Sari direct la conținut

Franta: Cautati cresterea economica la imigranti

HotNews.ro

Jurnalistii au facut o comparatie intre datele privind numarul de imigranti si cresterea economica din trei state: Franta, Italia si Spania.

Astfel, intre 2001 si 2006, numarul imigrantilor legali din Franta a crescut cu 877.000. In aceeasi perioada, in Italia s-au inregistrat legal 978.000 de noi imigranti, in timp ce in Spania – 1.100.000.

Franta nu a creat, insa, in aceiasi ani, decat 600.000 de noi locuri de munca, in timp ce Italia – 1.400.000, iar Spania – 4.200.000.

Si cresterea economica a celor trei state este in concordanta cu aceste cifre: Spania a crescut in cei sase ani cu 3,3%, Franta cu 1,5%, iar Italia cu 0.9%.

Jurnalistii de la „La Tribune” afirma insa ca, in Franta, aproximativ 350-500.000 de noi locuri de munca nu au fost cuantificate.

Publicatia citeaza si un studiu al companiei Man Power, in care se arata ca 40% dintre patronii francei afirma ca in 2007 au intampinat greutati in gasirea de mana de lucru. In comparatie, 33% dintre patronii din Spania si 23% dintre cei din Italia au declarat acelasi lucru.

Pentru a castiga si mai mult din dorinta imigrantilor de a munci in mod legal, jurnalistii considera ca trebui analizate indeaproape a sectoarelor cele mai afectate de penuria de mana de lucru: constructii, transporturi, meserii artizanale, hoteluri, restaurante, servicii pe langa o persoana.

O astfel de analiza arata ca in respectivele sectoare e nevoie de muncitori necalificati, prost platiti, care fac servicii adeseori considerate penibile si care sunt de cele mai multe ori refuzate de localnici.

„La tribune” cred ca Franta trebuie sa invete sa-si foloseasca „rezerva subterana de straini”, care este folosita partial la munca la negru.

Ziaristii sunt de parere ca presedintele francez Nicolas Sarkozy ar trebui sa ia aminte la regularizarile de imigranti din Italia si Spania si „sa inteleaga ca intre discursurile sale voluntariste privind cresterea economica si politica maltusiana din domeniul imigratiei exista un conflict de interese”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro