Sari direct la conținut

Forțele nord-coreene care sprijină Rusia se află în teritoriile ocupate din Ucraina / Mii de soldați ai lui Kim Jong Un se antrenează pentru a fi desfășurați în război

HotNews.ro
Forțele nord-coreene care sprijină Rusia se află în teritoriile ocupate din Ucraina / Mii de soldați ai lui Kim Jong Un se antrenează pentru a fi desfășurați în război
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, dreapta, alături de liderul nord-coreean Kim Jong Un, în interiorul unei mașini, Phenian, Coreea de Nord, 19 iunie 2024. Sursa foto: 朝鮮通信社 / AP / Profimedia

Mii de militari nord-coreeni sunt în curs de pregătire în Rusia și ar putea fi desfășurați în prima linie în Ucraina până la sfârșitul acestui an, potrivit unui oficial al serviciilor secrete militare ucrainene, în timp ce ofițeri ai aliatului militar al Kremlinului se află în teritoriile ocupate din Ucraina, relatează The Washington Post

Soldații nord-coreeni susțin trupele rusești pe câmpul de război, iar unii s-ar putea să fi fost deja uciși și răniți, au declarat oficialii sud-coreeni și ucraineni săptămâna aceasta, ridicând întrebări cu privire la faptul dacă cooperarea militară dintre Phenian și Moscova a avansat într-o nouă etapă.

AFP scria de altfel săptămâna aceasta, citându-l pe ministrul Apărării din Coreea de Sud, Kim Yong-hyun, că desfășurarea trupelor nord-coreene regulate este foarte probabil datorată acordurilor reciproce care seamănă cu o alianță militară între Rusia și Coreea de Nord.

Unde vor fi desfășurați soldații nord-coreeni care se antrenează în Rusia

Un oficial al serviciilor secrete militare ucrainene, care a vorbit sub condiția anonimatului având în vedere sensibilitatea subiectului, a declarat că „câteva mii” de soldați de infanterie nord-coreeni sunt în curs de pregătire în Rusia și ar putea fi desfășurați în prima linie în Ucraina până la sfârșitul acestui an. 

Acesta a mai spus că nu este clar unde vor fi desfășurate unitățile care se antrenează în Rusia, dar Moscova le-ar putea folosi în regiunile de graniță pentru a înlocui trupele rusești astfel încât acestea să fie trimise să lupte în Ucraina.

„Ar putea avea un impact semnificativ. Mai ales dacă vorbim despre eliberarea rezervelor chiar pe teritoriul Federației Ruse”, a spus oficialul.

Unii experți sud-coreeni spun că este un scenariu fezabil.

Ofițeri nord-coreeni se află deja în Ucraina

Oficialul a spus că ofițerii nord-coreeni sunt deja pe teren în Ucraina ocupată de Rusia pentru a observa forțele ruse și a studia câmpul de luptă, dar Kievul nu a văzut încă, până acum, nicio unitate nord-coreeană luptând.

Rapoarte despre soldații nord-coreeni care îi sprijină pe ruși pe teritoriul Donbasului ocupat de Rusia au apărut săptămâna trecută pe canalele Telegram și în presa ucraineană.

Cu toate acestea, surse din serviciile de informații militare spuneau săptămâna trecută că peste 20 de militari, inclusiv șase ofițeri din Coreea de Nord, au fost uciși într-un atac cu rachete într-o zonă ocupată de ruși, în apropiere de orașul Donețk.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins joi afirmațiile conform cărora Phenianul ar trimite personal militar să lupte în Ucraina drept o „farsă”.

Acest lucru vine după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin au semnat în această vară un pact de apărare reciprocă, Kim promițând sprijin „deplin” pentru Putin în lupta sa împotriva Ucrainei.

Pactul a subliniat modul în care liderii proscriși ai acestor două state aspru sancționate și-au întărit parteneriatul împotriva unei ordini globale conduse de Occident de la invazia Ucrainei de către Putin la începutul anului 2022.

Moscova a apelat mai întâi la Phenian pentru a cere arme. Statele Unite spun că Coreea de Nord a trimis cantități mari de muniție, inclusiv obuze, în Rusia. Atât Coreea de Nord, cât și Rusia au negat acuzațiile.

Acum se pare că Phenianul trimite și soldați.

Ucraina susține că Phenianul a trimis personal militar pentru a supraveghea modul în care este utilizată muniția nord-coreeană și rachetele balistice, aceasta fiind situația în care unii dintre ei au murit pe front.

Andrii Kovalenko, șeful Centrului Ucrainean de Combatere a Dezinformarii, care face parte din Consiliul de securitate și apărare națională, a postat pe Telegram marți că Phenianul a trimis deja trupe, inclusiv ingineri militari care supravegheau folosirea armelor și „unii au murit deja.”

INTERVIURILE HotNews.ro