Sari direct la conținut

FOTOREPORTAJ Primăria București a plătit zeci de milioane de euro pe un parc cu arbori vechi de 50 de ani, dar zeci dintre aceștia s-au uscat deja

HotNews.ro
FOTOREPORTAJ Primăria București a plătit zeci de milioane de euro pe un parc cu arbori vechi de 50 de ani, dar zeci dintre aceștia s-au uscat deja
Parcul Verdi. Foto: Catiușa Ivanov / HotNews.ro și Google Maps

Cum arată Parcul Verdi, pentru care Primăria Capitalei a achitat 50 milioane de euro să-l răscumpere, dar pe unele zone fostul proprietar nu a predat spațiul verde municipalității și vegetația care a dat valoare tranzacției s-a uscat. Ce spune un expert. 

Zeci de copaci s-au uscat, unii dintre ei fiind căzuți, în jumătatea din Parcul Verdi din nordul Bucureștiului unde Primăria Capitalei nu a putut intra în  posesie. Au trecut aproape 5 ani de când s-au plătit  cei 50 de milioane de euro, însă nici acum Parcul Verdi nu este intrat în posesia Primăriei. Iarba este până la genunchi, iar buruienile ajung în anumite zone la înălțimea omului. 

Peisagist Diana Culescu despre cât costă arborii, în realitate 

Dacă iarba și buruienile pot deveni, cu niște costuri modice, o zonă reamenajată peisagistic, cu copacii uscați lucrurile se complică, spune experta Diana Culescu. 

Diana Culescu, peisagistă. Foto: contul de Facebook

Peisagista Culescu spune că valoarea arborilor este foarte mare. Rezultă din două componente:

1. Valoarea lor economică – cât ar costa să-i aduci la acea vârstă.

2. Valoarea eco beneficiilor – care este efectul depoluant și climatic. 

Când vorbim despre valoarea economică, „Este vorba despre valoare propriu-zisă a exemplarului, adică faptul că el există în oraș și ce ar însemna dacă ar trebui să-l înlocuim. Doar aliniamentul de tei din Cișmigiu are o valoare de peste 1,5 milioane de euro. Adică dacă ai vrea să înlocuiești acei arbori, cam atâția bani ar trebui să dai. Nu cunosc exact valoarea pentru arborii din Parcul Verdi, fiindcă nu i-am studiat în mod particular”, a explicat Diana Culescu. 

În privința valorii ecologice, „Arborii au capacitatea de interceptare, aceasta se referă la cât praf poate să rețină pe frunze, pe trunchi și pe ramuri fiecare exemplar, în funcție de specia din care provine, sau apă, asta ajută să nu mai ai inundații în momentul în care plantezi arbori”.

Ceea ce înseamnă că ”Noi nu mai plătim bani pe medicamente, pe pagubele aduse de inundații în momentul în care există arbori în oraș. Nu cunosc exact valoarea arborilor din Parcul Verdi, dar pot să dau un exemplu pe care-l știe toată lumea. Valoarea eco beneficiilor din Cișmigiu este de 150.000 euro/an, adică Primăria nu mai plătește bani pe înfundarea canalizărilor, pe probleme de sănătate în valoare de 150.000 de euro”, a explicat Diana Culescu. 

Arborii care au murit în Parcul Verdi aveau peste 50 de ani, conform mai multor surse din două primării din Capitală. 

Arborii uscați din parcul Verdi. Foto: Catiușa Ivanov / HotNews.ro.

Un stejar, la vreo 10-12 m înălțime și cu 6 m în coroană, o coroană medie, doar ca să-l cumperi de la o pepinieră din străinătate costă în jur de 25.000 de euro, spune peisagista. La asta se adaugă transportul și plantarea, apoi mentenanța în perioada de instalare. 

Arborii uscați din Parcul Verdi. Foto: Catiușa Ivanov / HotNews.ro.

„Și chiar dacă am avea banii să cumpărăm asemenea arborii, nu am avea personalul necesar și echipamentele necesare pentru plantare. Adică soluții ar fi, dar noi nu ne permitem așa ceva”, a explicat Diana Culescu. Pe lângă asta, în medie este nevoie de circa 20 de ani din momentul în care ai plantat până ai un parc acolo. 

”Ajungi pe un câmp”

Peisagista este de părere că prin uscarea arborilor, a scăzut valoarea bunului cumpărat de municipalitate. 

„Prin uscarea arborilor din Parcul Verdi, bineînțeles că a scăzut valoarea bunului și calitatea vieții în zonă. Dintr-un loc în care puteai să mergi într-un loc unde microclimatul era schimbat, ajungi pe un câmp. Este ca și când în locul unui parc, te-ai duce pe un câmp agricol, dacă nu ai copaci”, a explicat Diana Culescu. 

Parcul Verdi. Foto: Catiușa Ivanov / HotNews.ro.

Primăria Capitalei ar trebui să investigheze de ce s-au uscat arborii, dacă are legătură cu faptul că nefiind radiate ipotecile, municipalitatea nu a putut face investițiile necesare, iar din această cauză copacii s-au uscat, iar responsabilii să plătească prejudiciul, consideră Culescu.

Alee din Parcul Verdi. Foto: Catiușa Ivanov / HotNews.ro.

Parcelele Sohi Manochehr nu au intrat în posesia primăriei

Recent, HotNews.ro a dezvăluit că Primăria Capitalei a plătit 50 de milioane de euro pentru a răscumpăra Parcul Verdi, dar după 5 ani nu a intrat integral în posesia spațiului verde.

Motivul: pentru cele 5 parcele deținute de soții Saadati-Sohi Manochehr și Saadati-Sohi Noemi-Roxana nu au fost radiate ipotecile din cartea funciară, iar municipalitatea nu a putut intra în posesia terenului, deși a plătit banii, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. 

Terenurile care întârzie restituirea către primărie a Parcului Verdi au o pondere de circa 55% din parc.  Reprezentanții Primăriei Capitalei susțin că nu au nicio datorie către omul de afaceri, nici din suma inițială, nici penalități. 

Plăți de 234 de milioane de lei

”În evidențele contabile din data de 30.06.2022, Primăria Municipiul Bucuresti nu figurează cu obligații de plata către soții Saadati- Sohi Manochehr și Saadati – Sohi Noemi Roxana. (…) Municipiul București a achitat, în perioada 16.10.2018-05.09.2019, în tranșe, suma totală de 234.685.012,38 lei, în baza documentelor primite de la direcțiile de specialitate și aprobate de ordonatorul principal de credite, reprezentând contravaloarea a 7 terenuri situate la adresele Str. Giuseppe Verdi nr. 2 și Str. Gheorghe Țițeica nr. 143-147, sector 2”, se arată în răspunsurile transmise de municipalitate către HotNews.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro