Sari direct la conținut

G7 vrea sancţiuni mai severe împotriva Coreei de Nord pentru tirurile repetate de rachete balistice intercontinentale

HotNews.ro
Racheta balistică tactică lansată de Coreea de Nord, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Racheta balistică tactică lansată de Coreea de Nord, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ţările din G7 au denunţat duminică lansarea ”iresponsabilă” de către Coreea de Nord a unei noi rachete balistice intercontinentale, îndemnând Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite să ia măsuri suplimentare ”semnificative” pentru a pune capăt testelor nord-coreene, transmite AFP.

Miniştrii de externe ai Grupului celor Şapte au declarat că tirurile repetate de rachete ale Coreei de Nord ”destabilizează şi mai mult regiunea, în pofida apelurilor din partea comunităţii internaţionale la pace şi stabilitate”.

Racheta testată de Phenian vineri pare a fi tipul său cel mai recent de ICBM, cu o rază potenţială ce i-ar permite să lovească continentul american.

Declaraţia G7 îndeamnă la ”un răspuns unit şi robust din partea comunităţii internaţionale, inclusiv necesitatea pentru Consiliul de Securitate al ONU de a lua măsuri suplimentare semnificative”.

G7 include Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Un reprezentant al Uniunii Europene s-a alăturat declaraţiei.

Coreea de Nord a testat un număr record de rachete

De la începutul lui noiembrie, Coreea de Nord a testat un număr record de rachete, printre care o rachetă balistică care a căzut vineri în zona economică exclusivă a Japoniei, la vest de insula Hokkaido.

Agenţia de stat nord-coreeană KCNA a informat că este o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) de tip Hwasong-17, supranumită ”rachetă monstru” de experţii militari.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat mai mult de zece rezoluţii care impun sancţiuni Coreei de Nord pentru activitatea sa nucleară şi tiruri de rachete din 2006.

Declaraţia G7 a reiterat exigenţele ca programul nuclear al Coreei de Nord să fie demontat într-o manieră verificabilă, adăugând că ţara comunistă ”nu va avea niciodată statutul de stat nuclear”. (Sursă Agerpres)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro