Haosul declaratiilor de avere in institutiile publice din Alba
Sefii institutiilor publice din Alba, dar si alesii locali si judeteni ignora legislatia anticoruptie, conform careia ar trebui sa isi faca publice veniturile si situatia materiala. In majoritatea cazurilor, declaratiile de avere ale primarilor din mediul rural nu pot fi consultate.
Chiar si atunci cand si le-au depus, si au fost afisate pe site, ca in cazul consilierilor judeteni, declaratiile sunt „pline” de omisiuni, greseli, sau pur si simplu datele sunt ilizibile.
La Primaria Alba Iulia, pe site-ul institutiei, a fost actualizata doar declaratia primarului Mircea Hava, restul fiind date vechi din 2004.
Totodata, o mare parte dintre consilierii judeteni fie nu au inteles exact ce trebuie sa scrie in declaratiile de avere sau in cele de interese, fie s-au facut ca nu inteleg.
Desi rubricile sunt foarte clare, alesii le-au incurcat intre ele, au lasat spatii necompletate, au scris de mana in asa fel incat sa nu se inteleaga nimic, sau chiar au incurcat cifrele astfel incat ar rezulta ca unii dintre ei sunt putred de bogati, desi lucrurile nu stau chiar asa.
Venituri provenite din vanzarea oilor
Spre exemplu, consilierii judeteni Nicolae Furdui Iancu (cantaret de muzica populara), Nicolae Adrian Danciu (medic stomatolog), Ioan Ardelean (fost senator), Diana Ciobotea (directoarea Policlinicii) si Viorel Hutuleac (lider de sindicat) sunt doar cativa dintre cei care au omis sa declare indemnizatia incasata de la casieriea institutiei in anul 2005.
Cazuri aparte in ceea ce priveste modul de completare a declaratiilor de avere sunt si consilierii Ioan Florea (fostul vicepresedinte al CJ in timpul mandatului PSD), Rodica Andronescu (inspector scolar) si Iosif Rociu. Daca ar fi sa ii credem, acestia nu au avut in 2005 nici o sursa de venit.
Toate rubricile au fost fie lasate goale, fie bifate cu o liniuta. Iosif Rociu a scris doar veniturile sotiei, cenzor la o asociatie de proprietari, in valoare de 42 de milioane lei vechi. In schimb, el a scris in declaratia de avere ca a contractat, in 2005, doua credite de la BCR, unul de 11.442 euro si altul in valoare de 300 de milioane. La fel a facut si Rodica Andronescu.
Desi nu a castigat nimic, potrivit documentului de pe site-ul CJ, aceasta a luat si ea in 2005 un credit de 7.500 de euro de la BRD.
Si despre consilierul judetean PSD Ioan Florea se poate spune ca a trait cu aer in 2005. La fel ca ceilalti doi colegi ai sai, el si-a lasat necompletate toate rubricile de la capitolul venituri. Alte declaratii, in frunte cu cea a secretarului general al judetului, Marian Hurbean, sunt aceleasi cu cele de anul trecut.
Consilierul Traian Ursales a marturisit ca alocatia copilului a adus familiei sale 2,8 milioane de lei vechi. O suma de 10 ori mai mare a fost obtinuta de catre acesta din „vanzarea de oi, miei plus cas”.
Averea prefectului, tinuta la secret
Nici la Prefectura, institutie care are rolul de a veghea la respectarea legilor in teritoriu, declaratiile de avere nu sunt, in majoritatea cazurilor, conforme cu prevederile legale. Documentele nu au fost actualizate pe site cu veniturile obtinute in 2005. Secretarul cabinetului prefectului Cosmin Covaciu, Dumitru Fulea, nici macar nu are o declaratie de avere afisata pe site.
Mai mult decat atat, declaratiile de avere ale prefectului si ale celor doi subprefecti, Clement Negrut si Arpad Ladany, nu sunt disponibile.
Cetatenii din mediul rural nu au cum sa afle care sunt averile celor pe care i-au ales. Desi o parte dintre primari au depus documentele la CJ sau la Prefectura, acestea nu au fost afisate.
In alte cazuri, mai ales in zona Muntilor Apuseni, primarii, unii dintre ei printre cei mai bogati din judet, nu au nici un interes sa isi expuna public averea, asa ca au ales pur si simplu sa nu declare nimic. Oricum nu are cine sa ii pedepseasca.