Sari direct la conținut

Hai sa cunosti un om viu, nu un ratacitor – VIDEOstory cu Stefan Caltia, Coposu si Regele Mihai. Citeste despre calea vietii tale 

HotNews.ro
Stefan Caltia, Foto: arhiva personala
Stefan Caltia, Foto: arhiva personala

Hai, sa cunosti un om viu, nu un ratacitor. Cine-i omul asta? Este pictorul Stefan Caltia. La Muzeul Colectiilor Bucuresti a deschis expozitia „Obiecte graitoare”. Si-a adus obiectele adunate de pe drumuri si puse in casa si ne-a spus povestea lor. O usa vorbeste despre autenticitate, globalizare, o scrumbie despre prietenie.

Caltia este pe lumea asta din 1942.

Au trecut peste el dictaturile si tranzitia si el tine o Cale. Din atelierul lui din dos de Calea Mosilor se tot duce la Sona din Fagaras, la casa bunicilor, unde trage, fara electricitate si gaz, invatand copiii locului sa valorizeze ce-au primit, modele de om, obiecte.

Obiectele sunt graitoare doar daca le faci sa-ti vorbeasca, sa-ti fie utile azi, acum.Uite asa el este viu in lumea mare.

Tu, cum ai intrat in lumea mare?

Uite ce zice Caltia: Pleci din locul tau, dupa deal, gata lumea ta. Dar daca te ridici prin cunostintele tale, prin ce faci, esti tot din locul tau, nu? Asta inseamna sa fii viu, nu ratacitor, in lumea mare:

Despre prietenie se poate invata de la o scrumbie.

A luat o scrumbie din Obor si asa indragostit a fost de culorile ei afumate ca s-a tot uitat la ea. Culorile ei i s-au intiparit in minte. Si cand i s-a adus un taler, a pus o scrumbie langa. Vedeti cum talerul inseamna prietenia cu Ilfoveanu:

Omul acela care si-a privit scrumbia pana a facut-o arta si-a adus casa aici, la Muzeu. Uite dulap din Transilvania dobandit dupa 45 de ani, uite-i pe Coposu si pe Regele Mihai. “Semne de liniste, de normalitate”. Ai nevoie de modele!

Uite, usa salvata dintre daramaturi. Semn de civism. Uite, pana darza de porumbel pusa-n tepusa, uite ciocane, clesti luate te miri pe unde a ratacit. “Important este sa schimbam privirea celorlalti”. Nu, nu multi pun mana sa ajute cand tot ce este traditie se duce, dar ce este important este sa-l faci pe celalalt sa vada lucrurile altfel.

Caltia face sa vezi obiecte, oameni, altfel. Caltia si personajele sale subtiri, de penita, serafice. Nu au nume, “Vin singure”. Pilda cu pustiul si borcanul cu pestisori nemaivazuti:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro