Gong final pentru stagiunea 2013-2014 la Teatrul National 'I.L.Caragiale' din Bucuresti
Duminică, 22 iunie 2014, la Teatrul Naţional ”I.L.Caragiale” din Bucureşti se va lăsa cortina peste stagiunea 2013-2014 cu ultimele reprezentaţii: „Royal Fashion” (Moda Regală) la Sala Studio, „Anonimul veneţian” la Sala Atelier, „Cinci femei de tranziţie” la Sala Pictura, iar la Sala Mică, în avanpremieră, „Distopie. Shakespeare remix” – primul dintre spectacolele noului program „9G”, dedicat tinerilor creatori de teatru independenţi, sub auspiciile Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”, anunta institutia teatrala.
10 titluri noi, 3 săli nou construite, 2 renovate complet (Sala Atelier şi Sala Studio- care a fost redată spectacolului de teatru), spaţii expoziţionale generoase, evenimente din cele mai diverse şi mai neaşteptate într-o stagiune animată intens, în care, pe lângă spectacolul de teatru, au avut loc expoziţii, lansări de carte, aniversări, turnee, s-au primit premii şi multe aprecieri laudative din partea publicului şi a criticii de specialitate.
Alături de noile premiere: „Furtuna”, „Revizorul”, „Hoţi”, „Micul infern”, „Bârfe, zvonuri şi minciuni”, „Omul care a văzut moartea”, „Anonimul veneţian”, „Nebun din dragoste”, „Carte de vizită”, care au reunit la rampă actori consacraţi dar şi foarte tineri interpreţi, şi-au continuat cariera alte titluri apreciate din repertoriul stagiunilor precedente, comedia de mare succes „Dineu cu proşti” menţinându-se pe o poziţie de top.
Şi în această stagiune a continuat programul Conferinţele Teatrului Naţional, cu prelegeri susţinute de personalităţi marcante ale culturii române.
În cadrul evenimentului „Ziua uşilor deschise”, urmată de „Lunga Noapte a Teatrului Naţional” au fost sărbătoriţi, în decembrie 2013, 40 de ani de teatru în actualul sediu, o binevenită ocazie pentru publicul larg de a pătrunde în spaţiile proaspăt renovate şi de a veni în contact cu varietatea de oferte culturale ale noului ambient.
A fost sărbătorit, la împlinirea vârstei de 95 ani, maestrul Radu Beligan, director al Teatrului Naţional din Bucureşti între 1969 şi 1990, iar la finalul spectacolului „Egoistul”, i-a fost acordat titlul Guiness World Records pentru „Cel mai longeviv actor de teatru în activitate”.
Între manifestările expoziţionale amintim Retrospectiva de pictură Emil Ciocoiu la Teatrul Naţional, remarcabilă nu doar prin amploare, ci şi prin ineditul amplasării în spaţiu a tablourilor, Salonul Internaţional de Artă Naivă, precum şi dublul eveniment, vernisaj şi lansare de carte, dedicat maestrului Marcel Chirnoagă.
Tot în această stagiune au avut loc numeroase turnee naţionale şi internaţionale (participarea la Festivalul internaţional de teatru MITEM, de la Budapesta, cu spectacolul „Două loturi” – un succes notabil!) şi s-a dat startul în pregătirea primului festival internaţional de teatru NETA, care ar urma să aibă loc în septembrie 2015 în clădirea definitiv reconstruită a TNB.
Interfaţa online a teatrului (www.tnb.ro) a fost îmbunătăţită odată cu lansarea noului site şi cu implementarea sistemul de vânzare online a biletelor.
Debutul viitoarei stagiuni este preconizat să aibă loc, ca în fiecare an, odată cu redeschiderea şcolilor, iar primul titlu nou va fi „Butoiul cu pulbere” de Dejan Dukovski, piesă cu care se află în aceste zile în repetiţii binecunoscutul regizor Felix Alexa. Un titlu în premieră, un autor şi o piesă surpriză din dramaturgia română contemporană ne pregăteşte şi Ion Caramitru, regizorul.