Sari direct la conținut

Guvern minoritar, soluția pe care o încearcă Bulgaria după alegerile anticipate din iunie. Pe cine a desemnat premier președintele Radev

HotNews.ro
Președintele Bulgariei, Rumen Radev, i-a acordat luni lui Rosen Jeliazkov, din partea partidului de centru-dreapta GERB, mandatul de a încerca să formeze un guvern, după ce formațiunea a obținut cele mai multe locuri la alegerile parlamentare desfășurate luna trecută, scrie Reuters.
Guvern minoritar, soluția pe care o încearcă Bulgaria după alegerile anticipate din iunie. Pe cine a desemnat premier președintele Radev
Rosen Jeliazkov, candidatul GERB la funcția de prim-ministru, prezintă proiectul de cabinet președintelui Bulgariei, Rumen Radev. Liderul GERB, Boyko Borisov, a participat și el la ceremonie. Sofia, 1 iulie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rosen Jeliazkov, fost președinte al parlamentului, a spus după primirea mandatului că va înainta o propunere pentru un guvern minoritar.

Radev va transmite propunerea din partea GERB parlamentului, care urmează să își exprime votul în zilele următoare.

GERB, formațiune condusă de fostul premier Boyko Borisov, a câștigat 68 de mandate în parlamentul cu 240 de locuri la alegerile din 8 iunie – al șaselea scrutin anticipat organizat în Bulgaria în ultimii trei ani – dar nu a obținut încă sprijinul a cel puțin două alte partide politice de care ar avea nevoie pentru a obține majoritatea.

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene și unul dintre cele mai corupte state ale acesteia, a avut parte de gubernări scurte și instabile, după ce protestele din 2020 față de corupție au contribuit la răsturnarea coaliției conduse de GERB.

Țara are nevoie de o perioadă de guvernare stabilă și funcțională pentru a accelera fluxul de fonduri UE către infrastructura sa deficitară și pentru a o ajuta să adere la zona euro și să participe pe deplin la spațiul Schengen – spațiul de liberă circulație al blocului comunitar, notează Reuters.

Planurile de aderare la zona euro au fost deja amânate de două ori din cauza neîndeplinirii obiectivelor privind inflația.

Alegerile din iunie au fost declanșate de prăbușirea, în martie, a unei coaliții formate din GERB, care a deținut puterea în cea mai mare parte a celor 15 ani anteriori, și partidul relativ nou, cu valențe reformiste, „Continuăm schimbarea” (PP).

Cele două partide, ambele puternic proeuropene, dar divizate de rivalități personale și neîncredere, au anunțat în martie că nu pot forma un nou guvern fără alte alegeri.

PP a obținut 39 de locuri la scrutinul din iunie, în urma „Mișcării pentru Drepturi și Libertate”, care reprezintă în principal marea minoritate etnică turcă din Bulgaria, ce a obținut 47 de mandate.

Partidul ultranaționalist „Renașterea” a obținut 38 de locuri.

INTERVIURILE HotNews.ro