Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat lista cu cele 67 de spitale transformate in camine de batrani

HotNews.ro

Guvernul a aprobat, joi, o Hotarare care avizeaza lista celor 67 de spitale propuse pentru reprofilare in camine de batrani. Cu aceste unitati casele de asigurari de sanatate nu vor mai incheia, incepand cu luna aprilie, contracte pentru furnizarea serviciilor medicale, a anuntat ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Potrivit ministrului Sanatatii, din totalul acestor unitati, 15 de spitale nu au o linie de garda, iar 41 spitale dispun de o singura linie de grada. Doar o singura unitate, cea din Comanesti, are doua linii de garda.

  • In urma acestei decizii, 670 medici si 2.400 asistenti medicali vor fi preluati integral de catre caminele de batrani sau vor fi redistribuiti in trei etape, respectiv in judetul respectiv (prima etapa), in judetele limitrofe (a doua etapa) sau la nivel national (a treia etapa).

Cseke Attila a solicitat autoritatilor locale sa stopeze internarile in cele 67 de spitale propuse pentru reprofilare in camine de batrani, deoarece de la 1 aprilie 2011 aceste unitati nu vor mai beneficia de contracte cu casele de asigurari de sanatate si nu vor avea fondurile necesare.

Aceasta situatie arata ca nu se respecta criteriul de asigurare a continuitatii asistentei medicale permanente pentru bolnavi si cel de clasificare a spitalelor. Alte zece spitale asigura asistenta medicala pentru bolnavii cronici, iar acestea nu necesita linie de garda.

Pe de alta parte, sunt unitati care functioneaza cu personal medical insuficient, de exemplu spitale cu un singur medic angajat – precum Spitalul de Boli Cronice de la Mozaceni, Preventoriul TBC Gornesti, Preventoriul TBC de la Poiana Tapului – sau spitale cu doi medici – Spitalul de Boli Cronice de la Rucar, a enumerat ministrul.

In localitatile Ocna Mures (Alba), Santana (Arad), Mozaceni (Arges), Trusesti (Botosani), Mociu (Cluj), Solca (Suceava) vor fi redistribuite pentru cel putin trei luni de zile, 24 de ore din 24, sase echipaje de urgenta pentru a asigura interventiile de urgenta. In aceste zone nu exista statii de de ambulanta sau statii SMURD pentru a asigura asistenta medicala de urgenta.

De asemenea, sunt sase centre de primiri urgente in spitalele din localitatile Targu Frumos (Iasi), Santana (Arad), Titu (Dambovita), Sarmasu (Mures), Bicaz (Neamt), Buzias (Timis) unde Ministerul Sanatatii analizeaza posibilitatea preluarii finantarii, astfel incat sa fie continuata activitatea medicala in aceste centre.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro