Sari direct la conținut

Guatemala: Fostul dictator Rios Montt condamnat la 80 de ani de inchisoare pentru genocid si crime de razboi

HotNews.ro

Justitia din Guatemala l-a condamnat vineri pe fostul dictator Efrain Rios Montt, in varsta de 86 de ani, la o pedeapsa cu inchisoarea de 80 de ani, 50 de ani pentru genocid si 30 de ani pentru crime de razboi, transmit EFE si AFP. „Actiunile lui Jose Efrain Rios Montt apartin genocidului, iar pedeapsa care ii corespunde trebuie sa fie aplicata”, a declarat judecatoarea Jazmin Barrios in cursul lecturii verdictului la care acuzatul poate face apel.

Imbracat intr-un costum de culoare inchisa, fostul dictator a ascultat impasibil anuntul verdictului. Judecatoarea a mai cerut revocarea arestului la domiciliu, valabil de la inceputul lui 2012, si trimiterea lui la inchisoare.

In cursul presedintiei sale din perioada 23 martie 1982-8 august 1983, scurta insa extrem de dura, au fost comise cele mai grave crime impotriva indigenilor din timpul razboiului civil ce a durat 36 de ani. Jose Efrain Rios Montt este primul presedinte sud-american condamnat pentru genocid.

Tribunalul s-a retras vineri dimineata pentru a delibera asupra vinovatiei fostului dictator dupa ultima depozitie a coacuzatului in proces, fostul sef al serviciilor de informatii, Jose Mauricio Rodriguez.

Cei doi generali au fost judecati de la 19 martie pentru masacrarea de catre armata a 1.771 de indieni de etnie maya (ixil) in departamentul Quiche din nordul tarii, sub regimul lui Montt.

Sub autoritatea acestui fost dictator, ajuns la putere printr-o lovitura de stat in 1982 si alungat un an mai tarziu de ministrul apararii, armata a aplicat politica ‘pamantului parjolit’ impotriva comunitatilor de indieni banuite ca sustin gherila de stanga, in plin Razboi Rece.

Razboiul civil din Guatemala (1960-1996) s-a soldat cu circa 200.000 de morti si disparuti, potrivit statisticilor Natiunilor Unite.

In cursul procesului, peste o suta de supravietuitori au venit sa povesteasca atrocitatile comise de militari, mai scrie AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro