Sari direct la conținut

Grupul de luptă NATO în România condus de Franța: Forțele Terestre au luat primele măsuri pentru operaționalizare / Urmează o decizie privind ce alte trupe străine vor veni în țară

HotNews.ro
Militari NATO in Romania, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Militari NATO in Romania, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Statul Major al Forțelor Terestre a finalizat operațiunile necesare declarării capacității operaționale inițiale (IOC) a Grupului de luptă al NATO care va fi constituit în România în cadrul măsurilor aliate de întărire a vigilenței pe Flancul Estic – enhanced Vigilance Activities (eVA).

„Capacitatea operațională inițială realizată de SMFT este fundamentată pe baza autorității pe care Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR) o are pentru a coordona toate activitățile aliate de întărire a vigilenței la nivelul NATO”, a anunțat MapN marți.

„În acest context, măsurile de creștere a vigilenței (eVA) implementate de NATO reprezintă un mesaj decisiv al coeziunii și determinării Alianței. Aceste măsuri defensive au rolul de a crește gradul de pregătire și prevenire a oricăror tipuri de agresiuni la adresa Alianței și de a demonstra cu claritate angajamentul ferm al NATO pentru apărarea tuturor aliaților”, potrivit MApN

Grup de luptă NATO în România condus de Franța

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care s-a aflat recent într-o vizită oficială în România, a declarat că România ar putea găzdui un grup de luptă al Alianței, ceea ce înseamnă o prezență permanentă a trupelor aliate.

„Săptămâna viitoare, miniştrii Apărării din NATO se vor întâlni şi vor discuta despre cum putem întări şi mai mult prezenţa noastră în partea estică a Alianţei, inclusiv prin noi grupuri de luptă. Salut oferta Franţei de a conduce un grup de luptă aici în România”, a declarat șeful NATO, vineri, citat de Agerpres.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO a explicat la Digi24 că reuniunea miniștrilor apărării NATO va fi „foarte importantă” și că ar putea consfinți formarea grupului de luptă NATO din România sub comanda Franței.

„Sunt optimist că vom putea adopta o co-decizie cu privire la înființarea unui grup de luptă NATO în România, permanent de această dată, cu Franța la cârmă, ca națiune-cadru, cu România țară-gazdă și la care anticipăm că un număr de alți aliați vor contribui cu forțe la o prezență permanentă a NATO aici, în România”, a declarat Mircea Geoană.

El a explicat că după ocuparea Crimeei, NATO a decis să înființeze patru astfel de grupuri de luptă, în cele trei țări baltice și în Polonia. Cel polonez este condus de americani, cel din Estonia este condus de britanici, cel din Letonia este condus de canadieni, iar cel din Lituania, care tocmai a marcat cinci ani de la înființare, este condus de Germania și are în componență militari din 6-7 țări NATO.

„Acum, în premieră în zona Mării Negre, NATO creează o coerență la nivelul Marea Baltică – Marea Neagră, vom avea un grup de luptă NATO aici. Talia lui va fi comparabilă cu cele din zona baltică. Este posibil ca și alte țări din zona Mării Negre sau din Europa Centrală să solicite astfel de grupuri de luptă. România este astăzi singura care a exprimat interesul și îl va primi probabil, săptămâna viitoare”, a subliniat Mircea Geoană.

El a estimat că în 2-3 luni, undeva până în vară, acest grup de luptă va fi funcțional și „va fi un element de securitate și de descurajare foarte important”, care consolidează partea de sud a flancului estic al NATO

CITEȘTE ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro