Sari direct la conținut

FOTO Armata israeliană apelează la o improvizație folosită pentru prima oară de ruși în Ucraina

HotNews.ro
Tancuri Merkava israeliene, Foto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia
Tancuri Merkava israeliene, Foto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

Mai multe fotografii apărute pe rețelele de socializare arată că armata israeliană a apelat la o improvizație apărută pentru prima oară în timpul războiului din Ucraina: deja faimoasele „cuști de protecție” pentru apărarea tancurilor și vehiculelor blindate.

Situația a fost sesizată de către administratorii paginii OSINTTechnical, cunoscută pentru monitorizarea echipamentelor de luptă folosite în timpul războiului declanșat de președintele Vladimir Putin, aceștia vorbind inițial de un caz izolat:

Ulterior au apărut însă și alte fotografii care arată că militarii ucraineni au montat „cuști de protecție” deasupra tancurilor lor Merkava:

Amintim că acest tip de improvizație a apărut pentru prima oară în Ucraina anul trecut, în primele luni ale războiului, când tanchiștii ruși au montat aceste „cuști” deasupra vehiculelor lor de luptă în condițiile în care militarii ucraineni făceau ravagii în rândul lor cu lansatoarele portabile antitanc Javelin și NLAW.

Ulterior însă, începând cu anul acesta, și militarii ucraineni au început să apeleze la această improvizație pentru a-și apăra echipamentele de luptă de dronele kamikaze folosite de ruși.

Deși Ucraina s-a bucurat de o superioritate cvasi-totală la acest capitol la câteva luni după începerea invaziei, când militarii săi au început să folosească drone kamikaze „Switchblade” primite din partea SUA, Rusia a recuperat între timp handicapul pe care l-a avut în privința acestor echipamente grație asistenței acordate de Iran și intensificării eforturilor industriei sale de apărare.

De ce ar folosi tanchiștii israelieni astfel de improvizații?

În ceea ce privește „cuștile de improvizație” montate acum de tanchiștii israelieni pe vehiculele lor de luptă Merkava, considerate unele dintre cele mai avansate tancuri din lume, unii observatori speculează că ele ar putea avea tot scopul de a le proteja de drone.

De altfel, imagini apărute pe rețelele de socializare încă din prima zi a atacului-surpriză lansat de Hamas împotriva Israelului au arătat că teroriștii islamiști au reușit în mod uimitor să distrugă mai multe tancuri Merkava, unul dintre acestea fiind scos din acțiune cu o grenadă lansată din dronă, o altă improvizație apărută în timpul războiului din Ucraina.

Iranul, care a ajutat Rusia să își recupereze decalajul față de Ucraina în materie de drone, finanțează atât Hamas, cât și Hezbollah, organizația teroristă din Liban care a lansat atacuri asupra Israelului. Totuși, deocamdată nu este clar câte drone a trimis Iranul militanților islamiști.

O altă posibilitate în ceea ce privește montarea „cuștilor de protecție” ține de pregătirea pentru o invazie terestră în fâșia Gaza.

Tancurile angajate în lupte de gherilă urbană după ce intră în orașe pot fi foarte ușor țintite și în unele cazuri avariate suficient pentru a fi scoase din acțiune de cocktailuri Molotov în timp ce avansează pe străzi înguste.

Echipamente în valoare de milioane de dolari pot fi astfel pierdute în urma unor lovituri cu arme a căror fabricare costă doar câțiva dolari.

Urmărește ultimele evoluții din a 11-a zi a conflictului dintre Israel și Hamas LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro