Funcționari din Botoșani, acuzați că au luat mită pentru a emite ilegal peste 10.000 de buletine românești pentru ucraineni, ruși și moldoveni
În jur de 90 de percheziții au avut loc miercuri la Botoșani, Suceava și București, într-un dosar în care este vizată o rețea de funcționari publici care au eliberat mii de acte de identitate unor cetățeni străini, au anunțat oficiali ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Perchezițiile la primăriile din Vârfu Câmpului și Bucecea au fost supravegheate de un elicopter MAI, transmite BotoșaniNews.
În ancheta coordonată de Parchetul General, procurorii fac cercetări pentru luare de mită și fals informatic în cazul funcționarilor publici, respectiv de dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în cazul beneficiarilor cărților de identitate obținute fraudulos.
Printre cei vizați de anchetă se află și Maria Huțu, fost primar PSD al comunei Vârfu Câmpului, spun surse locale. Huțu a condus primăria până la finalul lunii trecute, când a fost înlocuită de liberalul Dumitru Ovidiu Domuncă, care a câștigat alegerile locale. Maria Huțu este mama deputatei PSD de Botoșani Alexandra Huțu care candidează pentru un mandat de senator la alegerile din 1 decembrie.
Comuna cu 10.000 de noi locuitori
„Beneficiarii au obținut cărți de identitate, cu stabilirea domiciliului la imobile care aparțineau unor cetățeni români care au decedat, iar partajul succesoral nu a fost efectuat, care sunt netrasportabili sau plecați în străinătate, fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de evidență al persoanelor din cadrul primăriilor”, se arată în comunicatul IGPF.
În comuna Vârfu Câmpului figurează aproximativ 10.000 de cetățeni originari din Ucraina, Republica Moldova și Federația Rusă, marea majoritate având domiciliul la diferite adrese, fără acordul prealabil al proprietarilor, sau în baza unor declarații de luare în spațiu neconforme cu realitatea, prin contrafacerea semnăturii proprietarilor sau a unor adeverințe emise de reprezentanți ai primăriei, în care a fost consemnat în mod nereal dreptul de proprietate.
Cât costa un buletin românesc
Sumele de bani plătite pentru obținerea unei cărți de identitate românești erau cuprinse între 350-400 de euro și variau în funcție de serviciile oferite. Cetățenii străini plăteau 100-150 de euro/persoană celor dispuși să ia în spațiu, în mod fictiv, cetățeni născuți în Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă, la imobile pe care le dețin, în marea lor majoritate fără titlu locativ valabil, cunoscând că aceștia nu vor locui vreodată la adresă.
Numărul mare de cetățeni străini, în special ucraineni înregistrați în ultimii ani cu domiciliu în Vârfu Câmpului au determinat la alegerile locale din acest an înregistrarea unor recorduri negative privind prezența la urne. În două dintre sate, prezența la vot a fost de doar 2%, la nivelul întregii comune procentul general de prezență fiind de 18%.