Fonduri UE: Ministerul Agriculturii anunta ca deschide toate finantarile PNDR, din iunie, in urma unei scrisori de la Bruxelles
Ministerul Agriculturii va deschide, incepand din iunie 2015, toate liniile de finantare prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, dupa ce a primit de la Comisia Europeana o scrisoare de conformitate privind noul PNDR, a informat luni MADR, intr-un comunicat remis HotNews.
Potrivit sursei citate, noul PNDR 2014-2020 al Romaniei nu a fost inca aprobat oficial de catre Comisia Europeana, insa scrisoarea de conformtitate transmisa de Directia Generala Agricultura (DG AGRI) a executivului comunitar arata autoritatilor romane ca pot demara implementarea globala a programului.
„Mai mult decat aceasta confirmare pe care o asteptam, Comisia ne transmite faptul ca putem demara implementarea globala a PNDR. Cu alte cuvinte, putem sa dam drumul la toate Masurile de finantare, lucru pe care il vom face in cursul lunii iunie. Desi nu este aprobarea formala, conformitatea de Program pe care am primit-o este momentul cheie al demararii PNDR 2020 si arata faptul ca eforturile noastre si ale partenerilor nostri isi arata roadele”, a declarat ministrul Daniel Constantin.
MADR sustine ca aceasta comunicare reprezinta „ultimul pas inaintea aprobarii finale a PNDR si atesta faptul ca la nivelul Comisiei Europene a fost incheiata etapa de consultare intre serviciile de specialitate, iar Programul poate fi aprobat prin Decizie a acestui for european”.
Desi Comisia nu a aprobat inca PNDR, Ministerul Agriculturii a deschis, pe proprie raspundere, inca din 25 martie 2015, 3 linii de finantare din noul program pe fonduri europene: 4.1 ” Investitii in exploatatii agricole, 6.1″ Instalarea tinerilor fermieri si 19.1 „Sprijin pregatitor pentru LEADER.
In total PNDR 2014-2020 are alocata o finantare europeana de 8,12 miliarde de euro la care se adauga o cofinantare de la bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro. Rezulta astfel un potential de asistenta pentru investitii de aproape 9,5 miliarde de euro in perioada de programare 2014-2020, pe 20 de masuri de finantare (unele formate, la randul lor, din mai multe submasuri).