Sari direct la conținut

FSB susține că a dejucat un atac terorist împotriva gazoductului South Stream

HotNews.ro
Lucrari de constructie la gazoductul South Stream inainte ca acesta sa fie anulat, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Lucrari de constructie la gazoductul South Stream inainte ca acesta sa fie anulat, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a împiedicat un sabotaj și atac terorist asupra gazoductului South Stream, relatează Interfax.

„Ca urmare a unui complex de măsuri operaționale de căutare, a fost împiedicată încercarea serviciilor speciale ucrainene de a comite un act de sabotaj și terorism asupra gazoductului South Stream prin care se aprovizionează cu energie Turcia și Europa”, afirmă FSB într-un comunicat remis presei.

Sursa citată a raportat de asemenea că cetățeni ruși „implicați în pregătirea și sprijinirea resurselor pentru atacul terorist” au fost reținuți.

Agenții FSB susțin că au confiscat patru mine magnetice, patru kilograme de materiale explozive, detonatoare cu acțiune întârziată, 593.000 de ruble și mijloace de comunicații ce conțin „corespondență și negocieri cu un curator de la serviciile speciale ale Ucrainei, instrucțiuni pentru asamblarea și instalarea unui dispozitiv exploziv, precum și transferul de fonduri și coordonate”.

Departamentul de Investigații al FSB al Rusiei a inițiat un dosar penal pentru pregătirea pentru un act terorist, organizarea unei comunități teroriste și participarea la aceasta, achiziție ilegală, transfer, vânzare, depozitare, transfer sau transportul de explozivi sau dispozitive explozive, în conformitate cu articolele relevante ale Codului Penal al Rusiei.

FSB nu a dezvăluit identitatea persoanelor reținute sau alte detalii ale operațiunii pe care susține că a desfășurat-o.

Rusia acuză „sabotori” că au încercat să arunce în aer și gazoductul Turkish Stream

Interfax, una dintre agențiile de presă ale statului rus, amintește că Gazprom plănuia să construiască o conductă South Stream cu 4 conducte cu o capacitate de transport 63 de miliarde de metri cubi prin Marea Neagră până în Bulgaria.

Rusia a construit infrastructura necesară pe teritoriul său însă după anularea proiectului South Stream de către guvernul de la Moscova în 2014, acesta a fost înlocuit cu Turkish Stream, un gazoduct cu o capacitate de două ori mai mică (31,5 miliarde de metri cubi) și alcătuit din doar două conducte.

În timpul unei întâlniri pe care a avut-o la Astana cu președintele turc Recep Erdogan pe 13 octombrie, Vladimir Putin a declarat că serviciile de informații rusești au detectat o tentativă de a arunca în aer acest gazoduct.

„Turcia s-a dovedit astăzi a fi cea mai fiabilă rută pentru aprovizionarea cu gaze către Europa, datorită poziției dumneavoastră, domnule președinte, poziției dumneavoastră ferme în ceea ce privește construcția sistemului de transport al gazelor Turkish Stream”, i-a spus liderul de la Kremlin omologului său turc.

„Deși, după cum am auzit, au încercat și să o arunce în aer dar, slavă Domnului, acest lucru nu s-a întâmplat și funcționează cu succes”, a mai spus Putin.

Moscova susține că Marea Britanie e responsabilă de exploziile de la Nord Stream 1 și 2

În aceeași zi, secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, le-a declarat reporterilor de la Moscova că sabotorii au fost arestați în timp ce încercau să submineze gazoductul Turkish Stream pe teritoriul Rusiei.

„Au fost reținuți sabotori, mai multe persoane au fost arestate. Au vrut să-l arunce în aer (gazoductul) pe teritoriul nostru, pe ruta terestră”, a spus Dmitri Peskov.

Comentariile lui Putin și ale purtătorului său de cuvânt, cel mai probabil parte a războiului propagandistic dus de Moscova, au venit după ce la sfârșitul lunii septembrie mai multe explozii puternice au dus la depresurizarea gazoductelor Nord Stream ce trec pe sub Marea Baltică.

Incidentul, denunțat drept act de sabotaj de către NATO și Uniunea Europeană, a dus la incapacitarea celor două gazoducte Nord Stream care alimentau Germania cu gaze naturale, ambele fiind însă oricum oprite în momentul exploziilor.

Rusia a acuzat pe rând Statele Unite și apoi Marea Britanie că s-ar afla în spatele exploziilor, afirmații respinse de aliați.

Urmărește ultimele evoluții din a 274-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro