Sari direct la conținut

Guvernul ungar anchetează Transparency International pentru „influențarea deciziilor electoratului”

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Viktor Orban, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Biroul pentru Protejarea Suveranității din Ungaria a demarat o anchetă împotriva filialel ungare a organizației de combatere a corupției Transparency International (TI) și a unei publicații specializate pe cazurile de corupție, informează Reuters.

Parlamentul ungar a adoptat anul trecut o lege prin care a înființat Biroul de Protejare a Suveranității care să ancheteze și să monitorizeze riscurile de ingerințe politice.

Legea, criticată de UE, SUA și câteva organizații internaționale, interzice finanțarea străină a partidelor, cu pedepse de până la 3 ani de închisoare.

TI a făcut anunțul anchetei, citând o scrisoare din partea Biroului de Protejare a Suveranității, pe care instituția a confirmat-o ulterior. În scrisoare, Biroul susține că investigația se bazează pe o acuzație că organizația a fost implicată în activități finanțate din străinătate și că „influențează deciziile electoratului”.

Ti Ungaria a afirmat că legea de protejare a suveranității „servește intenției guvernului de a intimida cetățennii și societate civilă critică la adresa guvernului”. „Ca o organizație de combatere a corupției, succesul activității noastre de investigare, analitice și juridice și poate chiar simpla noastră existență amenință regimul primului-ministru Viktor Orban”, a transmis Transparency International.

De asemenea, și site-ul de investigații Atlatszo.hu a anunțat că este anchetată în privința finanțării și a legăturilor cu Tranparency International.

Atlatszo.hu este specializat pe dezvăluirea cazurilor de corupție și a fost printre criticii legii de protecție a suveranității din decembrie 2023, despre care a spus că „limitează grav libertatea presei”.

Comisia Europeană a lansat, în februarie, o procedură de infringement legată de această lege, invocând potențialul ei de a submina valorile democratice ale UE și drepturile fundamentale ale omului.

INTERVIURILE HotNews.ro