Sari direct la conținut

Gazoductul Nabucco se amana, Ungaria merge pe mana Rusiei

Constructia gazoductului Nabucco, ce ar fi trebuit sa asigure independenta Romaniei fata de gazele rusesti, s-a amanat inca o data. O lovitura grea data proiectului sprijinit de UE este optiunea Ungariei de a se implica intr-un proiect alternativ, controlat de gigantul rus Gazprom.

Decizia guvernului maghiar vine in contradictie cu politica UE de asigurare a independentei energetice si alimenteaza speculatiile privind apropierea dintre Kremlin si guvernul socialist de la Budapesta.

Nabucco se tot amana

Sprijinit de Uniunea Europeana, gazoductul Nabucco ar permite Romaniei sa se aprovizioneze cu gaze naturale din Iran si Turkmenistan, transportate pe traseul Turcia-Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria.

Prin Nabucco s-ar furniza catre Europa occidentala circa 25 de miliarde de metri cubi /an. Companiile care vor participa la construirea gazoductului de 3.300 de kilometri sunt Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania).

Numai ca, potrivit publicatiei Portfolio.hu, decizia finala de a construi gazoductul Nabucco a fost iarasi amanata din cauza intarzierii in atragerea unui al saselea mare investitor. A declarat-o Werner Auli, seful diviziei de gaze a OMV.

Iar acum, Ungaria – unul dintre co-partenerii in proiect (prin compania MOL) – a renuntat, cel putin pentru moment la acest proiect care treneaza de aproape doi ani. Conform International Herald Tribune, guvernul socialist de la Budapesta a decis sa participe la dezvoltarea unui proiect alternativ, condus de compania rusa Gazprom.

Ungaria face jocul Kremlinului

Este vorba despre extinderea gazoductului Blue Stream, care ar urma aproape acelasi traseu ca si Nabucco, ar costa aproape la fel si este proiectat sa fie finalizat in acelasi timp.

Conform IHT, decizia Budapestei a starnit stupoare in cancelariile europene, fiind vazuta ca o indepartare de angajamentele luate de statele membre UE in chiar ultimul Consiliu European, desfasurat la Bruxelles in 8-9 martie a.c.

Presa occidentala speculeaza in jurul acestei rasturnari de situatie. Citand lideri ai Opozitiei maghiare, International Herald Tribune scrie ca premierul socialist Ferenc Gyurcsany, un apropiat al lui Vladimir Putin, sprijina strategia Gazprom de extindere a influentei in Europa centrala si de sud-est.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro