Sari direct la conținut

Germania a deschis o anchetă privind incendiile provocate de colete expediate din Europa

HotNews.ro
Germania a deschis o anchetă privind incendiile provocate de colete expediate din Europa
Curier al DHL pregătindu-se să predea colete clienților, FOTO: Jakub Porzycki-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Germania investighează izbucnirea mai multor incendii provocate de dispozitive incendiare ascunse în colete de la un depozit din Leipzig, relatează Reuters.

Anunțul a fost făcut marți de Parchetul General de la Berlin, la o zi după ce Thomas Haldenwang, directorul agenției de informații interne a Germaniei, a declarat în cadrul unei audieri parlamentare că Moscova se află în spatele cazului unui colet care a luat foc la un centru al transportatorului DHL din Leipzig în luna iulie.

Dacă acel colet „ar fi explodat la bord în timpul zborului, ar fi avut loc o catastrofă aviatică”, a spus el, menționând de asemenea campaniile de dezinformare ale Rusiei și cazuri de utilizare a unor drone de spionaj.

Dintr-o „furtună”, amenințarea rusă „a devenit un adevărat uragan” care se deplasează „de la est la vest”, a adăugat el într-o metaforă și cu referire la statele baltice și Polonia, unde acțiunile rusești „sunt mult mai brutale decât sunt în acest moment aici”.

Parchetul german nu a dorit să comenteze marți posibilele legături ale Rusiei cu dosarul coletelor incendiare, subliniind că ancheta pe care o desfășoară este una în derulare. Procurorii au confirmat însă că dosarul este instrumentat ca un caz de „incendiere premeditată cu circumstanțe agravante”.

Autoritățile germane au avertizat companiile aeriene și firmele de curierat cu privire la coletele suspecte

DHL, una dintre cele mai mari firme de curierat din lume, a precizat că a luat măsuri pentru a-și proteja rețeaua logistică, angajații și depozitele, precum și coletele clienților, având în vedere investigațiile desfășurate în mai multe țări europene, nu doar Germania.

O scrisoare trimisă de autoritățile germane în luna august companiilor din zona de risc le-a informat pe acestea că pachetele care au luat foc au conținut produse electronice de larg consum și recipiente cu lichide. Autoritățile au spus că aceste colete au fost pregătite foarte probabil cu intenția de a deteriora infrastructura de logistică.

În scrisoarea autorităţilor, care a fost ulterior obţinută şi de Reuters, serviciile de informaţii germane au declarat că au primit informaţii cu privire la „mai multe colete expediate de persoane particulare din Europa care au luat foc pe parcursul itinerariilor lor în mai multe ţări europene”.

Avertismentul emis pe 30 august de autoritățile din Germania a venit după atacul de la un festival din Solingen, soldat cu trei morţi şi atribuit unui simpatizant al Statului Islamic, dar şi unor alerte de securitate la baze NATO din Germania.

Drept urmare, mass-media germană a vehiculat inițial posibilitatea ca noua alertă să fie legată fie de terorism islamist, fie de acte de sabotaj ale Rusiei.

INTERVIURILE HotNews.ro