Sari direct la conținut

Gesturile simple care îți pot aduce fericirea în fiecare zi

HotNews.ro
Practicati recunostinta pentru ce aveti bun in viata, Foto: © Ruslan Huzau | Dreamstime.com
Practicati recunostinta pentru ce aveti bun in viata, Foto: © Ruslan Huzau | Dreamstime.com

Este cât se poate de adevărat că sursa fericirii sunt lucrurile simple. Petrecerea timpului în aer liber, interacțiunile cu cei din jur, manifestarea recunoștinței față de sine și față de ceilalți, sunt metode despre care cercetătorii garantează că induc o stare de bine.

Aceste gesturi simple stimulează eliberarea endorfinelor – hormonii fericirii – scad nivelul de stres și cresc stima de sine. De asemenea, mâncatul conștient și utilizarea rețelelor de socializare cu moderație pot contribui la bunăstarea emoțională.

Iată gesturile simple care pot face ziua mai bună:

1. Fii mai blând cu tine însuți și cu ceilalți

Amabilitatea, bunătatea și blândețea pe care le oferi celorlalți dar și ție însuți te fac mai fericit. Potrivit experților, bunătatea îți poate schimba, în mod pozitiv, creierul și te poate face să te simți mai conectat cu cei din jur. Atunci când îi faci complimente unui prieten sau îi ții ușa unui străin, de exemplu, creierul eliberează serotonină și dopamină. Aceste substanțe activează partea de plăcere și de recompensă a creierului, inducându-ți o stare de bine și de mulțumire.

Serotonina este un neurotransmițător complex, ce are un efect major asupra stărilor emoționale, în special asupra încrederii și stimei de sine. Nivelul serotoninei crește atunci când oamenii se simt importanți sau când fac parte dintr-un grup.

Dopamina e considerată a fi hormonul bucuriei, al acțiunii. Acest hormon este legat de plăcere și de senzațiile produse de energia acțiunii. Dopamina stimulează creativitatea, motivația, luarea deciziilor, concentrarea și atenția.

De asemenea, e foarte important ca bunătatea și blânețea să fie exprimate și față de propria persoană. Exercițiile de mindfulness ne vor aduce în contact cu noi.

”Pentru a îmbunătăți imaginea de sine avem nevoie să observăm vocea critică, apoi să o înlocuim cu una înțelegătoare, plină de compasiune, ancorată în realitate și dornică să ne ajute adaptat la ceea ce înseamnă pentru noi ajutorul. Chiar dacă la început acest exercițiu ne va provoca, putem să ne imaginăm cum am vorbi cu o ființă foarte dragă nouă, pe care dorim s-o facem să se simtă ascultată, înțeleasă, alinată, încurajată, iubită,” a precizat psihologul Ștefania Voia pentru smartliving.ro.

2. Practică recunoștința

Alcătuirea unei liste de recunoștință este o modalitate accesibilă, simplă și plăcută pentru a stimula starea de spirit. Acorda-ți câteva minute în fiecare seară pentru a scrie sau a te gândi la lucruri, experiențe sau oameni din viața ta pentru care ești recunoscător.

3. Petrece cel puțin o oră pe zi în aer liber

Studiileau arătat că dacă ieși la aer curat în fiecare zi, plămânii se curăță, ritmul cardiac scade, iar nivelul de energie crește. De asemenea, starea de spirit se îmbunătățește semnificativ și te vei simți mai fericit și mai productiv.

Experții recomandă să ieși în aer liber cel puțin 60 de minute în fiecare zi pentru a beneficia de efectele pozitive. Chiar și drumul până la locul de muncă poate fi o ocazie de a petrece timp în aer liber, dacă parchezi mai departe sau cobori din autobuz cu o stație mai devreme.

Iar dacă faci parte din categoria celor care lucrează de acasă e indicat să-ți faci timp zilnic pentru o plimbare prin parc și să respiri profund cât de des poți. Statul prea mult la interior alimentează stresul și anxietatea și poate provoca insomnii.

4. Fă mișcare cel puțin 20 de minute pe zi

Există mai multe mecanisme prin care exercițiile fizice pot crește nivelul de fericire. Unul dintre ele este eliberarea endorfinelor care acționează ca niște analgezice naturale, reducând durerea și provocând o senzație de euforie și fericire.

Mișcarea scade, de asemenea, nivelul de stres și anxietate. În plus, exercițiile fizice stimulează interacțiunile sociale în cadrul antrenamentelor de grup sau sporturilor de echipă. Un alt beneficiu al exercițiilor fizice regulate este îmbunătățirea calității somnului, un element esențial pentru bunăstarea generală.

Poți beneficia de toate aceste efecte și cu o simplă plimbare pe jos, de minimum 20 de minute.

5. Folosește cu moderație rețelele de socializare

Cu toate că rețelele de socializare sunt o parte integrantă a vieții moderne, există tot mai multe dovezi că persoanele care petrec prea mult timp pe aceste platforme pot fi afectate negativ din punct de vedere mental și emoțional. Un studiu publicat în Journal of Social and Clinical Psychology a scos la iveală că utilizarea excesivă a rețelelor sociale poate fi asociată cu o creștere a sentimentelor de singurătate și depresie. De asemenea, obiceiul de a-ți comparara constant propria viață cu cea aparent perfectă a altora, afișată pe rețelele sociale, poate afecta negativ stima de sine și poate genera invidie și nemulțumire.

Chiar dacă rețelele sociale ne oferă posibilitatea de a fi conectați cu oameni din întreaga lume, studiile arată că aceste relații virtuale nu pot înlocui complet interacțiunile sociale.

Un raport realizat de Royal Society for Public Healthdin Marea Britanie a constatat că utilizarea intensivă a rețelelor sociale poate duce la izolare socială și la deteriorarea calității relațiilor.

Nu în ultimul rând, verificarea constantă a rețelelor sociale ne poate acapara, împiedicându-ne să ne concentrăm pe activități productive. Prin limitarea timpului petrecut pe aceste platforme putem avea mai mult timp pentru a ne dedica activităților care ne aduc satisfacție și împlinire personală.

6. Practică mâncatul conștient

Mâncatul conștient a câștigat tot mai multă atenție în ultimii ani, iar cercetările sugerează că poate aduce beneficii semnificative.

”Relația cu mâncarea devine din ce în ce mai importantă în era modernă, întrucât a mânca conștient face diferența, de multe ori, între sănătate și boală. Mâncatul conștient nu cred că are neapărat o definiție în sine, dar aș porni de la rutine nutriționale care țin de modul în care noi înțelegem să mestecăm bolul alimentar. Digestia începe încă din gură, iar, a mânca conștient presupune a-ți aloca timp pentru masă și a mesteca acest bol alimentar de minim 10-15 ori,” a explicat dr. Florin-Ioan Bălănică, expert în medicină nutrițională, doctorand în endocrinologie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, intr-un articol pentru smartliving.ro.

Mâncatul conștient ne permite să savurăm cu adevărat gustul, aroma și textura alimentelor. Ne îndeamnă să fim prezenți și să ne bucurăm de fiecare mușcătură. Atunci când suntem conectați la semnalele corpului nostru și ne hrănim în mod corespunzător, ne simțim mai mulțumiți și mai echilibrați.

Iată câteva modalități prin care să mănânci conștient:

  • Fii prezent și concentrează-te pe experiența mâncării: programează-ți masa, în așa fel încât să nu fii nevoit să mănânci în fața laptopului sau să fii distras de alte lucruri;
  • Concentrează-te asupra tuturor simțurilor: observă, în timp ce mănânci, culorile, texturile, mirosurile și gusturile alimentelor;
  • Mestecă încet și savurează fiecare îmbucătură: mestecă bolul alimentar de minim 10-15 ori;
  • Fii conștient de senzația de foame și de sațietate: încearcă să acorzi atenție senzațiri de foame și sațietate și oprește-te din mâncat atunci când te simți sătul, nu atunci când ai golit farfuria.

7. Fă complimente sincere

Un alt obicei pe care îl poți dezvolta pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit este să începi să le faci complimente mai des oamenilor din jurul tău. Multe studii au demonstrat că suntem cuprinși de un val de emoții pozitive atunci când cineva ne face un compliment.

Cercetătoriiau descoperit însă că și persoana care face complimentul are parte de aceleași senzații de bine. Acest lucru se datorează dopaminei și serotoninei eliberate atunci când ești amabil cu ceilalți.

Complimentele sincere contribuie, de asemenea, la crearea și menținerea unui mediu social pozitiv și sănătos. Atunci când exprimăm recunoștință și admiratie față de ceilalți construim legături mai profunde. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Personality and Social Psychology, complimentele autentice pot consolida conexiunile sociale și crește satisfacția generală în relațiile interpersonale.

Sursa foto: (Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro