Georgia a arestat-o pe femeia acuzată de vandalizarea icoanei cu Stalin – VIDEO
O instanță din Georgia a dispus 5 zile de arest pentru femeia acuzată că a vandalizat o icoană care îl înfățișează pe fostul dictator și criminal sovietic Iosif Stalin, gestul său provocând proteste de amploare luna trecută în capitala Tbilisi, relatează Reuters și Yahoo News.
Asociația Tinerilor Avocați Georgieni, care a apărat-o pe femeia numită Nata Peradze, nu a putut fi contactată deocamdată pentru a confirma informația, dar agenția locală de presă InterPressNews a anunțat că ea a fost arestată sub acuzația de vandalism.
La mijlocul lunii ianuarie, în Tbilisi au izbucnit proteste la care au participat mii de persoane, acestea cerând o pedeapsă dură pentru Peradze, acuzată că a aruncat cu vopsea albastră pe icoana din Catedrala Sfânta Treime din capitala georgiană în semn de protest față de Rusia.
Stalin tribute installed in Georgian cathedral
An icon depicting the Soviet leader has been installed in the Holy Trinity Cathedral in Tbilisi, Georgia pic.twitter.com/WRMk60Whkg
— COMBATE |\uD83C\uDDF5\uD83C\uDDF7 (@upholdreality) January 7, 2024
Imaginea cu Stalin, un ateu declarat care a reprimat cu violență persoanele credincioase când s-a aflat la putere, se află pe una dintre părțile laterale ale icoanei. Criminalul sovietic este înfățișat ca fiind binecuvântat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către Sfânta Matronă a Moscovei, venerată de Biserica Ortodoxă Rusă.
Peradze a publicat o înregistrare video în care aruncă cu vopsea pe icoană şi a declarat că protestează împotriva a ceea ce ea consideră a fi o glorificare a unui tiran.
„Stalin mi-a ucis întreaga familie, a insuflat teroare şi frică, nu a fost un erou”, a declarat ea pentru Politico, adăugând că a primit ameninţări cu moartea de când a postat videoclipul pe Facebook.
Moștenirea lui Stalin agită spiritele în Georgia
Activiști ai Bisericii Ortodoxe, precum și credincioși și membri ai unor organizații de extrema dreapta, au ieșit în stradă pentru a cere ca Peradze să fie urmărită penal și încarcerată pentru ceea ce ei au descris drept un act blasfemator.
Patriarhia Georgiei a declarat că o icoană ar putea înfăţişa „poveşti reale legate de viaţa unui sfânt, inclusiv conducători şi oameni obişnuiţi, eretici şi persecutori ai credinţei creştine”. „Cu toate acestea”, a adăugat instituţia, „acest lucru nu înseamnă deloc că imaginea glorifică aceste figuri sau le atribuie vreo demnitate”.
Stalin are o moştenire complexă în Georgia. El s-a născut cu numele Iosif Djugaşvili în oraşul Gori, în estul ţării, în 1878. Figură-cheie în revoluţia rusă care i-a adus pe bolşevici la putere, el a condus URSS din 1924 până la moartea sa, în 1953.
Milioane de oameni au murit în timp ce Stalin impunea o disciplină de fier şi teroarea de stat pentru a elimina „duşmanii poporului” şi a construi un stat comunist. Mulţi oameni din această mică ţară din Caucazul de Sud resping moştenirea Uniunii Sovietice.
Dar unii încă îl privesc pe Stalin cu o oarecare mândrie, deoarece a ieşit dintr-un mediu umil din Georgia pentru a conduce o superputere şi a înfrânge Germania nazistă.