Fondul Proprietatea acuza abuzuri din partea Ministerului Energiei la Hidroelectrica
Fondul Proprietatea isi exprima indignarea totala fata de eliminarea Oanei Truta, reprezentantul sau in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, de catre Ministerul Energiei, considerand ca a fost o decizie nefondata si abuziva. In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Hidroelectrica din 31 august 2017, Ministerul Energiei, reprezentand statul roman ca actionar majoritar al Hidroelectrica, si-a aprobat propria propunere de atragere a raspunderii Oanei Truta, membra a Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica. Aceasta situatie a declansat automat revocarea Oanei Truta din functia de membru al Consiliului, informeaza Fondul Proprietatea, care este actionar minoritar al Hidroelectrica.
Potrivit Fondului Proprietatea, propunerea Ministerului Energiei nu include motivatia pentru initierea procedurii judiciare impotriva Oanei Truta. De asemenea, Ministerul si Hidroelectrica au ignorat dreptul legal la informare, blocand accesul Fondului Proprietatea la documentatia AGA. Fondul Proprietatea considera ca aceste actiuni reprezinta represalii din partea Ministerului Energiei pentru a inlatura un membru al Consiliului de Supraveghere care, prin exercitarea atributiilor sale legale, de administrare, s-a opus actiunilor anumitor membri ai organelor societare care au amenintat implementarea principiilor de guvernanta corporativa in Hidroelectrica. Fondul Proprietatea sustine ca Truta este cel mai experimentat membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, avand mai multe mandate de membru in Consiliu in slujba companiei incepand cu martie 2011 si pana in prezent si s-a ocupat de companie chiar si in perioada procesului de reorganizare a companiei.
Actiunea luata de Ministerul Energiei reprezinta un atac suplimentar asupra implementarii principiilor de guvernanta corporativa, mai considera Fondul Proprietatea.
De altfel, Ministerul Energiei a votat favorabil numirii doamnei Oana Truta ca membru al Consiliului Hidroelectrica atat in data de 3 iulie 2017, cat si in data de 3 august 2017. Recent, Fondul a initiat mai multe actiuni in instanta impotriva deciziilor luate in cadrul AGA si de catre Consiliul de Supraveghere pentru inalcarea normelor de guvernanta corporativa, iar aceasta acuzatie nefondata la adresa unui membru al Consiliului nominalizat de Fond poate fi vazuta drept o forma de represalii, mai arata Fondul Proprietatea.
Oana Truta s-a opus numarului tot mai mare de actiuni care incalca legislatia privind guvernanta corporativa, care au fost luate de Ministerul Energiei in cadrul Hidroelectrica de la inceputul anului.
Fondul Proprietatea a declansat deja actiuni legale impotriva hotararii actionarilor care au aprobat actiunea in justitie impotriva Oanei Truta. Fondul va continua sa ia toate masurile necesare, pentru a se asigura ca principiile de guvernanta corporativa sunt respectate la Hidroelectrica si ca directorii care isi indeplinesc atributiile legale, de administrare, nu sunt destituiti fara motiv.
In opinia Fondului Proprietatea, Ministerul Energiei ar trebui sa se concentreze asupra crearii unui climat in care toate partile implicate sa poata contribui la indeplinirea prioritatilor Hidroelectrica, in loc sa adopte astfel de decizii in mod clar abuzive. Fondul Proprietatea precizeaza ca pe durata mandatului actualului ministru al Energiei, a observat ca nu au fost adoptati pasi concreti in directia listarii companiei. Dimpotriva, au existat intarzieri si motive de confuzie. De asemenea, nu exista pasi concreti si decizii care sa fi justificat intarzieri suplimentare in listarea Hidroelectrica. Au existat incercari inadecvate din partea Ministerului de a interveni in activitatea de zi cu zi a companiei. Persoane lipsite de experienta au fost numite in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, in mod evident fara un proces de selectie competitiv si transparent. Ulterior, aceasta situatie a permis desemnarea unui Directorat interimar, fara respectarea dispozitiilor legale in vigoare referitoare la criteriile profesionale si procesul de selectie.
Fondul Proprietatea solicita Ministerului Energiei sa inceteze adoptarea unor astfel de actiuni abuzive in intreprinderile de stat si sa implementeze in mod corect, sa sustina si sa respecte principiile de guvernare corporativa – care sunt esentiale pentru a adue valoare adaugata companiei, actionarilor sai si angajatilor, precum si pentru protejarea impotriva unor comportamente inadecvate si fapte de coruptie.