Sari direct la conținut

Furia grecilor si apatia romanilor ( de Tom Gallagher )

Romania Libera

Numeroase sunt aspectele si detaliile negocierilor postelectorale pe care politicienii refuza sa le divulge romanilor. Dar in cel putin un aspect cetatenii s-au lamurit, certamente, si singuri: cand au agreat seria compromisurilor, este limpede ca nici unul dintre politicieni nu s-a intrebat fie si pentru o clipa care ar putea fi, de fapt, parerea celor care l-au votat in privinta bataliei generale pentru functii sau a diluatelor programe de partid, indulcite pe gustul noilor aliati. Este clar ca politicienii nu se asteapta la vreo reactie impotriva puterii – nici macar atunci cand aceasta actioneaza arogant si iresponsabil.

Grecia se vede confruntata, zilele acestea, cu proteste uriase impotriva unui guvern care nu a recurs, ce-i drept, la excese, dar a carui imagine este – in special din punctul de vedere al tinerilor – cea a unui executiv incompetent, depasit de vremuri si de situatie. La Atena, politicul incoltit tremura serios in fata furiei tineretului. Pe scena politica a Romaniei insa, tinerii au fost de mult fie neutralizati, fie alungati. In cadrul celor mai multe dintre universitati, au ajuns simple instrumente in mainile unor rectori egocentristi care se dedau la manipularea liderilor studentilor in interes propriu, de regula dedicat strict mentinerii scaunului si a puterii institutionale. Cei mai multi dintre tineri au preferat sa ignore, pe 30 noiembrie, urnele de vot, lasandu-se prada inertiei.

In Grecia si Romania, tineretul si-a pierdut increderea in institutiile statului – cu precadere in cele de invatamant – si, ce-i mai grav, in sansele lor de viitor. Dar capitolul similitudini se incheie aici, tinerii eleni nefiind dispusi sa accepte o varsta a maturitatii plina doar de deziluzii si vise spulberate. Deocamdata, par a fi renuntat complet la fatalismul lor balcanic, aratandu-se dispusi la agresiuni si incendieri pentru a demonstra ca mai conteaza si in calitate de individ. Solidaritatea lor se manifesta, din nefericire, printr-o serie de violente si confruntari directe, menite a semnala asediul pornit impotriva puterii si a fastului. Oprobriul lor este, desigur, atat deplasat, cat si disproportionat. Vor intelege in timp ca au ajuns, de fapt, manipulati de catre acei cinici ai politicii care se autodefinesc drept anarhisti si comunisti. Totusi, tinerii greci au demonstrat ca dispun de un crez si un simt al perspectivei – indiferent cat de deplasate ne par acestea in prezent.

In anii ’30, destui adolescenti romani au imbratisat miscarea legionara, gestul fiind tot unul de protest impotriva standardelor politice scazute particulare Romaniei lui Carol al II-lea. Ulterior insa – si exceptand fenomenul Piata Universitatii din 1990 – energia juvenila nu a mai stat nicicand la baza unor demersuri concrete ale politicului romanesc. Cu ocazia alegerilor prezidentiale din 2000, tineretul si-a semnalat, vrand-nevrand, dezorientarea si, poate, chiar cinismul prin sustinerea larga acordata lui Vadim si peremistilor sai. De ambele parti a lipsit insa, precum stim, orice forma de nationalism autentic.

Citeste editorialul integral:

Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro