Sari direct la conținut

Germania: Candidatul Merz propune pensii din acțiuni de bursă scutite de impozit și cade în sondaje

HotNews.ro
Germania: Candidatul Merz propune pensii din acțiuni de bursă scutite de impozit și cade în sondaje

Cu patru zile înainte de alegerile noului președinte al Partidului Creștin-Democrat din Germania, cu șanse de a fi viitor cancelar, Friedrich Merz își dă cu stângul în dreptul, creînd o dispută care o favorizează și mai mult pe Annegret Kramp-Karrenbauer, concurenta sa. Deși Merz s-a prezentat, încă de la lansarea candidaturii sale, ca un politician al intereselor economice, proaspăta lui propunere a stârnit reacții rezervate chiar și de la experți. Este vorba de neimpozitarea acțiunilor de bursă cumpărate în scopul asigurării unei pensii suplimentare.

Merz este de părere că germanii posedă prea puține acțiuni de bursă, în comparație cu alți investitori de acest gen, pe plan internațional. Această opinie și-a prezentat-o încă de la intrarea să în cursa pentru președinția CDU, arătând că nu degeaba a stat pe tușă față de politică, timp de nouă ani, fiind activ că lobby-ist și membru în mai multe consilii de administrație ale unor mari companii. Printre acestea se numără și fondul de investiții Blackrock, luat sub lupă de anchetatorii germani.

Merz a făcut propunerea de nefiscalizare a pensiilor provenite din acțiuni de bursă la finele săptămânii trecute, știre apărută într-o serie de publicații germane. El a spus că și-a făcut „o misiune de credință din a implica mai mult angajații, în capitalul productiv“, și de „a favoriza fiscal cumpărarea de acțiuni la bursă“.

Pentru publicația Die Welt, el a explicat că o contribuție anuală ar putea crea stimulente fiscale care să-i anime pe cei care fac economii, să-și construiască un plan de pensii bazat pe acțiuni. Acest fond economisit nu ar mai trebui apoi impozitat, nici la bătrânețe.

Merz a vorbit despre o „doar câteva miliarde” pentru alocațiile de stat corespunzătoare. Acest lucru ar trebuie să fie „gestionabil”, a spus el, subliniind că guvernul federal contribuie anual cu 100 de miliarde de euro, pentru a stabiliza fondul de pensii. Planul său nu a fost însă detaliat mai mult, în ce privește finanțarea.

Opinii de experți

Iată câteva opinii ale experților, citate de Tagesschau.de, cu privire la propunerea lui Merz. Directorul Institutului Economiei Germane din Köln, Michael Hüther, a refuzat propunerea, fiind de părere că s-ar impune doar revizuirea sistemelor de pensii existente, în care se includ și cele „subvenționate“, de tip Riester sau Rürüp. Opinia să este susținută și de experta Isabel Schnabel, care consideră propunerea lui Friedrich Merz drept „problematică“.

Șeful institutului Ifo, Clemens Fuest, consideră că „este un lucru rezonabil ca oamenii din Germania să economisească pentru anii de pensie mai mult și într-un mod mai inteligent, inclusiv prin cumpărarea de acțiuni, însă acest lucru nu trebuie să se producă prin acordarea de înlesniri fiscale din partea statului“.

Fostul șef al Ifo, Hans-Werner Sinn, a calificat însă propunerea lui Friedric Merz drept „o idee corectă și importantă“.

Opinii de partid

Refuzuri a primit Merz și din rândul propriului partid. „Cand 48% din pensii se situează la sub 800 de euro, nu avem nevoie de înlesniri fiscale pentru depunătorii de capital, ci de o întărire a pensiei legale“, a spus adjunctul aripei muncitorești a CDU, Christian Bäumler, pentru Handelsblatt.

Iar premierul Renaniei Palatinat, Armin Laschet (CDU), a avertizat impotrivă unei schimbări de direcție a partidului, al cărui „curs de mijloc“, s-a dovedit până acum de succes.

Reacții și mai puternice a stârnit propunerea lui Merz în rândul partenerului de coaliție social-democrat, dar și al opoziției. Secretarul general SPD, Lars Klingbeil, a criticat-o ca fiind „un pas uriaș înspre privatizarea pensiilor“, adăugând că propunerea este „un favor de miliarde, pentru cei bogați“.

Partidul Stângii s-a referit la angajamentul lui Merz față de fondul de investiții Blackrock, avansând ipoteza că, prin propunerea sa, el vrea să-i asigure acestuia noi randamente.

Chiar și AfD și-a pus întrebarea, cum își imaginează Merz că cetățenii mai săraci pot procura banii pentru acțiuni de bursă, care să le servească la pensie.

Iar liberalul Johannes Vogel a comentat, pentru AFP, că „direcția dezbaterii este corectă, însă există instrumente mai bune“.

AKK ia avânt

Conferințele regionale ale CDU s-au încheiat, alegerea unui nou președinte al partidului are loc la 7 decembrie. Pentru cine vor alege delegații? Un studiu recent arată că germanii au o preferință clară, în ceea ce privește cine ar trebui să conducă Uniunea în viitor.

Printre candidații la viitoarea președinție a CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer este mult mai populară decât oponentul său Friedrich Merz, potrivit unui sondaj efectuat în rândul cetătenilor germani.

Într-un sondaj de la Forsa pentru radiodifuzorii RTL și n-tv, 42% dintre respondenți au descris-o pe actuala secretar-general al CDU ca fiind credibilü, 41% ca fiind simpaticü și 41% o consideră „cu picioarele pe pămant“.

Contra-candidatul său, Friedrich Merz, a punctat la cele trei categorii doar cu 15, 9 și 10 procente. În sondaj nu apare și cel de-al treilea candidat, Jens Spahn, deoarece candidatura sa este considerată fără șanse de succes.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro