Sari direct la conținut

VIDEO Ucraina desfășoară în sfârșit avioanele de luptă F-16, anunță Volodimir Zelenski / El își propune să convingă țările NATO vecine să doboare rachetele rusești

HotNews.ro
VIDEO Ucraina desfășoară în sfârșit avioanele de luptă F-16, anunță Volodimir Zelenski / El își propune să convingă țările NATO vecine să doboare rachetele rusești
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski răspunde întrebărilor presei, pe fundalul avioanelor de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene ale Ucrainei, într-o locație nedezvăluită, 4 august 2024. Sursa foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Piloții ucraineni au început să piloteze avioane F-16 pentru efectuarea unor operațiuni în interiorul țării, a anunțat duminică președintele Volodimir Zelenski, confirmând astfel sosirea mult așteptată a acestor aparate de luptă fabricate în SUA, la peste 29 de luni de când a început invazia rusă, informează Reuters.

Liderul ucrainean a anunțat utilizarea avioanelor F-16, pentru care Kievul a făcut mult timp presiuni, în timp ce s-a întâlnit cu piloții militari la o bază aeriană, flancat de două dintre avioane, în timp ce alte două zburau deasupra lui.

Avioanele „F-16 sunt în Ucraina. Am reușit. Sunt mândru de băieții noștri care stăpânesc aceste avioane și au început deja să le folosească pentru țara noastră”, a declarat Zelenski, prezent într-o locație pe care autoritățile ucrainene au cerut Reuters să nu o dezvăluie din motive de securitate.

Sosirea acestor avioane de vânătoare reprezintă o piatră de hotar pentru Ucraina după multe luni de așteptare, deși rămâne neclar câte sunt disponibile și cât de mult impact vor avea acestea pe câmpul de luptă și în consolidarea apărării antiaeriene.

Rusia a țintit în ultima perioadă bazele care le-ar putea găzdui și a promis că le va doborî astfel încât aparatele de fabricație americană să nu aibă niciun impact asupra războiului.

Construite de compania Lockheed Martin, avioanele F-16 se aflau de mult timp pe lista de dorințe a Ucrainei, datorită puterii lor de distrugere și disponibilității globale. Acestea sunt echipate cu un tun de 20 mm și pot transporta bombe, rachete și alte arme.

Vorbind duminică în fața reporterilor pe pista unui aerodrom, Zelenski a mai declarat că Ucraina încă nu are suficienți piloți instruiți pentru a utiliza avioanele F-16 sau suficiente avioane în sine.

„Lucrul pozitiv este că așteptăm F-16 suplimentare (…) mulți piloți se antrenează acum”, a spus el.

Potrivit acestuia, este important ca aliații Kievului să găsească modalități de a extinde programele și oportunitățile de formare atât pentru piloții ucraineni, cât și pentru echipele de ingineri.

„Nou standard aviatic”

Ucraina s-a bazat până acum pe o flotă îmbătrânită de avioane de război din era sovietică, care sunt depășite de flota mai avansată și mult mai numeroasă a Rusiei.

Rusia a folosit acest avantaj pentru a efectua atacuri regulate cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte din Ucraina și, de asemenea, pentru a bombarda pozițiile ucrainene de pe linia frontului cu mii de bombe ghidate, sprijinindu-le astfel pe forțele sale care avansează încet în regiunile estice ucrainene.

„Aceasta este noua etapă de dezvoltare a forței aeriene a forțelor armate ale Ucrainei”, a mai declarat Zelenski.

„Am făcut multe pentru ca forțele ucrainene să treacă la un nou standard aviatic – aviația de luptă occidentală”, a adăugat el, citând sute de întâlniri și o diplomație neîncetată pentru a obține avioanele de luptă F-16.

„Am auzit adesea «este imposibil» ca răspuns, dar am făcut totuși posibilă ambiția noastră, nevoia noastră defensivă”, a spus el.

Rămâne neclar cu ce rachete sunt echipate avioanele. O rază mai mare de acțiune a rachetelor le-ar permite să aibă un impact mai mare pe câmpul de luptă, spun analiștii militari.

Zelenski a declarat că speră, de asemenea, să facă lobby pe lângă țările vecine din NATO pentru a ajuta la interceptarea rachetelor rusești lansate asupra Ucrainei, prin intermediul discuțiilor din cadrul platformei Consiliului Ucraina-NATO.

„Acesta este un alt instrument și vreau să îl încerc, astfel încât țările NATO să poată discuta cu Ucraina despre posibilitatea ca o mică coaliție a țărilor vecine să doboare rachetele inamice”, a mai declarat el.

„Cred că această decizie este probabil dificilă pentru partenerii noștri, ei se tem întotdeauna de o escaladare excesivă, dar noi luptăm împotriva acestui lucru”, a precizat liderul ucrainean.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro