Sari direct la conținut

Guvernul isi asuma raspunderea pentru votul uninominal. Basescu vrea in continuare referendum

Sedinta liberalilor a inceput la ora 10.00, iar presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a avansat in urma cu cateva zile varianta asumarii raspunderii guvernamentale. Senatoarea Norica Nicolai anunta ca ii va cere premierului sa-si asume raspunderea pe votul uninominal, in conditiile in care parlamentul nu se poate incadra in termenul dat de presedinte.

„In mod evident, din dezbaterea publica, din numeroasele sondaje de opinie, din contestarea adusa in societatea romaneasca sistemului actual electoral, s-a degajat convingerea ca majoritatea electoratului roman doreste o schimbare a sistemului de vot”, a motivat Antonescu decizia conducerii PNL.

Din declaratiile vicepresedintelui liberal a reiesit ca proiectul pentru care va fi asumata raspunderea guvernamentala este cel al Pro Democratia, asa cum a iesit el din Comisia parlamentara pentru Codul Electoral.

„PNL s-a pronuntat pentru introducerea votului uninominal de multa vreme si, impreuna cu Asociatia Pro Democratia, au sustinut si promovat un proiect de lege pe care noi il socotim cel mai potrivit necesitatilor actuale ale societatii romanesti”, a afirmat Antonescu.

El a precizat ca Guvernul va decide sa-si asume raspunderea in privinta acestui proiect in sedinta sa de miercuri, 24 octombrie.

Potrivit Constitutiei Romaniei, Guvernul isi poate asuma raspunderea in cazul unui program, a unei declaratii de politica generala sau in cazul unui proiect de lege.

Actiunea poate fi urmata de o motiune de cenzura, depusa in maximum 3 zile de la prezentarea obiectului asumarii raspunderii. Daca motiunea de cenzura este respinsa, textul prezentat de Guvern, eventual cu modificari, este considerat adoptat si aplicarea lui devine obligatorie.

Presedintele poate retrimite proiectul de lege Parlamentului, inainte de promulgare, acesta urmand sa fie rediscutat de plenul reunit al legislativului.

Doar cateva minute dupa anuntul liberalilor, Traian Basescu a anuntat ca nu se lasa pacalit de nimeni. „Va asigur ca va fi referendum. Nu vad de ce cu ocazia alegerilor europarlamentare romanii nu se vor pronunta si asupra votului uniniominal”, a declarat seful statului la lansarea candidatilor PD pentru europarlamentare, dupa ce a afirmat ca nu se lasa pacalit de nimeni.

Saptamana trecuta, seful statului le-a cerut celor doua Camere ale Parlamentului sa promulge, pana pe 22 octombrie, legea privind votul uninominal si a avertizat ca, in caz contrar, va emite decretul pentru organizarea refendumului pe aceasta tema.

Intr-o scrisoare deschisa trimisaParlamentului, presedintele Basescu preciza ca la indemina este aprobarea legii de catre Parlament prin procedura obisnuita sau asumarea raspunderii Guvernului. Cit despre varianta ordonantei de urgenta, seful statului atrage atentia ca “ aceasta ar fi o solutie nesatisfacatoare”, tema schimbarii modului de scrutin fiind mult prea importanta.

De altfel, Comisia parlamentara de cod electoral a finalizat proiectul uninominalului si l-a trimis spre dezbatere Senatului, insa decizia definitiva in adoptarea legii o are Camera Deputatilor.

Geoana nu vrea refendum, dar il va sustine daca ii convine intrebarea

Mircea Geoana a afirmat luni dupa Comitetul Executiv PSD ca nu este nevoie nici de refendum, nici de asumarea raspunderii pentru votul uninominal, chestiunea fiind de natura electorala. Liderul PSD a atras atentia ca exista riscul ca votul uninominal ” sa fie facut praf”.

„Din pacate, in aceasta perioada, atat Traian Basescu, cat si primul-ministru au abordat tema votului uninominal ca pe o tema de campanie electorala si, in acest moment, o tema generoasa si de interes pentru cetateni este facuta praf de doi oameni intr-o batalie penibila”.

Cu toate acesteea, Geoana spune ca in cazul in care intrebarea de la refendum va fi cea a formulei de vot uninominal in doua tururi de scurtin, PSD va recomanda alegatorilor sa raspunda afirmativ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro