Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea acordului cu SUA privind scutul antiracheta

HotNews.ro

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri proiectul de lege privind ratificarea acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea pe teritoriul romanesc a elementelor sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice. Premierul Emil Boc a cerut ca proiectul sa fie dezbatut in regim de urgenta de catre Parlament astfel incat sa fie adoptat pana la sfarsitul anului.

Acordul a fost semnat pe 13 septembrie si facut public pe 23 septembrie. Sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice nu poate fi convertit din punct de vedere tehnic intr-un sistem ofensiv, a declarat secretarul de stat Bogdan Aurescu la momentul prezentarii acordului. Sistemul include interceptori non-nucleari iar distrugerea rachetelor se face strict prin forta cinetica de impact, a subliniat Aurescu, adaugand ca operatiunile anti-racheta se desfasoara intr-un timp foarte scurt: o interventie dureaza intre 9 si 19 minute.

Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora, urmand ca baza de la Deveselu sa devina operationala in 2015.

Prevederi importante din document:

  • Baza este sub jurisdictia suverana romana si proprietatea Romaniei. Romania va pastra proprietatea si titlul asupra Bazei in conformitate cu prevederile aplicabile ale Acordului de cooperare in domeniul apararii. Fortelor Statelor Unite le vor fi autorizate accesul in Baza si utilizarea acesteia cu respectarea deplina a legislatiei romane in conformitate cu prevederile aplicabile ale Acordului de cooperare in domeniul apararii si pot utiliza Baza pentru a gazdui Facilitatea din cadrul Bazei.
  • Legile aplicabile pe teritoriul Romaniei se vor aplica in perimetrul Bazei, conform prevederilor prezentului acord. Este obligatia fortelor Statelor Unite si a componentei civile si a membrilor acestora, ca si a dependentilor lor, sa respecte legile Romaniei si sa se abtina de la orice activitate neconforma cu spiritul prezentului Acord.
  • Romania va stabili un spatiu aerian restrictionat deasupra si in jurul Bazei. Romania va stabili restrictii de trafic aerian. Parametrii detaliati pentru zonele mentionate, precum si principiile stabilirii si operarii lor, si ale cooperarii intre autoritatile competente ale Romaniei si Statelor Unite privind utilizarea spatiului aerian romanesc vor fi prevazute intr-un aranjament de implementare. Statele Unite vor furniza informatiile relevante pentru ca Romania sa reglementeze utilizarea spatiului aerian de deasupra si din jurul Bazei.  
  • Numarul membrilor fortei Statelor Unite si ai componentei civile desfasurati in Baza dupa ce faza de constructie este finalizata si operatiunile incep nu va depasi 500. Numarul membrilor fortei Statelor Unite desfasurati in Baza in mod obisnuit va fi de aproximativ 150 de persoane.
  • Baza si personalul militar si civil roman aflat in Baza vor fi sub comanda romana exercitata de catre un reprezentant al fortelor armate romane (denumit in continuare ‘Comandantul roman’).
  • Facilitatea include componente ale Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite in Romania cum ar fi, dar fara a se limita la: un sistem de lansare, un sistem de comanda si control, un sistem radar, un sistem de comunicatii, infrastructura de utilitati, infrastructura de securitate, infrastructura de depozitare si distribuire a combustibilului, echipament si infrastructura aferente misiunii si sprijinirii misiunii.
  • Statele Unite vor utiliza exclusiv si vor avea acces nerestrictionat la Facilitatea din cadrul Bazei.
  • Statele Unite vor controla accesul la Facilitatea din cadrul Bazei.  
  • Romania nu-si va asuma raspunderea pentru niciun prejudiciu sau pentru nicio pretentie in legatura cu un astfel de prejudiciu, cauzat in afara teritoriului Romaniei de elemente ale Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite in Romania, in cazul in care astfel de prejudicii nu sunt rezultatul actiunilor sau neglijentei Romaniei.

Mai multe detalii despre acord le gasiti aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro