Fisuri pe bani publici in mega-afacerea salilor de sport
Aproximativ 50 de sali de sport din Transilvania si Banat, construite prin mega-programul initiat la nivel national de Guvernul Nastase, au deficiente majore de executie, desi se afla in perioada de garantie. Autoritatile nu par, insa, deranjate.
O parte din societatile care au executat aceste lucrari au fost selectate pentru etapa a doua a procedurii de licitatie pentru reconstructia zonelor inundate din Banat.
Conform unui document intocmit in luna iulie a acestui an de catre inspectorii Companiei Nationale de Investitii (CNI), aproximativ 50 de sali de sport din Transilvania si Banat au probleme majore. Cele mai multe constructii prezinta infiltratii, fisuri, tamplarie defecta, condens si zugraveli de proasta calitate. Cele mai multe probleme sunt in vestul tarii, la Caras-Severin si la Arad. Inspectorii CNI au descoperit deficiente la sapte scoli din Caras-Severin.
Trei dintre constructii, respectiv cele de la Liceul „Hercules”, din Baile Herculane si de la alte doua institutii de invatamant din Caransebes au fost realizate de aceeasi firma, respectiv „Amarad” SA.
Cu toate ca a facut treaba de mantuiala, adica cele trei imobile prezinta infiltratii, condens, fisuri si zugraveala de proasta calitate, societatea a fost selectata in a doua etapa a procedurii de licitatie restransa pentru reconstructia caselor din Timis si Caras-Severin.
Alte sali de sport cu „probleme” sunt cele construite in judetul Caras-Severin de catre SC „Cons Proiect” SRL si SC „Cristicons” SRL (la doua scoli generale din Resita), dar si cea de la Scoala Generala din Teregova, ridicata de SC „Mavis” si cea de la scoala din Oravita, realizata de SC „Condor” SA.
Lucrari de mantuiala la Arad
Patru din cele cinci sali de sport din Arad, care prezinta diferite defectiuni, desi sunt in perioada de garantie, au fost „nasite” de SC „Tehnodomus” SA. Doua dintre acestea se afla in municipiul resedinta de judet si cate una in Chisineu Cris si Pancota. Si aceasta firma a „incaput” pe lista firmelor care au intrat in etapa a doua pentru licitatia privind reconstructia zonelor din Banat.
O a cincea sala, cea de la Grupul Scolar Industrial Sebis, a fost construita de SC „Cif” SA Deva si prezinta tamplarie defecta, zugraveala de mantuiala si toate celelalte.
La Alba, situatia e la fel de neagra. Patru institutii de invatamant s-au procopsit cu sali de sport prost construite. Executantii lucrarilor sunt SC „Imi” (la Alba Iulia), SC „Con” SRL (la Cugir), SC „Tim” SA (la Vidra) si ultima, dar nu cea din urma, firma de casa a PSD, „Selina” SRL (la Baia de Aries).
Si aceasta societate a gasit un loc la „adapostul” noii Puteri si s-a trezit in grupul firmelor preselectate pentru lucrari pe bani publici la refacerea zonelor calamitate din Banat.
Firul „Amarad” duce in mai multe judete
Firma SC „Imi” SA a „lucrat” nu doar la Alba Iulia, ci si la Maramures (la Sighetul Marmatiei si la Baia Sprie), unde toate cele trei sali de sport realizate prezinta infiltratii. De asemenea, firma a mai realizat sala de sport a Liceului „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej, unde inspectorii CNI au descoperit, de asemenea, infiltratii. La Cluj (Floresti si Gilau) a mai muncit si SC „Tim” SA.
Cele mai mari probleme s-au inregistrat la Scoala cu clasele I-XII din Floresti, unde aproape toate utilitatile (energie electrica, energie termica, apa, canal) au fost prost realizate.
Patru sali de sport de la Mures au diferite defectiuni, din cauza modului in care au lucrat SC „Acsa” SA, SC „Company” SA, SC „Tiab” SA si, din nou, SC „Amarad”. Firul rosu al lucrarilor marca „Amarad” duce in aproape toate judetele din vestul tarii, semn ca firma a avut si mai are inca trecere la cei care detin fraiele banilor publici.
Spre exemplu la Timis, „Amarad” a construit sala de sport a scolii din Carpinis.
Alte firme care au realizat lucrari de slaba calitate la Timis sunt „Condor Paduraru” (scoala din Cheveresu Mare), „Termogaz Company” (scoala Tomesti) si „Tajtrans” SA (Faget, Jimbolia si Peciu Nou). Trei din cele sase sali de sport cu stricaciuni aparute in perioada de garantie de la Sibiu, au fost construite, de asemenea, de „Amarad”.
Alte trei au fost ridicate de firmele SC „Con” SRL, „Constructii-Montaj” si „Termogaz”.
In nordul tarii, in judetele Satu Mare si Salaj, doua firme si-au impartit dreptul de a construi sali cu „probleme”: „Cominco” si „Nordin”. Prima a facut lucrari de mantuiala la Liceul Teoretic din Carei (Satu Mare) si la Grupul Scolar Industrial din Ileanda (Salaj).
„Nordin” a realizat salile de la Liceul Teoretic din Negresti Oas si de la scoala Generala de la Calinesti Oas (judetul Satu Mare), dar si aceea a Scolii Generale Nr. 1 din Cehu Silvaniei (Salaj).
In majoritatea cazurilor, firmele au beneficiat de protectie de la nivel inalt si au scapat fara penalizari.