, care nu ajung la bugetul de stat (cele numite de specialisti parafiscale), potrivit oficialilor institutiei.
Scopul: pentru a vedea cum pot fi reduse sau cum pot fi incluse la bugetul de stat, potrivit unor declaratii recente ale ministrului finantelor, Varujan Vosganian.
Taxele si impozitele parafiscale sunt cele platite indeosebi de firme. Exista situatii in care si persoanele fizice sunt nevoite sa le suporte.
Cat de multe sunt taxele si impozitele parafiscale? Ministerul Economiei si Finantelor a identificat pana in prezent aproximativ 400 de astfel de biruri. Potrivit unui studiu facut anul acesta de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, companiile trebuie sa plateasca in total 546 de taxe, distribuite pe diverse domenii de activitate.
„Sunt contributii care nu ajung la bugetul statului, ci in bugetele diferitelor organisme, fundatii, institute de cercetare, administratii, agentii de stat”, sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului IMM-urilor.
Acestea constau in tarife, timbre si comisioane percepute de diferite agentii si autoritati publice pentru avize, aprobari, evaluari, autorizari si certificari de care au nevoie firmele.
In plus, tarifele practicate se ridica mult peste valoarea serviciilor prestate, dupa cum acuza oamenii de afaceri.
Ce dari au de achitat firmele
Conform Codului Fiscal, firmele sunt obligate sa plateasca, in functie de caz, la bugetul de stat impozite pe profit, pe venit, pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, pe reprezentante, taxa pe valoarea adaugata si accize. Cercul impozitelor monitorizate de Finante se inchide cu impozitele si taxele locale.
Celelalte dari platite de firme nu sunt considerate fiscale, dar firmele percep insa aceste costuri ca pe niste impozite. Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, propune sa nu mai ramana nicio autoritate cu buget propriu sau ca toate tarifele parafiscale sa fie inregistrate la MEF.
Astfel, statul ar sti in ce masura aceste costuri afecteaza profitabilitatea firmelor dintr-un anumit domeniu si le-ar micsora, asa cum se procedeaza in alte state din UE, apreciaza Parvan.