Sari direct la conținut

Graba la propriul buzunar a parlamentarilor germani

HotNews.ro

In timp ce lumea din Germania e ocupata mediatic cu carnavalul anual, scandalul pornografiei juvenile si plecarea unui ministru care trebuia sa plece demult, parlamentarii trec pe nesimtite o lege care le mareste lefurile cu 10%. 830 de euro vor primi parlamentarii germani mai mult, alocati in doua trepte de majorare, ajungand la 9.082 de euro pe luna. Noua „dieta”, cum este denumit in Germania salariul de parlamentar, nu e dieta deloc, decat poate pentru bugetul de stat, care anul acesta se subtiaza cu 1,7 milioane euro, iar in 2015 cu 3,5 milioane euro, pentru a-i remunera in plus pe alesi.

Proiectul de lege apartine coalitiei de guvernare CDU/CSU/SPD. Este si greu sa nu treaca vreo lege prin Bundestag, data fiind majoritatea confortabila a coalitiei, de aproape 80%. Cu toate acestea, au existat si opozanti, Verzii si Die Linke votand in bloc impotriva majorarii salariale. 464 de parlamentari au votat pentru, 115 impotriva, 10 s-au abtinut si 42 n-au votat.

„Pretextul” majorarii a fost alinierea lefurilor parlamentarilor la nivelul celor incasate de judecatorii federali. „Nu trebuie sa ne sfiim in a ne alinia la alte functii de conducere si alte responsabilitati”, a declarat despre majorarea „dietelor” parlamentarul crestin-democrat Bernhard Kaster.

Iar argumentul final, chiar daca nu e nou deloc si pe alocuri nejustificat de prestatia parlamentara, suna cam asa: cine vrea in Parlament profesionisti, trebuie sa-i plateasca pe masura. Iar daca nu vrea, atunci sa se planga de diletantismul politicienilor care conduc tara. Ar putea fi adevarata solutia stimularii prin bani, a neuronului politic. Sau poate ca nu.

Cert este ca graba cu care Marea Coalitie de stanga-dreapta – ajunsa doar de doua luni la putere -, s-a gandit la propriile buzunare, i-a facut pe unii sa strambe din nas, mai ales ca sunt resorturi economice si sociale pentru care vesnic nu exista bani. Insa „cine imparte, parte isi face”, suna o vorba din popor, si nu doar la romani, ci si la nemti.

In sedinta parlamentara din 21 februarie au mai fost votate doua proiecte de lege. Unul dintre acestea pare fi o concesie la criticile exprimate fata de marirea salariala. O concesie mica, mititica de tot. S-a votat reducerea cu 2,5% a procentului din „dieta” care exprima nivelul pensiei incasate de un fost parlamentar. Adica, dupa 27 de ani de mandat, un parlamentar german nu va mai primi o pensie echivalenta cu 67,5%, ci doar cu 65%, din fosta sa leafa.

Insa cati parlamentari ajung la cei 27 de ani de sezut in Parlament? In consecinta, legea urmeaza sa se aplice unor foarte putini parlamentari, ale caror salarii se ajusteaza mereu in sus, in timp.

Tot in sedinta de vineri s-a mai votat un proiect de lege, la care atat Puterea, cat si Opozitia, au mers mana in mana. E vorba de coruptia demnitarilor publici, care ar urma sa fie pedepsita mai aspru. Pe viitor, nu e incriminata doar „cumpararea si vanzarea directa de voturi pentru deciziile politice”. „Si cine ia bani sau obtine alte avantaje, facand in contraserviciu reclama, de exemplu in cadrul factiunii politice, pentru interesele celui care da bani, poate fi condamnat cu o privare de libertate de pana la cinci ani”, scrie publicatia germana Spiegel.de.

La inasprirea pedepselor pentru coruptia demnitarilor publici au votat 593 de parlamentari pentru, sapte s-au abtinut iar trei au votat contra. Asistam oare la un proaspat elan german contra mitei si traficului de influenta? Probabil ca nu. Editia online a televiziunii germane de stat ARD remarca vineri ca „regulile mai aspre impotriva mituirii parlamentarilor sunt o premisa a ratificarii, scadente de ani de zile, a Conventiei ONU impotriva coruptiei”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro