Sari direct la conținut

Guvernul Netanyahu a decis închiderea în Israel a postului TV Al Jazeera. „Dăunează securității statului și a incitat împotriva soldaților israelieni”

HotNews.ro
Studiourile Al Jazeera de la Doha, Foto: KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia
Studiourile Al Jazeera de la Doha, Foto: KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia

Cabinetul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a decis duminică să închidă operaţiunile Al Jazeera în Israel atât timp cât războiul din Gaza continuă, pe motiv că reţeaua de televiziune din Qatar ameninţă securitatea naţională, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Măsura, cu aplicare imediată, include închiderea birourilor Al Jazeera din Israel, confiscarea echipamentelor de difuzare, întreruperea accesului canalului la companiile de cablu şi satelit şi blocarea site-urilor sale web, conform unui comunicat al guvernului, care nu menţionează activitatea Al Jazeera din Gaza. Guvernul israelian a acuzat Al Jazeera, care are o largă răspândire în lumea arabă, că relatează în mod tendenţios despre războiul în curs de desfăşurare împotriva militanţilor Hamas din Fâşia Gaza.

Netanyahu: „Un canal de incitare”

Finanţată de guvernul din Qatar, reţeaua a criticat operaţiunea militară israeliană din Gaza, de unde a transmis non-stop pe tot parcursul războiului. Al Jazeera a relatat pe larg despre situaţia catastrofală din teritoriile palestiniene şi a prezentat imagini ale morţii şi distrugerii care sunt rareori văzute pe posturile de televiziune israeliene.

De asemenea, canalul prezintă în mod regulat videoclipuri cu atacuri asupra soldaţilor israelieni de către braţul militar al Hamas, Brigăzile Qassam. Totodată, Al Jazeera a acuzat armata israeliană că a ţintit în mod deliberat jurnalişti în mai multe rânduri, relatează DPA.

„Canalul de incitare Al Jazeera va fi închis în Israel”, a postat Netanyahu pe reţelele de socializare după votul unanim al cabinetului. Premierul a acuzat Al Jazeera că „dăunează securităţii Israelului, că a participat activ la masacrul din 7 octombrie şi că a incitat împotriva soldaţilor israelieni”.

Al Jazeera a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi adus atingere securităţii Israelului ca fiind „o minciună periculoasă şi ridicolă” care îi pune în pericol pe jurnaliştii săi şi a precizat că îşi rezervă dreptul de a „urma toate demersurile legale”.

O decizie ce îngrijorează Occidentul

Luna trecută, parlamentul israelian a ratificat o lege, aşa-numita lege Al Jazeera, care permite închiderea temporară în Israel a televiziunilor străine considerate a fi o ameninţare la adresa securităţii naţionale. „Fundalul acestei decizii nu este profesional sau jurnalistic… este politic”, a declarat Waleed Omari, şeful biroului Al Jazeera în Israel şi teritoriile palestiniene. Postul de televiziune pregăteşte un răspuns juridic, a spus el.

Legea îi permite lui Netanyahu şi cabinetului său de securitate să închidă birourile reţelei din Israel timp de 45 de zile, perioadă care poate fi reînnoită, astfel că ar putea rămâne în vigoare până la sfârşitul lunii iulie sau până la sfârşitul operaţiunilor militare majore din Gaza.

Qatar, unde se află mai mulţi lideri politici ai Hamas, încearcă să medieze un acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor care ar putea opri războiul din Gaza. Al-Jazeera a fost înfiinţată în 1996 şi are sediul în Doha. A fost unul dintre primele posturi de televiziune arabe care a publicat reportaje critice despre regiune şi a câştigat rapid popularitate.

Demersurile guvernului israelian de a interzice Al Jazeera au atras critici din partea unora dintre cei mai importanţi aliaţi ai ţării, inclusiv Statele Unite şi Germania, scrie DPA. Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat iritarea faţă de această decizie şi a reiterat sprijinul pentru presa liberă din întreaga lume. Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a criticat, de asemenea, luna trecută, aşa-numita lege Al Jazeera: „Un peisaj de presă liber şi divers este piatra de temelie a unei democraţii liberale”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro