Sari direct la conținut

FOTO Cum arată cererea de demisie semnată de Klaus Iohannis

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis, Foto: Administratia Prezidentiala

Curtea Constituţională (CCR) a anunțat luni seară că a primit cererea pentru „a constata vacanţa funcţiei de preşedinte al României”, în urma demisiei lui Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni. „Eu, Klaus Werner lohannis, Președintele României, demisionez din funcția de Președinte al României începând cu data de 12 februarie 2025”, scrie în demisia trimisă de Iohannis Parlamentului și Curții.

„Curtea Constituţională a primit cererea pentru a constata vacanţa funcţiei şi existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte al României”, au precizat oficiali ai CCR, potrivit Agerpres.

Mai devreme în cursul zilei, cererea privind demisia a ajuns și la Parlamentul României. Documentul a fost înregistrat la Administrația Prezidențială și trimis Parlamentului pentru inițierea procedurilor.

HotNews a intrat în posesia cererii de demisie semnată de șeful statului.

„Eu, Klaus Werner lohannis, Președintele României, demisionez din funcția de Președinte al României începând cu data de 12 februarie 2025”, a scris Klaus Iohannis, în textul demisiei.

Klaus Iohannis și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte, precizând că aceasta va intra în vigoare începând de miercuri, 12 februarie. El a susținut că a luat această decizie pentru a scuti România de criză întrucât Parlamentul urmează să voteze suspendarea sa din funcție. El a catalogat demersul drept nefondat și păgubos.

Anunțul a venit la scurt timp după ce Parlamentul a inițiat procedura de suspendare a președintelui, după ce toate partidele au votat pentru aprobarea demarării procedurii de suspendare și convocarea plenului reunit pentru mâine pentru a vota.

„Pentru a scuti România și pe cetățeni de acestă criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis este primul președinte din istoria României care şi-a dat demisia din funcție.

Articolul 98 din Constituția României stabilește că „dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor”.

Ilie Bolojan, liderul interimar al PNL și președinte al Senatului, a anunțat luni seară că se autosuspendă din partid pentru a asigura Președinția interimară a României ca urmare a demisiei lui Klaus Iohannis.

„În această seară am avut o ședință pregătitoare, având în vedere faptul că, în urma demisiei Președintelui României, președintele Senatului ar urma să ocupe această funcție în calitate de interimar. Ca atare, conform prevederilor Constituției, nu mai poate fi membru al unui partid politic și, în această calitate, sunt obligat să mă suspend din calitatea de președinte al PNL și de membru al PNL, iar mâine după-amiază va fi o ședință a Biroului Politic Național în care, așa cum am discutat astăzi, urmează să fie ales pentru această perioadă un interimar – și propunerea pe care o voi face mâine este ca Cătălin Predoiu, prim-vicepreședintele partidului, să preia această funcție”, a declarat Ilie Bolojan, luni seară, după ședința liberalilor.

Bolojan a precizat că PNL va propune marți un nou președinte al Senatului.

„În cursul zilei de mâine, se va lua o decizie cu privire la înlocuirea președintelui Senatului și, după consultarea grupului de senatori, vom face mâine o propunere în acest sens”, a mai spus Ilie Bolojan.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro