Sari direct la conținut

Franța vrea să expulzeze unsprezece ruși pentru radicalizare islamistă

HotNews.ro
Ministrul Justiției din Franța, Eric Dupond-Moretti, Foto: Luc Nobout / imago stock&people / Profimedia
Ministrul Justiției din Franța, Eric Dupond-Moretti, Foto: Luc Nobout / imago stock&people / Profimedia

Franța dorește să expulzeze unsprezece ruși aflați în cercetare pentru radicalizare islamistă și considerați „activi” și „periculoși”, a anunțat marți Ministerul de Interne, la patru zile după ce un cetățean rus a ucis un profesor în nordul țării, potrivit AFP.

„Astăzi, există șaizeci de ruși pe lista persoanelor radicalizate, active, (…), periculoase” și cărora li s-au retras permisele de ședere, potrivit ministerului. Dintre aceștia, patruzeci sunt „în închisoare” și „unsprezece ar putea fi expulzați”, potrivit Ministerului de Interne, care nu a precizat dacă printre ei se află și membri ai familiei atacatorului.

Pentru a efectua aceste expulzări, Franța „a reluat contactele de la începutul lunii octombrie” cu Rusia pentru a încerca să obțină permisele consulare necesare, a adăugat ministerul.

Mohammed Mogushkov, cetățeanul rus care a înjunghiat mortal un profesor vineri la Arras, era înscris pe lista radicalilor islamiști și fusese monitorizat recent de serviciile de informații interne.

El era înregistrat în „Fichier des signalements pour la prévention de la radicalisation à caractère terroriste (FSPRT)”, care, potrivit Ministerului de Interne, enumeră în prezent 489 de străini ilegali încă prezenți în Franța.Dintre aceștia, 214 sunt privați de libertate, 82 se află în arest la domiciliu și 193 sunt „în curs de expulzare”.

Mohammed Mogushkov, a cărui cerere de azil a fost respinsă, se afla în Franța în mod ilegal, dar nu a putut fi expulzat deoarece beneficia de „protecție absolută” acordată copiilor care au ajuns în țară înainte de vârsta de 13 ani.

Marți, Ministerul de Interne a indicat, de asemenea, că se ia în considerare includerea unei prevederi în proiectul de lege privind imigrația, care urmează să fie examinat în curând de Parlament, care ar permite ca străinilor care „aderă la o ideologie jihadistă” să li se retragă permisul de ședere.

De exemplu, „dacă cineva are pe telefonul mobil o fotografie cu o decapitare a Statului Islamic”, a explicat Ministerul de Interne. Cu un astfel de element, „am putea retrage un permis de ședere dacă nu avem alte motive să facem acest lucru” în cazul unei persoane radicalizate, potrivit aceleiași surse.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro