Sari direct la conținut

Conținutul pactului de apărare reciprocă semnat de Putin și Kim Jong Un a fost dezvăluit de Phenian. Principalul semn de întrebare

HotNews.ro
Conținutul pactului de apărare reciprocă semnat de Putin și Kim Jong Un a fost dezvăluit de Phenian. Principalul semn de întrebare
Vladimir Putin și Kim Jong Un. FOTO: Vladimir Smirnov / AFP / Profimedia

Coreea de Nord și Rusia au convenit să își ofere reciproc asistență militară, în cazul în care oricare dintre țări se confruntă cu o agresiune armată, potrivit textului integral al unui pact bilateral publicat joi de Phenian, după vizita președintelui rus Vladimir Putin. Este neclar deocamdată dacă acordul obligă Rusia la o invenție automată pentru susținerea Nordului în situații de război, spun analiștii citați de Reuters și Associated Press.

La câteva ore după ce Putin a părăsit Phenianul, după o vizită istorică și o întâlnire cu Kim Jong Un, presa de stat nord-coreeană a publicat „Tratatul privind parteneriatul strategic cuprinzător”, semnat de cei doi lideri, care a resuscitat practic un vechi acord de apărare reciprocă din anii 1960.

Agenția de stat KCNA a precizat că articolul 4 al acordului prevede că, dacă una dintre țări este invadată și în stare de război, cealaltă trebuie să desfășoare „toate mijloacele de care dispune fără întârziere” pentru a oferi „asistență militară și de altă natură”.

Dar, de asemenea, tratatul spune că astfel de acțiuni trebuie să fie în conformitate cu legile ambelor țări și cu articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, care recunoaște dreptul la autoapărare al unui stat membru al ONU.

Tratatul include de asemenea cooperarea în domeniul energiei nucleare, al explorării spațiale, al securității alimentare și energetice.

Rusia și Coreea de Nord au semnat un pact ce include o clauză de apărare reciprocă. De ce vizita lui Putin la Phenian „e o veste proastă pentru restul lumii”

Acordul dintre Rusia și Coreea de Nord mai prevede că niciuna dintre părți nu va semna vreun tratat cu o țară terță care încalcă interesele celeilalte și nu va permite ca teritoriul său să fie folosit de o altă țară, pentru a afecta securitatea și suveranitatea celeilalte, a precizat KCNA.

De asemenea, cele două țări vor întreprinde acțiuni comune menite să „consolideze capacitățile de apărare pentru a preveni războiul și pentru a asigura pacea și securitatea regională și internațională”.

Un semn de întrebare

La o zi după summit, oficialii sud-coreeni au declarat că încă analizează rezultatele întâlnirii, inclusiv posibilul răspuns al Rusiei, în cazul în care Nordul va fi atacat.

Analiștii nu sunt încă siguri dacă acordul obligă Rusia la o invenție militară automată în numele Nordului în situații de război sau dacă tratatul a fost formulat cu suficientă atenție pentru a evita un astfel de angajament. De asemenea, scrie Associated Press, nu a fost imediat clar de ce anume articolul 4 invocă Carta ONU.

„În prezent, analizăm detaliile specifice ale tratatului semnat între Rusia și Coreea de Nord în timpul vizitei președintelui Putin în Coreea de Nord. Vom anunța poziția guvernului nostru după ce terminăm”, a declarat Lim Soosuk, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Coreei de Sud, în timpul unui briefing.

Detaliul mai puțin plăcut al vizitei lui Putin în Coreea de Nord la care propaganda lui Kim Jong Un a ales să închidă ochii

Lim și-a exprimat însă regretul că Moscova și Phenianul au semnat acordul în timp ce vorbeau în mod deschis despre cooperarea militară și tehnologică care ar încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Cha Du Hyeogn Cha Du Hyeogn, un fost oficial guvernamental sud-coreean, care este în prezent cercetător la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul, a declarat pentru Reuters că angajamentul de apărare reciprocă este similar cu cel din tratatul din 1961 dintre Nord și Uniunea Sovietică.

Dar referința la Carta ONU și la legile fiecărei țări este deschisă la interpretare și nu este clar dacă acordul va constitui o alianță, a spus el. „Asta vine din faptul că Kim vrea să mizeze totul pentru acest acord, în timp ce Putin este reticent în acest sens”, a spus Cha.

Cum se vede pactul Putin-Kim de la Beijing

În afară de Coreea de Sud, Japonia și-a exprimat și ea „îngrijorarea serioasă” cu privire la promisiunea lui Putin de a nu exclude cooperarea cu Phenianul în domeniul tehnologiei militare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat de asemenea că pactul a arătat că puterile autoritare se aliniază.

China a reacționat cu prudență. Miercuri, Beijingul a privit de la distanță momentul consolidării relațiilor dintre Putin și Kim.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Lin Jian, declarase marți, în cadrul unei ședințe de informare, că summitul a fost un schimb bilateral între Rusia și Coreea de Nord, dar nu a dat detalii suplimentare.

VIDEO Putin i-a fost șofer lui Kim Jong Un în limuzina făcută cadou liderului nord-coreean

Analiștii au explicat reacția reținută a Beijingului.

„China are anumite rezerve în ceea ce privește aprofundarea cooperării militare a Coreei de Nord cu Rusia, care ar putea submina aproape monopolul de influență geopolitică al Beijingului asupra Phenianului”, a declarat Tong Zhao de la Carnegie Endowment for International Peace, citat de Reuters.

„China este, de asemenea, atentă să nu creeze percepția unei alianțe de facto între Beijing, Moscova și Phenian, deoarece acest lucru nu va fi de ajutor pentru China în menținerea cooperării practice cu țările occidentale cheie”, a mai spus Zhao.

Analizând reacția Chinei, și BBC a scris că există unele semne că Xi Jinping, președintele Chinei, nu privește cu ochi buni alianța mai strânsă a Coreei de Nord cu Rusia.

Beijingul, scrie BBC, l-ar fi îndemnat pe Putin să nu viziteze Phenianul imediat după întâlnirea cu Xi din luna mai. Oficialilor chinezi nu le-ar fi convenit ca Phenianul să fie inclus alături de Beijing în același turneu al președintelui Putin.

Un summit istoric

Kim Jong Un și Vladimir Putin au spus că acordul reprezintă o îmbunătățire majoră a relațiilor bilaterale, care acoperă securitatea, comerțul, investițiile, legăturile culturale și umanitare.

Observatorii externi au spus și ei că pactul ar putea marca cea mai puternică legătură dintre Moscova și Phenian de la sfârșitul Războiului Rece.

Vizita în sine a părut să susțină această apropiere puternică.

Kim a declarat că relațiile dintre Coreea de Nord și Rusia intră într-o perioadă de „nouă prosperitate” și și-a anunțat sprijinul deplin pentru războiul din Ucraina.

De partea cealaltă, Putin a lăudat Phenianul pentru că a rezistat la ceea ce el a spus că este presiunea economică, șantajul și amenințările SUA.

Într-un articol publicat în ziarul oficial al partidului de guvernământ din Coreea de Nord, el a promis să „dezvolte mecanisme alternative de comerț și de soluționare reciprocă care să nu fie controlate de Occident” și să „construiască o arhitectură de securitate egală și indivizibilă în Eurasia”.

Articolul lui Putin implică faptul că există o oportunitate pentru creșterea economică a Coreei de Nord în cadrul unui bloc economic anti-occidental condus de Rusia, un mesaj care este probabil atrăgător pentru Kim Jong Un, a scris Rachel Minyoung Lee, analistă a programului 38 North din Washington.

Ce spune Ucraina

Nu este clar dacă acest pact va influența în vreun fel războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Washingtonul și Seulul au fost din ce în ce mai alarmate de aprofundarea cooperării militare dintre Rusia și Nord, iar SUA au acuzat Phenianul că a livrat Rusiei obuze și alte muniții care au fost folosite în Ucraina.

Oficialii ucraineni au declarat că au găsit resturi de rachete nord-coreene în interiorul țării lor. Rusia și Coreea de Nord au negat însă orice transfer de arme.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat că Rusia, o membră permanentă a Consiliului de Securitate al ONU, a permis „cea mai nerușinată anulare” a sancțiunilor impuse Coreei de Nord.

INTERVIURILE HotNews.ro