Sari direct la conținut

Generalul Oleksandr Sîrskîi, după ce primele avioane de vânătoare F-16 au ajuns pe cerul Ucrainei: „Un alt pas important către victoria noastră”

HotNews.ro
Generalul Oleksandr Sîrskîi, după ce primele avioane de vânătoare F-16 au ajuns pe cerul Ucrainei: „Un alt pas important către victoria noastră”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îl salută pe comandantul forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, la Ziua Marinei, în Portul Odesa, 7 iulie 2024, Ucraina. FOTO: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Generalul Oleksandr Sîrskîi, comandantul suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, afirmă că sosirea avioanelor de luptă F-16 în Ucraina înseamnă că „vor fi doborâte mai multe rachete și avioane pe care criminalii ruși le folosesc pentru a ataca orașele ucrainene”, informează Ukrainska Pravda.

„Avioanele F-16 sunt în Ucraina. Acest lucru înseamnă că vor fi neutralizați mai mulți ocupanți. Vor fi doborâte mai multe rachete și avioane folosite de criminalii ruși pentru a ataca orașele ucrainene”, a scris duminică șeful armatei ucrainene, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Sîrskîi le-a mulțumit aliaților internaționali Kievului pentru furnizarea avioanelor de vânătoare F-16, precum și tuturor oficialilor din Ucraina care au depus eforturi „24 de ore din 24, 7 zile din 7 pentru a aduce” aparatele de fabricație americană „pe cerul nostru”.

„Acesta este un alt pas important către victoria noastră”, a mai afirmat generalul.

Comandantul a adăugat că utilizarea cu succes a acestor aeronave moderne de luptă va contribui la salvarea mai multor vieți ale soldaților ucraineni.

Anterior în cursul zilei de duminică, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a primit primele sale avioane de luptă occidentale F-16, după peste doi ani de aşteptare. El a arătat avioanele unui grup de jurnalişti, subliniind însă că numărul lor este „insuficient”.

De fabricaţie americană, aceste avioane sunt considerate ca fiind „bijuteria coroanei” printre multele echipamente militare pe care Ucraina le-a solicitat susţinătorilor săi în încercarea de a respinge înaintarea forţelor ruse pe teritoriul său, notează AFP.

„Acum, aceasta este o realitate, o realitate pe cerul nostru. F-16 sunt în Ucraina”, a salutat Zelenski.

Zelenski nu a dezvăluit numărul avioanelor de luptă primite de Kiev, spunând doar că este „insuficient”, la fel ca numărul de piloţi ucraineni instruiţi în Occident pentru a pilota şi întreţine aceste aparate.

El nu a dezvăluit nici data livrării, nici ţara care a furnizat acest prim lot de aparate.

Jurnaliştii de la AFP au văzut cel puţin două avioane F-16 survolând locația în timpul anunțului lui Zelenski.

La jumătatea lunii mai, liderul ucrainean a declarat într-un interviu acordat AFP că forţele aeriene ale ţării sale ar avea nevoie de 120 până la 130 de astfel de avioane de vânătoare pentru a atinge paritatea cu aviaţia rusă.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro