Sari direct la conținut

Fostul presedinte turc Kenan Evren este acuzat de orchestrarea loviturii de stat din 1980

HotNews.ro
Kenan Evren (stanga) si Recep Tayyip Erdogan, Foto: Agerpres/AP
Kenan Evren (stanga) si Recep Tayyip Erdogan, Foto: Agerpres/AP

Al saptelea presedinte al Turciei, Kenan Evren, a fost pus sub acuzare pentru rolul pe care l-a avut in lovitura de stat orchestrata de armata in 1980, potrivit BBC News. Procurorii cer inchisoare pe viata pentru generalul Evren, in varsta de 94 de ani, si generalul Tahsin Sahinkaya (86 de ani), singurii supravietuitori dintre cei cinci lideri ai loviturii de stat din 1980.

Punerea sub acuzare a fostului presedinte turc are loc la cateva zile de la arestarea generalului Ilker Basbug, fostul sef al Armatei turce, pentru conspiratie impotriva regimului islamo-conservator de la Ankara. Generalul Basbug a negat implicarea in asa-numita retea Ergenekon care ar fi incercat, in 2003, sa rastoarne guvernul premierului Erdogan.

Acuzatiile formulate impotriva celor doi lideri ai loviturii de stat din 12 septembrie 1980 au fost interpretate drept rezultat al modificarilor constitutiei Turciei din 1982, care le oferea imunitate liderilor militari. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, marti, ca timpul loviturilor de stat a luat sfarsit.

Generalul Evren a declarat in 2010 ca ar prefera sa se sinucida mai degraba decat sa fie judecat, argumentand ca actiunile armatei au salvat Turcia de la violenta stradala in crestere cauzata de grupari de dreapta si de stanga.

In urma loviturii de stat, ultima si una dintre cele mai sangeroase dintre cele trei lovituri de stat conduse de armata din istoria moderna a Turciei, 600.000 de persoane au fost arestate, multe dintre ele au fost torturate, iar 50 de acuzati au fost executati prin spanzurare.

Influenta armatei s-a diminuat dupa ce Erdogan a preluat puterea in 2002 si Ankara a inceput sa efectueze reforme pentru intarirea puterii civile, sub pretextul aderarii la UE.

Cu toate acestea, ancheta Ergenekon, in care sunt vizati jurnalisti, avocati, politicieni si personalitati militare, a ridicat semne de intrebare. Armata turca, a doua din NATO din punct de vedere al efectivelor, este considerata aparatoarea regimului laic turc si a rasturnat patru guverne in 50 de ani, printre care cel din 1997 al premierului islamist Necmettin Erbakan, fostul mentor al actualului sef de guvern Recep Tayyip Erdogan.

Liderul opozitiei turce, Kemal Kilicdaroglu, este si el investigat dupa ce a descris inchisoarea Silivri, din apropierea Istanbulului, unde sunt inchisi cateva sute de suspecti din ancheta Ergenekon, drept „un lagar de concentrare”.

Citeste si :

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro