Klaus Iohannis a demisionat: Voi pleca din funcție în 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România! Anunțul, după declanșarea procedurii de suspendare / Reacțiile politicienilor

Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte, începând de miercuri, 12 februarie. El a susținut că a luat această decizie pentru a scuti România de criză întrucât Parlamentul urmează să voteze suspendarea sa din funcție. El a catalogat demersul drept nefondat și păgubos.
Sindicatul Europol, care îi reprezintă pe polițiști, a comentat luni noapte, într-o notă ironică, modul în care președintele Klaus Iohannis și-a scris demisia din funcția de Președinte al României.
„Serviciile secrete au estimat că rămânerea lui Klaus Iohannis în fruntea statului nu e sustenabilă, de parcă asupra orașului veneau minerii și nu un număr limitat de demonstranți pașnici”, a comentat luni profesoara de științe politice Alina Mungiu-Pippidi demisia neașteptată a șefului statului.
Președinta formațiunii S.O.S. România, Diana Iovanovici-Șoșoacă, susține că demisia președintelui Klaus Iohannis nu este „un gest de onoare, ci rezultatul unor presiuni externe”. Într-un comunicat de presă remis luni seară, Șoșoacă afirmă că „se pregătește terenul pentru o nouă marionetă” la șefia țării.
Fostul președinte Traian Băsescu s-a declarat „supărat” din cauza deciziei lui Klaus Iohannis de a demisiona din poziția de șef al statului și consideră că „această acțiune a șubrezit foarte mult funcția prezidențială”.
„Vreau să vă spun că efectul demisiei este similar cu cel al suspendării. România nu are Președinte. Și în cazul demisiei, și în cazul suspendării, la Cotroceni vine președintele Senatului, deci nu văd de ce se justifică o demisie. După părerea mea, această acțiune a șubrezit foarte mult funcția prezidențială și nu mai este în coordonatele pe care o descrie Constituția actuală”, a declarat Traian Băsescu luni seară.
FOTO Cum arată cererea de demisie semnată de Klaus Iohannis
Conducerea Parlamentului s-a reunit luni seară, în urma demisiei preşedintelui Klaus Iohannis, şi a decis să anuleze şedinţa de plen comun, programată pentru marți, în care urma să se declanşeze procedura de suspendare din funcţie a şefului statului, solicitarea opoziţiei rămânând fără obiect.
Lidera POT, Anamaria Gavrilă, a transmis că formaţiunea pe care o conduce nu este de acord cu anularea şedinţei de plen comun pentru suspendarea Preşedintelui, potrivit News.ro.
Ilie Bolojan a anunțat luni seară că se suspendă din funcția de președinte interimar al PNL și din calitatea de membru al partidului.
„Mâine după amiază (marți, n.r.) va fi o ședință a Biroului Politic Național Biroului Politic Național în care, așa cum am discutat astăzi, urmează să fie ales pentru această perioadă un interimar – și propunerea pe care o voi face mâine este ca Cătălin Predoiu, prim-vicepreședintele partidului, să preia această funcție (de președinte PNL, n.r.). De asemenea, tot în cursul zilei de mâine, se va lua o decizie cu privire la înlocuirea președintelui Senatului și, după consultarea grupului de la Senat vom face mâine, o propunere în acest sens”, le-a spus Ilie Bolojan reporterilor.
Candidatul comun al coaliţiei la prezidenţiale, Crin Antonescu, a declarat luni că el nu reprezintă o variantă pentru a deveni preşedinte interimar al PNL, după ce Ilie Bolojan, şef al Senatului, va ocupa funcţia de preşedinte interimar al României în urma demisiei lui Klaus Iohannis.
Antonescu, fost preşedinte al partidului, a venit, luni, la şedinţa cu liderii PNL din teritoriu de la Parlament. „Să ne păstrăm calmul”, a spus el, răspunzând întrebărilor, înainte de a intra la şedinţă, potrivit Agerpres.
Despre preluarea conducerii partidului, Antonescu a afirmat: „Cine va decide PNL, conform statutului”. Fostul lider PNL a susţinut că nu este o variantă pentru a prelua această funcţie: „Eu nu sunt o variantă”.
Întrebat cum a procedat el atunci când a devenit preşedinte interimar al României, Antonescu a spus: „Nu mai ţin minte. Sunt chestiuni birocratice. Cred că tot partidul, că nu poţi să-ţi laşi urmaşi aici. Formal, mi-am dat şi demisia din partid, cred. S-a luat o decizie de ce era atunci, Biroul Politic”. „Nu mai ţin minte. A trecut mult de atunci, dar nu văd niciun fel de problemă. Vom lua deciziile respective”, a adăugat Antonescu.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a comentat decizia președintelui Klaus Iohannis de a demisiona din funcție și susține că el și partenerii săi din coaliția de guvernare au aflat abia luni dimineață că șeful statului urmează să facă un pas în spate.
Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), formațiune care îl susține pe Călin Georgescu, spune că plecarea lui Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni marchează „sfârșitul unei epoci de dispreț și aroganță”.
Curtea Constituțională a anunțat că a primit „cererea pentru a constata vacanța funcției si existența împrejurărilor care justifică interimatul in exercitarea funcției de președinte al României”.
Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne, spune că l-a surprins demisia lui Klaus Iohannis și a subliniat necesitatea că „semnalul clar” pe care România trebuie să-l dea piețelor financiare și partenerilor externi este acela de a fi „o țară predicitibilă”.
„Nu știam acest lucru (demisia șefului statului – n.r.). M-a surprins și pe mine. Nu aș vrea să fac alte comentarii decât legate de ceea ce avem de făcut în continuare. De 10 ani, România s-a bucurat de stabilitate politică și economică. Asta a adus și pace, și liniște, și prosperitate. În perioada următoare, trebuie să ne orientăm pe aceste obiective, România să rămână ancorată în arhitecturile politico-instituționale internaționale care i-au garantat și pacea, și securitatea, și liniștea, și prosperitatea. Agenda politică ce urmează pentru fiecare dintre partide trebuie desfășurată în așa fel încât să dăm un semnal clar piețelor financiare, partenerilor noștri externi că România este o țară predictibilă, cu o clasă politică care știe să o guverneze, să o gestioneze și care are în vedere interesele mari, largi ale cetățenilor. Toate sunt legate de această predictibilitate, de felul în care noi înțelegem să ne desfășurăm viața democratică și politică, astfel încât nici cetățenii și nici companiile să nu aibă de suferit din pricina unor turbulențe economice sau politice”, a afirmat Predoiu, luni, la Senat.
Demisia lui Klaus Iohannis a fost trimisă președinților celor două camere ale Parlamentului.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat luni că demisia din funcție a lui Klaus Iohannis „reprezintă un act de laşitate”, arătând că șeful statului avea obligația constituțională de a-și duce mandatul până la final.
„Victorie pentru poporul român”. Îndemnul lui Călin Georgescu pentru susținătorii săi, după demisia lui Iohannis
Liderii Coaliției s-au reunit în ședință în biroul din senat al lui Ilie Bolojan, după ce înainte au discutat cu Klaus Iohannis.
Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, între timp anulat de Curtea Constituțională, și-a reiterat într-o postare pe platforma X dorința privind reluarea turului II.
Analistul politic Cristian Pîrvulescu spune că președintele Klaus Iohannis nu a mai avut altă alternativă decât să demisioneze, însă această decizie nu face decât să adâncească criza politică, iar principalii beneficiari sunt partidele de extremă dreapta.
Marcel Ciolacu, prima reacție după demisia lui Klaus Iohannis. O scurtă replică despre viitorul fost președinte
Premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu a știut de intenția președintelui de a demisiona din funcție și a fost categoric când a fost vorba de numele candidatului Coaliției la președinție.
Ce poate și ce nu poate face președintele interimar al României, Ilie Bolojan
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, va prelua interimar șefia Partidului Național Liberal, după ce Ilie Bolojan își va asuma funcția de președinte al României în urma demisiei lui Klaus Iohannis, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.
Crin Antonescu: Decizia președintelui a fost una înțeleaptă
„Nemulțumirile oamenilor față de clasa politică rămân”, a spus Nicușor Dan, la câteva minute după ce președintele și-a anunțat plecarea din funcție.
„Decizia președintelui a fost una înțeleaptă”, a reacționat Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, după ce Klaus Iohannis a demisionat. El a spus că este o situaţie preferabilă declanşării unui proces de suspendare, care putea merge până la un referendum.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că își va da demisia din funcție, la scurt timp după ce Parlamentul a inițiat suspendarea acestuia. Ilie Bolojan, președintele Senatului și al PNL, ar urma să devină președinte interimar.
Liderul AUR a reacționat printr-un mesaj pe Facebook după anunțul de demisie făcut de președintele Klaus Iohannis. „E victoria noastră. Acum e timpul pentru TURUL 2 ÎNAPOI”, a scris George Simion.
Președintele USR, Elena Lasconi, este primul șef de partid care a reacționat, luni, la anunțul demisiei președintelui Klaus Iohannis: „Vine foarte târziu”, spune șefa USR despre demisia șefului statului, pentru care începuse procedura de suspendare în Parlament. Lasconi consideră și că demisia lui Iohannis „Nu ne aduce răspunsuri la întrebările care macină țara asta de două luni de zile: de ce au anulat alegerile, cum ne protejăm de jocurile rușilor, cine ne apără de manipulare, putem garanta securitatea următorului scrutin?”.
Iohannis este primul președinte din istoria României care și-a dat demisia
Klaus Iohannis a anunțat luni că-și va da demisia din funcție. Mandatul său prezidențial expirase încă din decembrie, dar fusese prelungit de Curtea Constituțională odată cu anularea alegerilor prezidențiale. În fața unei posibile suspendări, Iohannis a ales să demisioneze. E primul din cei cinci președinți ai României care face asta.
Klaus Iohannis: „Pentru a scuti România și pe cetățeni de o criză, demisionez din funcția de președinte al României”
Anunțul lui Klaus Iohannis a venit la scurt timp după ce Parlamentul a inițiat procedura de suspendare a președintelui, după ce toate partidele au votat pentru aprobarea demarării procedurii de suspendare și convocarea plenului reunit pentru mâine pentru a vota.
În discursul prin care și-a anunțat demisia, Klaus Iohannis a afirmat că „acest întreg demers va avea efecte în plan intern și, din păcate, în plan extern.”
„Pentru a scuti România și pe cetățeni de acestă criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României”, a precizat Klaus Iohannis.
Declarațiile lui Iohannis:
- „Astăzi, în Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui.
- Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.
- Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui.
- Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern.
- În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.
- În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii.
- Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie.
- Dumnezeu să binecuvânteze România!”.
Cererea pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis va fi discutată marți în plenul reunit al Parlamentului de la ora 10, a anunțat luni după-amiază deputatul USR Ionuț Moșteanu.
„Klaus Iohannis este președintele care unește. Toate partidele au votat pentru aprobarea demarării acestei proceduri de suspendare și convocarea plenului reunit de la ora 10. Mâine dimineață, la ora 10, în plenul reunit vom trimite către Curtea Constituțională această sesizare și vom cere un aviz consultativ, conform procedurii”, a spus Moșteanu.
Duminică, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, spunea că nu exclude ca șeful statului să își anunțe retragerea din funcție.
Cel de al doilea mandat al lui Klaus Iohannis- și ultimul – a expirat în 21 decembrie 2024. Curtea Constituțională a decis atât anularea alegerilor prezidențiale, cât și rămânerea în funcție a lui Iohannis, până la instalarea unui nou președinte.