Gandul: Compensate fara numar, cu fonduri-fantoma
Ministrul Sanatatii i-a luat prin surprindere pe farmacisti, medici si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, anuntand desfiintarea plafoanelor la retetele gratuite si compensate. Sanatatea n-a primit fonduri suplimentare, iar farmacistii sustin ca o parte din banii de compensate pe trimestrul IV au fost folositi deja in trimestrul II.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, ieri, ca plafoanele la farmacii pentru retetele gratuite si compensate vor fi desfiintate. In acest sens, Guvernul va adopta, miercuri, o Hotarare de Guvern care va permite ca aceasta masura sa fie aplicata chiar cu data de 1 octombrie. „Asta inseamna ca, atunci cand un cetatean primeste o reteta in regim de compensare, el se va adresa farmaciei, in orice zi, la orice ora si nu vor mai fi probleme de eliberare de medicamente.
Au fost si momente in care unele farmacii isi terminau plafoanele inainte de sfarsitul lunii si ramaneau oameni de pe o luna pe alta cu retete, cu prescriptii medicale, fara sa poata sa le ia de la farmacii in regimul de compensare prescris de medic. Anul acesta credem ca am creat toate conditiile prin care putem sa controlam si sa stapanim sistemul de eliberare a medicamentelor in Romania”, a declarat Nicolaescu.
Masura, care ar elimina cozile de la farmacii din primele zile ale fiecarei luni, ar fi foarte buna daca ar putea fi aplicata. Dar anuntul i-a luat prin surprindere atat pe reprezentantii colegiilor medicilor, ai farmacistilor, cat si pe cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cea care ar trebui sa deconteze retetele. Surse din cadrul CNAS ne-au precizat ca nu exista bani pentru medicamente compensate la liber in farmacii si ca, cel mai probabil, plafoanele se vor muta de la farmacisti la medici. Pana in acest moment au fost consumati peste 80 la suta din cele 30.000 de miliarde de lei vechi, suma alocata in acest an pentru retetele gratuite si compensate.