Germania a luat „decizia corectă” de a livra armament greu Ucrainei – Scholz
- Redactia Hotnews
Cancelarul Olaf Scholz a afirmat marţi că decizia guvernului german de a furniza arme Ucrainei este de anvergură, însă este decizia corectă, relatează dpa. Germania a livrat şapte tunuri autopropulsate Panzerhaubitze 2000 la patru luni de la începutul conflictului, iar întârzierea livrării armamentului greu a fost criticată atât pe plan intern, cât și extern, scrie Agerpres.
„Acest lucru este necesar acum”, le-a spus Olaf Scholz membrilor grupului parlamentar al Partidului Social-Democrat.
Germania a cântărit mult timp dacă ar trebui sau nu să furnizeze arme Ucrainei, rezultând întârzieri mari care au făcut obiectul unor critici severe atât pe plan intern, cât şi în străinătate.
Scholz le-a spus parlamentarilor din formaţiunea sa politică că populaţia germană a susţinut decizia.
El a făcut aceste declaraţii după ce prima livrare de armament greu german a ajuns în Ucraina – şapte tunuri autopropulsate Panzerhaubitze 2000, la aproape patru luni de la începutul invaziei ruse.
Cancelarul german a afirmat totodată că Rusia trebuie să pună capăt războiului şi a subliniat dreptul Ucrainei de a exista ca ţară liberă. „Tot ceea ce facem are ca scop acest lucru”, a mai spus el.
El a numit decizia de a livra arme Ucrainei ca fiind una de anvergură.
„Cu toate acestea, a fost decizia corectă pe care trebuia să o luăm acum şi în această situaţie”, a mai spus Scholz.
Ce este sistemul de artilerie Panzerhaubitze
Panzerhaubitze 2000 este un obuzier autopropulsat fabricat de Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Dispozitivele destinate Ucrainei provin din inventarele armatei germane, Bundeswehr, după ce vor trece printr-un proces de mentenanță, a declarat ministrul Apărării Christine Lambrecht la începutul lunii mai.
Obuzierele autopropulsate promise Ucrainei sunt tunuri de tip Howitzer, modelul Panzerhaubitze 2000, fiind considerate cele mai puternice și eficiente sisteme de artilerie aflate în prezent în dotarea armatei germane. Aceste sisteme de artilerie pot lovi ținte aflate până la 40 de kilometri.
La sfârșitul lunii aprilie, Parlamentul german a aprobat o rezoluție pentru livrarea de armament greu Ucrainei, decizie considerată o schimbare majoră a politicii Berlinului referitoare la exporturile de armament unei țări aflate în război. Ajutorul militar va include și 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard.
Citește și: