Sari direct la conținut

Greșeli pe care le faci inconștient și care pot accelera îmbătrânirea

HotNews.ro
Pielea feței va îmbătrâni mai repede dacă dormi pe aceeași parte noapte de noapte, spun dermatologii, Foto: © Tmcphotos | Dreamstime.com
Pielea feței va îmbătrâni mai repede dacă dormi pe aceeași parte noapte de noapte, spun dermatologii, Foto: © Tmcphotos | Dreamstime.com

Îmbătrânirea este un proces natural și firesc. Însă există anumite obiceiuri zilnice care ne accelerează procesul de îmbătrânire. De unele nu știm că ne îmbătrânesc, de altele știm, dar tot nu putem scăpa de ele. Printre acestea se numără fumatul, expunerea excesivă la soare – de care știm deja, dar și dormitul pe aceeași parte în fiecare noapte. Facem o trecere în revistă a acele greșeli pe care le-am transformat în obiceiuri care ne fac rău și cum le putem evita.

„Aproximativ 30% din modul în care îmbătrânești este determinat genetic, ceea ce înseamnă că ai un mare control asupra modului în care poți face ca acest proces natural să decurgă lin și frumos”, spune dr. Doris J. Day, profesor asociat de dermatologie la University Medical Center, New York și autoarea cărții „Forget the Facelift” (n.red.: Uită de facelift) despre întreținerea pielii.

Somnul e necesar pentru buna funcționare a organismului nu doar după ce trecem de o anumită vârstă. Produsele de îngrijire a pielii trebuie alese în funcție de nevoile pielii odată cu înaintarea în vârstă. Chiar dacă am făcut deja aceste modificări în stilul nostru de viață, specialiștii ne atrag atenția că facem anumite lucruri care ne accelerează procesul de îmbătrânire fără ca măcar să ne dăm seama.

GREȘEALA NR. 1: dormitul pe o parte a corpului

Știi că somnul este important dacă vrei să fii sănătoas/ă și să arăți cât mai bine. În timpul somnului, corpul inițiază procesul de reparare a mai multor țesuturi din organism, inclusiv pielea. Așadar, fără un somn profund, pielea nu ajunge la restaurarea care se întâmplă peste noapte. În plus, explică dr. Mary P. Lupo, profesor de dermatologie la Universitatea Tulane din New Orleans, pielea feței va îmbătrâni mai repede dacă dormi pe aceeași parte noapte de noapte. Această poziție poate contribui la pierderea elasticității pielii și a colagenului care în timp accelerează îmbătrânirea pielii. „Este ca și cum ai călca o cută a unui pantalon de fiecare dată când calci. Încrețirea mecanică a pielii prin deformarea colagenului pielii și prin împiedicarea circulației în acea zonă din cauza poziției de dormit duce la apariția unor riduri permanente”, spune dermatologul.

Ce trebuie să faci: Evită să mai dormi pe o parte în timpul nopții iar dacă nu poți să te odihnești dormind pe spate (cei care au probleme cu umerii pot pune o pernă sub umărul dureros; iar cei care au dureri de spate ar trebui să nu folosească perne), schimbă frecvent în timpul nopții partea pe care dormi.

GREȘEALA NR. 2: tristețea și depresia tensionează mușchii feței ducând la apariția ridurilor

Nu doar lipsa somnului de calitate din timpul nopții poate accelera îmbătrânirea pielii, ci și dispoziția ta. Atunci când suntem deprimați, mușchii faciali sunt încordați, ceea ce duce la apariția acelor grimase specifice – încruntarea frunții și acele „expresii faciale negative care agravează liniile fine, de expresie, ducând la apariția ridurilor”, explică dr. Day. În același timp, depresia este asociată cu niveluri ridicate de cortizol, care provoacă scăderea nivelului de colagen și pot provoca o scădere a sintezei hormonului de creștere, ceea ce inhibă capacitatea pielii de a se repara noaptea, adaugă dr. Day. Mai mult, atunci când oamenii sunt deprimați, ei nu mănâncă, nu dorm, nu fac mișcare sau nu au grijă de pielea lor așa cum ar trebui.

Ce trebuie să faci: îmbunătățirea imediată a stării de spirit se face cu mișcare în aer liber (plimbări), cu exerciții fizice ușoare pe care le poți face în fața ferestrei deschise, cu ajutor specializat (psiholog) sau cu administrarea unui antidepresiv pe care medicul de familie împreună cu specialistul ți-l pot recomanda.

GREȘEALA NR. 3: să mergi la culcare fără să demachiezi fața

Se întâmplă adesea ca femeile să uite să îndepărteze machiajul înainte de culcare. Este o greșeală foarte gravă. Curățarea feței înainte de culcare înseamnă îndepărtarea machiajului, dar și a murdăriei și a transpirației care se acumulează pe parcursul zilei. Când sari peste acest obicei, porii pielii se înfundă și pot apărea coșuri.

Ce trebuie să faci: să nu mai sari niciodată peste acest obicei. Folosind un exfoliant delicat înainte de culcare pentru a curăța pielea, vei întreține sănătatea ei și o vei ajuta să nu arate mai bătrână decât ar trebui.

GREȘEALA NR. 4: utilizarea excesivă a produselor de îngrijire

Cum nici leacul nu-i cu sacul, cum zice vorba, folosirea prea multor produse de îngrijire poate dăuna pielii tale. De exemplu, produsele care conțin retinol sunt utilizate pentru a preveni și a reduce ridurile, dar atunci când sunt combinate cu produse care conțin peroxid de benzoil (un ingredient comun în produsele cosmetice pentru combaterea acneei), ele pot usca și irita pielea. Iar când pielea devine uscată și iritată, este roșie și inflamată și, ca urmare, chiar și cele mai mici riduri devin vizibile.

Ce trebuie să faci: să rămâi la produsele pe care le cunoști și care funcționează pentru tipul tău de piele.

GREȘEALA NR. 5: utilizarea anumitor medicamente și razele solare

Dacă iei corticosteroizi pe cale orală (pentru astm, artrită sau alte afecțiuni) sau dacă aplici local anumite unguente care îi conțin, acest lucru poate reduce colagenul și elastina (o proteină care dă elasticitate pielii). Din această cauză, pielea devine mai subțire iar vasele de sânge sunt predispuse la rupere. Capilarele, cele mai subțiri vase de sânge, se rup. Pe de altă parte, anumite antibiotice, diuretice (pentru hipertensiune arterială), dar și medicamentele pentru vasodilatație fac pielea foarte sensibilă la razele soarelui. „De regulă, acestea sunt cauzele de apariție a ridurilor premature și a modificările pigmentare”, avertizează dr. Day.

Ce trebuie să faci: „Deoarece oprirea acestor medicamente nu este o opțiune, este foarte important să fiți atenție la soare”, spune dr. Day. „Acest lucru înseamnă evitarea soarelui de la prânz, purtarea de îmbrăcăminte care oferă protecție solară și utilizarea unei protecții solare cu spectru larg cu SPF 30 sau mai mare în fiecare zi și reaplicarea acesteia în mod regulat.” Utilizarea unei creme care conține retinol pe timp de noapte poate stimula producția de colagen, care, la rândul său, poate ajuta la compensarea subțierii pielii, explică dr. Day, ”Acest lucru este chiar mai important decât crema de protecție solară din timpul zilei”.

GREȘEALA NR. 6: expunerea excesivă la ecrane

Cercetările anterioare au legat utilizarea excesivă a ecranelor de problemele de sănătate psihologică și fizică. Noi cercetări, publicate în Frontiers in Aging, dar nu doar aici, au dezvăluit că aceste dispozitive ne afectează funcțiile celulare de bază și procesele de îmbătrânire. Este vorba despre expunerea la lumina albastră a dispozitivelor electronice – telefoane mobile, computere și televizoare. Aceasta poate afecta o varietate de celule din corpul nostru.

„Expunerea excesivă la lumina albastră poate avea efecte dăunătoare asupra unei game largi de celule din corpul nostru, de la piele și celule adipoase, până la neuroni senzoriali”, spune dr. Jadwiga Giebultowicz, autor principal al acestui studiu și profesor de biologie integrativă la Oregon State University.

Rezultatele acestui studiu ar putea sugera că celulele funcționează la niveluri suboptimale cu expunere la lumină albastră, provocând moartea lor timpurie. Acest lucru ar putea duce apoi la îmbătrânirea accelerată.

Ce trebuie să faci: redu cât mai mult timpul petrecut în fața ecranelor. Ca să faci asta, citește (dacă poți afară, pe bancă, în parc), ocupă-ți timpul cu activități creative (pictură, bricolaj, croșetat, rebus) și socializare fizică.

GREȘEALA NR. 7: dieta nepotrivită și repetatele diete

Consumul alimentelor foarte procesate (mezeluri) sau pline de zahăr (sucuri) poate provoca creșteri dramatice ale zahărului din sânge și ale nivelului de insulină, ceea ce poate declanșa inflamații cronice, de grad scăzut, la nivel celular. Această inflamație ascunsă poate, la rândul său, să accelereze îmbătrânirea pielii.

Pe scurt, iată cum funcționează: glucoza (din carbohidrați și zaharuri) intră în fluxul sanguin și se atașează de moleculele de proteine – inclusiv colagenul (care oferă structură pielii) –, formând noi molecule, numite produse finale avansate de glicație (AGE). Acestea degradează colagenul și elastina, explică dr. Ellen Marmur, profesor asociat dermatologie la Icahn School of Medicine de la Mount Sinai, din New York. Când se întâmplă acest lucru, colagenul și elastina pot deveni mai rigide și mai puțin funcționale, ceea ce poate provoca apariția ridurilor și un aspect îmbătrânit al pielii.

Câștigarea și pierderea repetată în greutatepot determina pielea să se întindă și să se contracte continuu, ceea ce poate afecta elasticitatea acesteia, mai ales pe măsură ce îmbătrânești, avertizează dr. Day. Pe lângă apariția vergeturilor și a celulitei, acest ciclu de îngrășare-slăbire-îngrășare are efecte vizibile și asupra pielii, care va începe să arate îmbătrânită.

Ce trebuie făcut: să elimini carbohidrații simpli din dietă, care sunt rapid convertiți în zahăr din sânge, și să optezi pentru cereale integrale, legume și fructe. În special, creșteți aportul de alimente bogate în antioxidanți – cum ar fi fructe de pădure, citrice, kiwi, ananas, papaya, ardei roșii și verzi și broccoli. Același lucru este valabil și pentru utilizarea produselor de îngrijire a pielii cu ingrediente antioxidante, cum ar fi vitaminele C și E, resveratrol, ceai verde și semințe de struguri.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro