Sari direct la conținut

Guvernul promite FMI sa ia masuri de incadrare in deficit daca nu-si revin veniturile

HotNews.ro

Guvernul s-a angajat sa ia masuri pentru a se incadra in deficitul convenit cu FMI pentru acest an, de 14,7 milliarde lei, daca veniturile nu-si revin, dupa ce performanta slaba pe primele opt luni a determinat autoritatile sa ceara suplimentarea cu 1 miliard de lei a tintei de deficit la septembrie, relateaza Mediafax.

„In primul semestru al anului, deficitul a ajuns la 1,1% din PIB, in concordanta cu proiectiile. Cu toate acestea, veniturile au fost realizate la niveluri mai mici, acest lucru reflectand in principal pierderile din sectorul bancar, declinul importurilor si cresterea rambursarilor de TVA aferente exporturilor (…) Date fiind veniturile slabe si presiunile de cheltuieli din ce in ce mai mari, intreprindem o serie de masuri pentru realizarea tintei de deficit (…) In eventualitatea unor venituri inferioare nivelurilor prognozate, autoritatile sunt determinate sa realizeze tinta anuala de deficit bugetar”, se arata in scrisoarea de intentie transmisa FMI.

Pana in urma cu o saptamana, proiectele de scrisoare de intentie vehiculate nu includeau si fraza in care Guvernul puncteaza determinarea de incadrare in tinta de deficit in eventualitatea in care veniturile vor fi sub nivelul prognozat in prezent.

De altfel, abia in forma finala a scrisorii apare o modificare la tinta de deficit bugetar pentru luna septembrie, care urca de la 8,1 miliarde lei la 9,1 miliarde lei, reflectand evolutia sub asteptari a veniturilor in ultima perioada.

Surse oficiale au explicat ca derogarea a fost necesara intrucat deficitul bugetar a urcat semnificativ in august, la peste 1,2% din PIB, dupa ce in luna iulie se inregistrase un usor excedent, astfel ca deficitul coborase de la 1,06% din PIB la 0,96% din PIB.

Noua tinta de deficit la septembrie echivaleaza cu 1,46% din PIB, ceea ce inseamna ca in ultimul trimestru, cand istoric se realizeaza cele mai mari cheltuieli bugetare, va exista un spatiu pentru deficit de sub 1% din PIB.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro