FOTO / VIDEO Cum arată spitalul din Gaza, după ce a fost lovit de o rachetă
- Redactia Hotnews
Armata israeliană a publicat miercuri ceea ce a calificat a fi drept o dovadă a faptului că mai degrabă o rachetă palestiniană lansată greşit decât una din propriile sale muniţii a provocat explozia de marţi seara la un spital din Gaza, soldată cu sute de morţi în rândul palestinienilor, potrivit Reuters.
Hamas, gruparea palestiniană care controlează Gaza, a dat vina pe Israel pentru explozia mortală. Israelul a declarat că aceasta a fost rezultatul unei lansări eşuate de rachete de către Jihadul Islamic palestinian, o altă grupare islamistă din enclavă, notează Agerpres.
Într-un briefing în limba engleză, purtătorul de cuvânt şef al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari a declarat că o anchetă a „confirmat că nu a existat niciun tir al IDF (Forţele de Apărare ale Israelului, armata) de pe uscat, de pe mare sau din aer care să fi lovit spitalul”.
El a subliniat că nu au existat pagube structurale la clădirile din jurul spitalului Al-Ahli al-Arabi şi niciun crater care să corespundă vreunui atac aerian.
Solicitat să explice dimensiunea exploziei la spital, Hagari a afirmat că aceasta corespunde combustibilului de rachetă nefolosit care a luat foc.
First Aftermath Video of Al-Ahli Baptist Hospital in Gaza
Over 500+ killed and hundreds of others injured by an Israeli airstrike on Al-Ahli Baptist Hospital in Gaza#BaptistHospital #Palestine #Turkey #IsraelisEvil #IsraelPalestineWar #Hamas #Iran #Gazagenocide #GazaAttack pic.twitter.com/vNNslhs6Cl
— Chaudhary Parvez (@ChaudharyParvez) October 18, 2023
„Cea mai mare parte a acestor pagube s-ar fi produs din cauza carburantului, nu doar a focosului”, a adăugat el.
Sursă foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Clădirea spitalului nu a fost distrusă şi nu a suferit daune grave, susţine armata israeliană, citată de EFE, indicând că a fost doar o explozie în parcarea adiacentă, cauzată de o rachetă eşuată a grupării islamiste Jihadul Islamic.
Purtătorul de cuvânt citat a acuzat gruparea islamistă palestiniană Hamas că a umflat numărul victimelor în urma exploziei şi a spus că nu putea să afle atât de repede pe cât a susţinut ce anume a provocat deflagraţia.
Bilanţul morţilor în urma exploziei la acest spital a fost de departe cel mai mare dintre toate incidentele care au avut loc în Fâşia Gaza în cursul violenţelor actuale, declanşând proteste în Cisiordania şi în întreaga regiune, inclusiv în Iordania şi Turcia.
„Avem informaţii de la serviciile secrete despre o conversaţie între terorişti vorbesc despre o tragere ratată cu rachete’, a afirmat Hagari, fără a oferi detalii.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a adăugat că aproximativ 450 de rachete lansate din Gaza au căzut în interiorul enclavei în ultimele 11 zile.
„Explozia de la spitalul Al Ahli a fost provocată de o rachetă a Jihadului Islamic, a cărei lansare a eşuat. Ei umflă cifrele privind numărul de victime. Nu a existat o lovitură directă asupra spitalului”, a insistat purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, Daniel Hagari, în conferinţa de presă, potrivit EFE.
Agenția Associated Press a publicat o înregistrare video pare să arate urmările exploziei de la spitalul Al Ahli din Gaza.
A video circulating online Tuesday appeared to show the immediate aftermath of an explosion that killed hundreds at al-Ahli Hospital in Gaza.
Hamas blamed the deadly blast on an Israeli airstrike, while Israel’s military said it was caused by a misfired Palestinian rocket. pic.twitter.com/Sd2x86mnMg
— The Associated Press (@AP) October 18, 2023
Înaintea exploziei de marţi, autorităţile sanitare din Fâşia Gaza au declarat că cel puţin 3.000 de persoane au murit în cele 11 zile de bombardamente ale Israelului, care au început după un raid sângeros al Hamas în 7 octombrie asupra comunităţilor din sudul Israelului, în care 1.300 de persoane au fost ucise şi aproximativ 200 au fost luate ostatice în Gaza.
Acţiunile militare au generat temeri privind extinderea războiului în Orientul Mijlociu. Statele Unite au trimis portavioane pentru a sprijini Israelul, în timp ce aliaţii Hamas, între care Iranul şi Hezbollahul libanez, susţinut de Teheran, au promis că vor răspunde în cazul unei invazii terestre israeliene planificate în Gaza.
Schimburile de focuri de la graniţa israeliano-libaneză de după atacul Hamas din 7 octombrie au fost cele mai sângeroase din ultimii 17 ani, ucigând mai mulţi luptători Hezbollah, trei civili din Liban şi cel puţin trei soldaţi israelieni.