Sari direct la conținut

Guvernul adoptă astăzi o Ordonanță care prelungește învățământul online până în 8 februarie / Cîmpeanu: Vrem să organizăm semestrul II în format clasic / Structura anului școlar

HotNews.ro
Sorin Cimpeanu, Foto: Agerpres
Sorin Cimpeanu, Foto: Agerpres

Guvernul adoptă, în ședința de miercuri, o Ordonanță de Urgență prin care învățământul online va fi prelungit până în 8 februarie, când va începe semestrul al doilea, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a spus că „speranța și dorința” este ca semestrul al doilea să fie organizat „într-o manieră clasică”, adică să poată fi redeschise școlile.

  • „Aveam mâine (miercuri – n.r.) ședință de guvern. Vom avea o ordonanță de urgență prin care putem să continuăm învățământul online. Așa cum am început semestrul întâi, cu siguranță îl vom termina, online.
  • Speranța și dorința noastră este să organizăm semestrul doi într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat. Ca să poată să fie finalizate e nevoie de o schimbare la legea 55, care dădea dreptul ministrului Educației să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020. Am fost pus în fața unei întrebări: . Am refuzat acest lucru și am spus . Îl inițiem până în data de 8 februarie.
  • Deci cu bună știință mi-am am redus dreptul de a decide peste data de 8 februarie învățământului online”, a spus Sorin Cîmpeanu, marți seară, la Antena 3, potrivit Mediafax.

El spune că prin acest demers arată clar că își dorește deschiderea școlilor.

Întrebat dacă ia în calcul renunțarea la examenul național pentru clasa a VIII-a, ministrul Educației a spus că examenele se vor da ca și până acum.

  • „Nu am anunțat până acum și avem deja mai puțin de 6 luni până la organizarea examenului de Evaluare Națională. Examenele naționale trebuie să se deruleze. S-au derulat și în 2020. Ne dorim să se deruleze în maniera pe care acum o cunosc elevii. Dacă vor fi necesare schimbări vă asigur că aceste schimbări vor fi făcute în interesul elevului”, a mai spus Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei anunța luni seară că a trimis o adresă tuturor inspectoratelor şcolare judeţene, dar şi tuturor universităţilor, pentru a realiza o situaţie a angajaţilor dispuşi să se vaccineze. Statistica trebuie finalizată până în 15 ianuarie la ora 16.00, fiind unul dintre factorii luaţi în calcul pentru redeschiderea şcolilor, afirma el.

Tot luni, Cîmpeanu declara pentru HotNews.ro că o decizie privind redeschiderea școlilor va fi luată după 15 ianuarie, precizând că în prima etapă ar putea reveni fizic la școală elevii de grădinițe, elevii din învățământul primar și cei care au examene naționale.

  • „Până la jumătatea lunii ianuarie nu cred că cineva responsabil poate promite o decizie. Deci decizia va fi luată după jumătatea lunii ianuarie, mai probabil în cea de a treia decadă a lunii ianuarie, în funcție de evoluția epidemiologică, în primul rând, și în funcție de elementele specifice școlii.
  • De asemenea, nu este de neglijat modul în care se va derula campania de vaccinare”, a afirmat ministrul.

Acum, elevii sunt în vacanța de iarnă, până în 11 ianuarie, când se vor întoarce la școala online. Vacanța intersemestrială va fi în perioada 30 ianuarie – 7 februarie, iar în 8 februarie începe semestrul al doilea.

Structura anului școlar 2020-2021

  • Anul școlar 2020-2021 are 34 de săptămâni:
  • Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021)
  • Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)
  • Pentru clasele a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învăţământul liceal – filiera teologică, cu excepţia claselor terminale şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.

Vacanţele elevilor sunt programate astfel:

  • vacanţa de iarnă (23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021),
  • vacanța intersemestrială (30 ianuarie – 7 februarie 2021),
  • vacanţa de primăvară, Paştele Catolic (2 – 11 aprilie), Paştele Ortodox (30 aprilie – 9 mai),
  • vacanţa de vară (18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului şcolar 2021-2022).
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro