Sari direct la conținut

Kamala Harris ar putea deveni prima femeie de culoare și prima americană de origine asiatică care să candideze la prezidențialele americane

HotNews.ro
Vicepreședinta Kamala Harris a primis susținerea lui Joe Biden pentru nominalizarea democraților la alegerile prezidențiale / FOTO NDZ/STAR MAX/IPx / AP / Profimedia
Vicepreședinta Kamala Harris a primis susținerea lui Joe Biden pentru nominalizarea democraților la alegerile prezidențiale / FOTO NDZ/STAR MAX/IPx / AP / Profimedia

Vicepreședintele Kamala Harris are sprijinul președintelui Joe Biden pentru a deveni următoarea candidată democrată la președinție, dacă s-ar concretiza printr-o nominalizare oficială ea ar putea deveni prima femeie de culoare și prima americană asiatică care să intre în cursa pentru Casa Albă, potrivit CNN. Mulți democrați și-au anunțat deja susținerea pentru ca aceasta să candideze împotriva lui Donald Trump, în timp ce alții, precum fosta președintă a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, păstrează încă tăcerea, observă Reuters.

În ciuda sprijinului președintelui, rămâne neclar dacă Harris va deveni nominalizata democraților sau ce proces ar urma Partidul Democrat pentru a alege o alternativă.

Kamala Harris, între avalanșă de susținere și tăcerea unora dintre democrați

Mulți democrați și-au anunțat rapid duminică rapid sprijinul pentru vicepreședinta Kamala Harris pentru a fi candidatul democraților împotriva lui Donald Trump, după retragerea bruscă a președintelui actual Joe Biden din cursă, dar unii membri puternici ai partidului, inclusiv fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, au rămas tăcuți.

După săptămâni de tensiuni în partid, între democrații care îi cereau lui Biden, în vârstă de 81 de ani, să se retragă și liderul de la Casa Albă – și susținătorii săi- care a părut hotărât până în ultimul moment să rămână ăn cursă, sprijinul din spatele Kamalei Harris este crucială cu puțin peste 100 de zile înainte de alegerile din noiembrie.

Cu toate acestea, există o mulțime de îndoieli în interiorul Partidului Democrat cu privire la faptul că Harris îl poate învinge pe Trump în noiembrie.

Biden și-a anunțat susținerea pentru Harris duminică, nu în scrisoarea sa inițială de retragere, ci într-o declarație separată. Sprijinul acestuia a fost urmat rapid de declarații de susținere din partea unor donatori cheie, de parlamentari, inclusiv senatorul american Patty Murray, și de alți democrați de top.

„Astăzi vreau să ofer sprijinul meu deplin pentru ca Kamala să fie nominalizata partidului nostru în acest an”, a spus Biden pe platforma de socializare X. „Democrați – este timpul să ne unim și să-l învingem pe Trump. Haideți să facem asta”.

Dmitri Mehlhorn, un consilier al lui Reid Hoffman, fondatorul LinkedIn și un important donator democrat, a numit-o pe Harris „visul american personificat”, menționând că este fiica imigranților. 

„Ea este, de asemenea, tenacitatea personificată, ridicându-se din orașul meu natal, Oakland, California, pentru a deveni procurorul de top statului. În timp ce Scranton Joe s-a retras, abia aștept să ajut la alegerea președintelui Harris”.

Alții, inclusiv Pelosi, i-au mulțumit lui Biden pentru patriotismul său, dar încă nu și-a oferit sprijinul pentru Harris sau oricare alt candidat.

Senatorul american Peter Welch, primul senator democrat care i-a cerut lui Biden să renunțe la cursul de realegere, a cerut un proces deschis de nominalizare a lui Harris.

Harris a spus că este „onorată” să primească susținerea lui Biden și că intenționează să „merite și să câștige” nominalizarea.

„Sunt onorată să am susținerea președintelui și intenția mea este să merit și să câștig această nominalizare”, a spus ea într-un comunicat.

Președintele Comitetului Național Democrat, Jaime Harrison, a declarat că, în zilele următoare, partidul va „începe un proces transparent și ordonat pentru a continua ca Partid Democrat unit cu un candidat care îl poate învinge pe Donald Trump în noiembrie”.

Kamala Harris, favorită la nominalizarea pentru Casa Albă prin prisma funcției de vicepreședintă

Din punct de vedere logistic, Harris este favorită pentru a prelua candidatura prin prisma funcției sale. Sondajele recente au arătat, de asemenea, că se clasează mai bine în fața fostului președinte Donald Trump, candidatul republican, decât Biden și alți potențiali candidați democrați. 

„Este aproape imposibil să câștigi nominalizarea în fața vicepreședintelui”, afirma anterior Michael Trujillo, un strateg democrat din California care a lucrat și pentru campaniile electorale ale lui Hillary Clinton în 2008 și 2016.

Mai mulți strategi ai democraților au declarat anterior pentru Reuters că Harris ar fi favorita să obțină nominalizarea și fiindcă este prima femeie și prima persoană de culoare care ocupă funcția de vicepreședinte a SUA. Strategii se tem că alegerea unui alt candidat dintre cei vehiculați ar duce la un efect de recul în rândul alegătorilor afro-americani și de sex feminin, două grupuri demografice cheie pentru orice victorie democrată.

Statele Unite nu au ales niciodată o femeie președinte iar Trump a câștigat în mod faimos în 2016 învingând-o pe Hillary Clinton, pe care toate sondajele de opinie o dădeau câștigătoare înaintea scrutinului respectiv. Iar Harris a petrecut o bună parte din mandatul ei de vicepreședinte zbătându-se să iasă în evidență într-un rol care este prin definiție unul de susținere.

Cine este Kamala Harris

Fost procuror, Harris, în vârstă de 59 de ani, este fiică de imigranți și a intrat deja în istorie ca prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite.

Fiica unui tată jamaican și a unei mame indiene, cu o carieră strălucitoare, demnă de cel mai bun vis american, în ciuda unor capitole controversate, visa să devină prima femeie președinte al SUA, nota într-un material din 2020 AFP.

Kamala Harris a marcat deja mai multe premiere în cariera sa.

A crescut în Oakland, unde părinții săi – tatăl, profesor de economie, mama, astăzi decedată, cercetătoare specializată în cancerul de sân – militau pentru drepturi civice.

Absolventă a universității Howard, înființată în Washington pentru a forma studenții afro-americani în plină segregare, a făcut parte din frăția studenților de culoare „Alpha Kappa Alpha”.

După două mandate de procuror în San Francisco (2004-2011), a fost aleasă de două ori procuror general al Californiei (2011-2017), devenind astfel prima femeie, dar și prima persoană de culoare, care a condus serviciile judiciare ale celui mai populat stat american.

În ianuarie 2017, a depus jurământul în Senat, la Washington, devenind prima femeie originară din Asia de Sud și doar a doua senatoare de culoare din istorie.

În timpul campaniei pentru alegerile primare democrate din 2020, ea a promis că îi va face un „rechizitoriu” lui Trump.

Prima femeie și prima persoană afro-americană care a candidat la nominalizarea pentru funcția de președinte al Statelor Unite de la unul dintre cele două partide politice majore din SUA a fost Shirley Anita St. Hill Chisholm în 1972, potrivit womenhistory.org și Wikipedia.

INTERVIURILE HotNews.ro