Georgia se teme de o "gravă confruntare" cu enclava sa separatistă Osetia de Sud, susținută de Rusia
Georgia a afirmat vineri că se teme de o „gravă confruntare” cu enclava sa separatistă Osetia de Sud, controlată de facto de Rusia, pe fondul tensiunilor legate de un post de control de-a lungul liniei de demarcație, scrie AFP.
Ministerul georgian de Externe a afirmat că a observat o „mobilizare de echipamente militare și de soldați” în apropiere de satul Șorșana, unde Tbilisi a instalat un punct de control a cărui dezafectare este reclamată de Osetia de Sud.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Mari Narșemașvili a declarat că situația riscă să „degenereze în gravă confruntare militară”, cum a fost cazul în conflictul care a opus Moscova cu Tbilisi în vara lui 2008, pentru controlul acestei mici regiuni separatiste.
Evocând dezafectarea punctului de control în discuție, reprezentantul separatiștilor Egor Kociev a amenințat, într-o intervenție televizată: „Dacă nu se va face, vom lua măsurile legale pentru a asigura securitatea populației Osetiei de Sud și a graniței noastre”.
O reuniune între autorități georgiene și osete a avut loc joi, sub medierea europenilor, dar a generat „schimburi intense” înainte de a fi „întreruptă”, potrivit OSCE.
Mica republică ex-sovietică din Caucaz dorește să se alăture UE și NATO, o eventualitate considerată de Moscova drept deosebit de periculoasă, în zona sa de influență.
În vara lui 2008, aceste tensiuni s-au transformat în conflict deschis după ce armata Rusiei a intervenit pe teritoriul georgian pentru a ajuta Osetia de Sud, unde Tbilisi lansase o operațiune militară.
În cinci zile, forțele Rusiei amenințau să cucerească capitala înainte ca un acord de pace negociat de președintele francez Nicolas Sarkozy să fie semnat.
În urma acestui război, Moscova a recunoscut independența Osetiei de Sud și a Abhaziei, altă regiune separatistă, și menține de atunci o puternică prezență militară în zonă.